Události Bundesligy: Nuda v čele? Nevadí. Boj o záchranu vše vynahradil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Nuda v čele? Nevadí. Boj o záchranu vše vynahradil
Schalke vyhrálo díky gólu ze 102. minuty.
Schalke vyhrálo díky gólu ze 102. minuty.Profimedia
První tým zůstal na prvním místě a druhé mužstvo je nadále druhé? Na takové věci nejsou v Bundeslize v posledních týdnech moc zvyklí. Bayern ale skutečně uhájil své postavení na čele tabulky a nechává tak za sebou Dortmund, jenž svou víkendovou misi rovněž zvládl. Pořadí se však měnilo v jiných patrech celkového pořadí.

Uplynulé 31. kolo se již v pátek stalo výjimečným. V předvečer víkendu se totiž odehrála hned dvě utkání, k čemuž předtím došlo naposledy v roce 2011. Nevšední program ovšem nebyl zas tak na škodu. Už obě páteční seance nabídly zajímavé příběhy zejména s ohledem na boj o udržení. A v nastoleném trendu se pokračovalo též v dalších dnech, především v sobotu.

Selke otrávil rivala, Bülter překonal rekord

Porýnské derby se původně mělo hrát v neděli, avšak kvůli nadcházejícímu semifinále Evropské ligy proti římskému AS požádal Leverkusen o přeložení na jiný termín. Vedení Kolína nedělalo drahoty a svému rivalovi vyhovělo. Pro fanoušky "Effzeh" to však byla další záminka, proč "Werkself" kvůli jejich manýrům nenávidět.

Po pátečním střetnutí se ale Kolíňané mohli Leverkusenu vysmát. Davie Selke dvakrát skóroval, do toho pořádně otravoval hráče Bayeru. Ostatně středopolař Werkself Robin Andrich si po zápase na hru útočníka 1. FC postěžoval. "V mnoha situacích byl až příliš teatrální, což jsem mu dal nejednou najevo," vysvětlil Andrich, proč se během utkání na Selkeho několikrát obořil. Vítězství ovšem slavil Selke a s ním i celý Kolín, jenž si definitivně zajistil udržení v nejvyšší soutěži.

Po ukončení duelu porýnských rivalů stihli diváci u televize ještě závěr souběžně hraného mače v Mohuči. V metropoli regionu Rheinhessen se hrálo přes 100 minut, neboť hlavní sudí se dlouho zdržel u videa. To ale vůbec nevadilo hostujícímu Schalke, neboť díky zásahu videorozhodčích kopali "Knappen" penaltu. Tu proměnil Marius Bülter, jenž vstřelil nejpozdější gól v historii soutěže (v čase 101:13) a především zajistil svému mužstvu tři body, díky nimž Schalke poprvé od podzimu opustilo sestupové příčky.

Koubek se konečně dočkal

Naposledy v prosinci roku 2019 vychytal Tomáš Koubek čisté konto v nejvyšší německé soutěži. Nedlouho poté přišel v Augsburgu o pozici jedničky, a když dostal někdy sporadicky šanci, vždy za svá záda minimálně jeden míč pustil. Už se zdálo, že další nuly v Bundeslize se český reprezentační brankář nedočká.

Avšak při současném zranění polského gólmana Rafała Gikiewicze je Koubek opět pevnou součástí základní jedenáctky týmu z Bavorska. Nějakou dobu to trvalo, v sobotu to ale přece jen přišlo. Odchovanec královéhradeckého fotbalu vymazal útočníky berlínského Unionu a opět zažil onen slastný pocit z čistého konta. Po závěrečném hvizdu šlo vidět, jak jej konec ne zrovna příznivé série potěšil. A další radost mu jistě přineslo zařazení do sestavy kola, kterou pravidelně sestavuje magazín Kicker.

Juchal i celý Augsburg, jenž vyhrál 1:0, čímž odpověděl na údery konkurentů a výrazně se přibližil záchraně.

Přehled zápasu Augsburg – Union 1:0

V Berlíně teklo pivo

Vedle Schalke a Augsburgu však ukořistily tři body také další celky pohybující se ve spodních patrech tabulky: Hoffenheim a Hertha. Co slavit měla především berlínská "Stará dáma", která uspěla poprvé od konce února. Stále sice zůstává poslední, nicméně alespoň ukázala, že se ještě nehodlá vzdát.

Sobotní recept na Stuttgart připravil kouč Herthy Pál Dárdai, který byl na tiskové konferenci v dobrém rozmaru. Po dotazu novinářů na stav zdravotních hráčů přiznal respondent, že výhru už patřičně oslavil. "Už jsem si dal jedno pivo. Na všechno jsem zapomněl," sdělil maďarský kouč. Dobrá nálada je každopádně něco, co v Berlíně momentálně potřebují jako sůl.

Kompletní tabulka Bundesligy. (8.5.)
Kompletní tabulka Bundesligy. (8.5.)Livesport

Hráč kola

Když neproměnil penaltu, složil se k zemi a schoval tvář v dlaních. Nedlouho poté střídal a pořád nevěřil, co to provedl. Tak moc toužil Karim Adeyemi po hattricku. Kdyby využil šanci z pokutového kopu, dočkal by se jej. Takhle se zastavil na dvou gólech. A jedné asistenci k tomu.

Zas tak moc ale rychlonohý křídelník smutnit nemusel. Dortmund zvládl své utkání proti Wolfsburgu bez sebemenších problémů a neškodné "Vlky" rozpáral šesti zásahy. K nezastavení se zdál být zejména Adeyemi, jenž otevřel střelecký účet zápasu přesnou hlavičkou a ještě v první půli připravil gólovou radost pro Sébastiana Hallera. Po přestávce si oba hráči vyměnili role: Adeyemi po dobrém presinku získal míč pro Hallera, jenž svému parťákovi kulatý míč ještě vrátil.

Úplně sladkou tečku za svým představením sice nenapsal, kolbiště utkání ale opouštěl za stavu 5:0 pro Dortmund. Své si Adeyemi rozhodně odvedl.

Gól kola

Opět to od Bayernu nebyl stoprocentní výkon, na tři body ale stačil. Serge Gnabry stejně jako před týdnem proti Hertě skóroval, načež na něj navázal také Leroy Sané. Získané vedení pak Mnichované v Brémách už nepustili.

Čisté konto ovšem neudrželi. V 82. minutě zápasu nastoupil na trávník Wesserstadionu Niklas Schmidt. A za další čtyři minuty se tentýž hráč parádně trefil. Žolík Werderu dostal po zaváhání v rozehrávce soupeře prostor ve středu pole, čehož využil k nádherné ráně do horního rohu brány. Tentokrát nebylo co vytýkat ani brankáři Bavorů Yannu Sommerovi. Schmidt to trefil opravdu skvěle.

Po snížení na 1:2 už ale Brémy další branku nevsítily. Bayernu tedy podlehly a dál nervózně sídlí na 12. místě bundesligové tabulky bez definitivní jistoty, že si svůj pobyt mezi elitou minimálně o rok prodlouží.