Události Bundesligy: Sudí pod palbou kritiky. Místo arbitra pískali fanoušci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Sudí pod palbou kritiky. Místo arbitra pískali fanoušci
Rozhodčí Sascha Stegemann v zápase Bochumi s Dortmundem.
Rozhodčí Sascha Stegemann v zápase Bochumi s Dortmundem.Profimedia
Čelo bundesligové tabulky se opět proměnilo. Dortmund nezvládl páteční předehrávku 30. kola a přepustil první místo Bayernu. Svůj neúspěch Borussia do značné míry svádí na rozhodčího. To v Mnichově si na arbitra nikdo moc nestěžoval, samotným hráčům to však "dali sežrat" fanoušci.

Ani nejvyšší německá soutěž není prostá chybujících sudích. Avšak zatímco v Česku se jejich rozhodnutí řeší prakticky každé kolo, na západ od tuzemských hranic pravidelným tématem nebývají. Místo toho se častěji řeší výkony hráčů či (zpravidla dechberoucí) atmosféra na tribunách.

Tentokrát ale hlasy na adresu arbitra rezonují nebývale silně. "Rozhodčí ovlivnil zápas. Je to nedbalé, je to zbabělé, je to špatně, je to ostudné. Dnes nás připravil o dva body," hřímal v pátek sportovní ředitel Dortmundu Sebastian Kehl. A podobně kriticky znějí další hlasy z táborů Schwarzgelben.

Stegemann není v Dortmundu vítán

Sascha Stegemann, onen muž s němou píšťalkou, nyní v Dortmundu není vítán. V zápase na hřišti Bochumi (1:1) rozhodl hned u několika kontroverzních momentů v neprospěch Borussie. Fanoušky BVB nejvíce rozlítilo to, že sudí nechal bez povšimnutí sražení Karima Adeyemiho k zemi obráncem VfL Danilem Soaresem, k němuž došlo v pokutovém území Bochumi.

Stejně tak se ale zlobili, když Stegemann neodpískal hru rukou kapitána domácích Anthonyho Losilly či přistrčení Emreho Cana před úvodním gólem střetnutí.

Těmito stížnosti, jakkoli oprávněnými, však Dortmund též účinně maskuje svou vlastní neschopnost. Pokud chce skutečně pomýšlet na mistrovský trůn, měl by utkání jako to proti Bochumi zvládat. A taky v nich lépe hrát. Jenže Adeyemi v první půli proměnil pouze jednu ze svých šancí a v závěru si Borussia vytvořila spíše platonický tlak, tedy bez opravdu velkých příležitostí.

Nespokojenost fanoušků nakopla Bavory

Trochu podobně vypadala též nedělní seance v Mnichově, jen místo závěru dominoval jeden z celků spíše formálně v úvodu střetnutí. Ohrožovat bránu Herthy začal Bayern až po nějaké půlhodině. To už ale nestihl ukonejšit fanoušky, kteří hráče při odchodu do kabin vypískali.

Ačkoli jsou Bavoři pořád blízko další obhajobě titulu, frustraci jejich příznivců nelze přehlédnout. Nedělním pískotem, který by takový Dortmund slyšel raději z píšťalky sudího Stegemanna, ji fanoušci konečně ventilovali. Nadále je zlobí unáhlené kroky vedení mnichovského klubu i výkony hráčů, kteří po zaváháních proti Hoffenheimu a Mohuči měli co napravovat.

Výsledky 30. kola Bundesligy
Výsledky 30. kola BundesligyLivesport

Nakonec se skutečně revanšovali, byť to nějakou chvíli trvalo. Ukázalo se však, že v kádru Bayernu pořád zůstávají hráči lačnící po dalších trofejích. Joshua Kimmich je jedním z nich. Proti Hertě neúnavně diktoval tempo ze středu pole a svými centry z rohových kopů či standardních situací vybízel spoluhráče ke skórování.

Nakonec Roten udeřili dvakrát právě po pasech od Kimmicha. Nejprve v 69. minutě úspěšné oslovil Serge Gnabryho, za dalších 10 minut pak z jeho práce těžil Kingsley Coman.

Boj o titul je dál otevřený

Stejně jako před týdnem tak zvítězilo pouze jedno z prvních dvou mužstev Bundesligy. Tentokrát se ale tetelili Mnichované, kteří se díky klopýtnutí Dortmundu vrátili po výhře 2:0 na vedoucí pozici. Tu už hodlají v posledních čtyřech kolech uhájit.

Koncovka probíhajícího ročníku nejvyšší německé soutěže je však očividně plná překvapení a nečekaných zvratů. Klidně se tak může stát, že Bayern za týden zase ztratí body v Brémách. Nicméně stejně tak není vůbec jasné, zda si BVB poradí se svým protivníkem. 

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Hráč kola

Borussia se ve 31. kole utká s Wolfsburgem, jehož hra se čte vskutku obtížně. Vlci vedení koučem Nikem Kovačem často doplácejí na mladý kádr a z toho plynoucí nezkušenost. Když ale mají svůj den, umějí fotbalem bavit.

V posledním odehraném zápase ukázali tu lepší tvář. V důležitém souboji o to, který mančaft bude blíž evropským pohárům, porazila Kovačova smečka Mohuč. O osudu zápasu rozhodl Wolfsburg během první půlhodiny, během níž třikrát skóroval. Po vítězství 3:0 se Vlci v bundesligové tabulce posunuli na šesté místo právě před svého nedělního protivníka.

V koncovce se hráči v zelených dresech mohli spolehnout na Jonase Winda. Ten už v páté minutě zužitkoval pohlednou kombinaci, podruhé se dánský forvard prosadil ve 28. minutě, kdy za záda brankáře Mohuče Robina Zentnera dorazil zakončení Ridleho Bakua. Wind si tak řekl o to, aby jej Kovač konečně nastálo začlenil do základní jedenáctky Wolfsburgu.

Gól kola

V zápolení o pohárovou Evropu opět ztratil Frankfurt, jenž potvrdil jarní mizérii. Přes dva měsíce trvající čekání na bundesligovou výhru prodloužil Eintracht i proti Augsburgu, nad kterým přitom vedl.

Jenže po přestávce útočník FCA Ermedin Demirovič efektivně prodloužil pas od Rubéna Vargase. Reprezentant Bosny a Hercegoviny se šikovně vytočil a letmým dotekem umístil balon přesně k tyči.