Události Bundesligy: Hrátky s bázlivými. Aspiranti na titul ukázali svou sílu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Hrátky s bázlivými. Aspiranti na titul ukázali svou sílu
Bayern si o víkendu došel pro hladké vítězství.
Bayern si o víkendu došel pro hladké vítězství.
@FCBayern
Při pohledu na výsledky 32. kola Bundesligy lze na první dobrou říct, že mistrovský titul získá mužstvo, které si jej skutečně zaslouží. Bayern i Dortmund své sobotní protivníky bez potíží porazily a všem ostatním jasně ukázaly svou kvalitu. Je ovšem třeba říct, že soupeři dvou nejlepších německých týmů jim práci výrazně ulehčili. Avšak možná i to je důkazem kvality Roten a Schwarzgelben.

Boje v nejvyšší německé soutěži zůstávají nerozhodnuty na všech frontách. O první pozici zápasí dva mančafty, o Ligu mistrů další tři, čtyři celky se zase přetahují o jedinou jistou místenku do Evropské konferenční ligy. Hned sedm družstev ještě může sestoupit. No a rivalové z Kolína a Mönchengladbachu mají ve středu tabulky vzhledem k vzájemné nenávisti vlastně rovněž o co hrát. Vskutku vzrušující závěr bundesligového ročníku.

Nejvíc pozornosti ale pochopitelně poutá závod na čele tabulky. Zvlášť, když ve zbylých elitních evropských ligách, tj. v anglické, španělské, italské i francouzské, je o tamních šampionech víceméně rozhodnuto. To v Německu bitva o mistra země neskončila. Ani po uplynulém víkendu.

Gnabry ve formě

O jeden bod vedoucí Bayern si výhodnější postavení uhlídal díky vysokému vítězství nad Schalke. Že Roten v sobotu odpoledne zvítězí, bylo jasné v podstatě už od úvodního hvizdu. Hostující Knappen bázlivě bránili vlastní pokutové území, do něhož přesto domácí výběr bez potíží pronikal. Několik prvních šancí sice o fous zahodil, zdálo se ale jen otázkou času, než Mnichované spustí gólovou kanonádu.

A tak se také stalo. Po první trefě Thomase Müllera a penaltě proměněné Joshuou Kimmichem se bavorský mančaft uklidnil. Schalke se zmohlo jen na náznaky gólových šancí, navíc s přibývající porcí naběhaných kilometrů se unavilo a dělalo chyby, které Bayern trestal.

Na straně Roten skóroval již ve třetím bundesligovém mači v řadě Serge Gnabry, jenž tak opět uklidnil všechny fanoušky Mnichovanů, kteří zoufají nad absencí gólového útočníka. Na slaboučkých Knappen se vyřádil i mladý forvard Mathys Tel. Je ovšem otázkou, zda bude Bayern podobně exhibovat i za týden proti mnohem silnějšímu Lipsku.

Dortmund si koledoval

Nepříliš náročnou šichtu má za sebou také Dortmund. Schwarzgelben o svém sobotním úspěchu taktéž rozhodli rychle, vlastně ještě rychleji než Roten. V duelu Borussií položili tu z Mönchengladbachu na lopatky čtyřmi góly do 32. minuty. Ve druhém poločase si ale domácí poněkud koledovali.

Místo pohodlné dohrávky zdánlivě rozhodnutého zápasu totiž dovolili Gladbachu dvakrát skórovat. A kdyby Lars Stindl využil ještě jednu slibnou příležitost, nastala by na Westfalenstadionu napínavá koncovka. Schwazgelben ale stíhací jízdu Fohlen nakonec zastavili a sami se v nastaveném čase ještě jednou prosadili.

Dortmund tak stejně jako Bayern nedopustil ve 32. kole žádné velké drama. Opět se mohl spolehnout na skvěle hrajícího Donyella Malena, střelecky se konečně trochu víc probudil také Sébastien Haller. Nicméně pro Schwarzgelben platí totéž co pro Roten. V dalším utkání proti Augsburgu, jenž ještě nezískal jistotu udržení v nejvyšší soutěži, nemůže Borussia dopředu počítat s tak odevzdaným protivníkem. Pokud jej tedy nevystraší tak jako Gladbach.

V Bundeslize bude boj o titul mimořádně dramatický.
Livesport

Hráč kola

Dostat pět gólů, a přesto se stát nejlepším hráčem? Očividně to jde. Myslí si to i redaktoři magazínu Kicker, kteří brankáře Herthy Olivera Christensena umístili do nejlepší jedenáctky kola. A navrch mu udělili jedničku, tedy nejlepší možnou známku.

Kdo však viděl páteční seanci v Kolíně, nemůže se redaktorům divit. Přestože obrana BSC ponechala Christensena na pospas útočníkům 1. FC, vytasil se dánský gólman s několika parádními zákroky. Je vlastně zázrak, že Hertha inkasovala pouze pětkrát. Berlíňané ve vlastním pokutovém území naprosto hořeli, zcela bezradní byli především v hlavičkových soubojích.

Christensen v pátek zachránil Hertě nejednou kůži a předvedl svůj dost možná nejlepší výkon v celé sezoně. Jeho spoluhráči ovšem ukázali spíše druholigovou kvalitu. Takže se vlastně připravují na budoucí dny. Berlíňané totiž po prohře 5:2 zůstávají poslední a s největší pravděpodobností se s nejvyšší soutěží brzy rozloučí.

Gól kola

Pátek a sobota nabídly v sedmi utkáních dohromady 37 gólů. Bylo tedy z čeho vybírat. Útočník Unionu Sheraldo Becker si například parádně pohrál s obráncem Freiburgem Manuelem Guldem a samostatnou akci s přehledem zakončil. A pěkné branky padaly také v Dortmundu.

Vítězem ankety o gól kola však může být jen jeden střelec. Šťastným výhercem se tak stal zadák Frankfurtu Aurélio Buta. Pravý bek Eintrachtu se ve 40. minutě střetnutí s Mainzem perfektně opřel do pasu od Tuty a z voleje napálil míč do sítě. Je pravdou, že si gólman hostujícího FSV Robin Zentner trestuhodně nepohlídal přední tyč. I tak se ale Buta trefil náramně.

Frankfurt se proti Mainzu prosadil celkem třikrát a ukončil téměř tři měsíce trvající čekání na tříbodový zisk. Stále tedy bojuje o důležité šesté místo, byť na protivníky z Wolfsburgu a Leverkusenu ztrácí.