Favorité bez postupu, v Copa del Rey překvapivě končí Barcelona i ligový lídr Girona

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Favorité bez postupu, v Copa del Rey překvapivě končí Barcelona i ligový lídr Girona

Aktualizováno
Athletic slaví nečekaný postup.
Athletic slaví nečekaný postup.AFP
Fotbalisté Mallorky uštědřili ve čtvrtfinále Copa del Rey nepříjemný direkt Gironě, kterou na vlastním hřišti porazili 3:2. Domácí vlétli do zápasu jako uragán a ve 35. minutě vedli už o tři branky, když mimo jiné dvakrát udeřil zkušený Abdón Prats (31). Postup slaví také Athletic Bilbao, který po prodloužení porazil Barcelonu 4:2.

Mallorca – Girona 3:2

Příležitost ukázat se na hrotu útoku dostal v pohárovém utkání od úvodních minut místo Dovbyka veterán Cristhian Stuani. Důvěru trenéra Míchela mohl 37letý Uruguayec splatit hned v úvodu, ale slovenský gólman Dominik Greif jeho únik včasným výběhem zneškodnil.

Na druhé straně musel dvakrát do akce Juan Carlos, ve 21. minutě už však brankář Girony neměl nárok, když skvěle sehraný brejk zakončil přízemní ranou do jeho protipohybu Cyle Larin.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Odpovědět mohl ještě v úvodní půlhodině Sávio, jenže Greifa střelou pod břevno nepřekonal. Zahozené šance musely Katalánce mrzet, jelikož se během následujících sedmi minut dvakrát trefil Prats. Na rozdíl dvou branek zvýšil nejlepší střelec Rumělek parádní ranou zpoza vápna a třetí gól domácích přidal po ruce Antala Yaakobišviliho z penaltového puntíku.

Po změně stran Girona diktovala tempo hry a hnala se za snížením. Blízko mu byl Aleix García, který přízemní ranou zpoza šestnáctky nadělal Greifovi problémy, síť za jeho zády ale nerozvlnil. Skvěle rozjetý zápas Los Bermellones zkomplikoval kapitán Raíllo, jenž v si v 68. minutě po faulu ve vlastním vápně vysloužil první žlutou kartu, a za následné protesty u rozhodčího byl dokonce vyloučen.

Zároveň soupeři dopřál penaltu, kterou s přehledem proměnil Stuani. V nastavení sice ještě Greifa překonal Sávio a snížil na rozdíl jediné trefy, na vyrovnání už ale Katalánci nedosáhli.

Athletic – Barcelona 4:2p

Xaviho svěřenci do utkání nevstoupili vůbec dobře. Krátce po úvodním hvizdu se po několika nepředvídatelných odrazech k zakončení dostal Gorka Guruzeta, jenž bleskurychle otevřel skóre. Vyrovnat dokázal dost kuriózním způsobem Lewandowski.

Polský kanonýr může po zápase poslat děkovný dopis na adresu zkušeného Berchicheho, který ho svým odkopem trefil tak nešikovně, že se míč o pár sekund později ocitl v bráně. Zanedlouho se mezi střelce zapsala i mladá senzace Lamine Yamal, jenž se po samostatném průniku do pokutového území trefil přesně k zadní tyči.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Úsměv na tvářích Katalánců nezůstal po zahájení druhé půle dlouho. Fantastický nástup do poločasu ze strany Bilbaa gólově korunoval Oihan Sancet, který si ve vápně našel centr Nica Williamse. Další obrat v zápase mohl být na světě po hlavičce Guruzety, střelec první branky tentokrát netrefil zařízení.

Obrana Barcy ale měla plné ruce práce především s Nicem Williamsem, jenž se nebál jít do souboje jeden na jednoho a několikrát zajímavě zakončoval. Na straně hostů hrozil zejména Yamal, který se ještě před koncem základní hrací doby dostal do samostatného úniku, jenže po kličce gólmanovi trestuhodně netrefil prázdnou bránu.

Zápas tak dospěl do prodloužení a na konci jeho první části udeřil střídající Iňaki Williams. Ten ideálně využil dobrého napadání svých spoluhráčů na půlící čáře. Následný rychlý kontr pak nadvakrát úspěšně zakončil, když jeho první pokus skončil na tyči, míč se k němu však odrazil zpět přímo na kopačku. Hosté už s výsledkem více nezmohli, naopak sami ještě jednou inkasovali v samotném závěru přičiněním Nica Williamse.

Barcelona tak na Bilbao nestačila a s pohárovou soutěží se loučí. Úředním hracím dnem prvního dějství semifinále je 7. únor.