Leverkusen získal double. Kaločův Kaiserslautern si s ním ve finále domácího poháru neporadil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen získal double. Kaločův Kaiserslautern si s ním ve finále domácího poháru neporadil

Leverkusenu vystřelil výhru v DFB Pokalu zkušený Granit Xhaka.
Leverkusenu vystřelil výhru v DFB Pokalu zkušený Granit Xhaka.Profimedia
Leverkusen s Patrikem Schickem (28) v základní sestavě porazil ve finále DFB Pokalu druholigový Kaiserslautern 1:0, a částečně tak napravil dojem z nepovedeného finále Evropské ligy. O výhře mistra Bundesligy rozhodl krátce po čtvrthodině hry parádní ranou zpoza vápna Granit Xhaka (31). Bayer poté i přes vyloučení Odilona Kossonoua (23) na konci první půle vedení udržel, a může tak slavit svůj první triumf v německém poháru po 31 letech. Rudým Ďáblům naopak k výhře nepomohl ani od úvodu nastoupivší Filip Kaloč (24).

Kaiserslautern – Leverkusen 0:1

Do vedení mohl Kaiserslautern poslat už ve čtvrté minutě Daniel Hanslik, jenže proti jeho zakončení pohotově zasáhl Lukáš Hradecký. Farmaceuti postupně získávali územní převahu a v 16. minutě se dočkali úvodního gólu, když z úctyhodné vzdálenosti vypálil Xhaka a překonal bezmocného Juliana Krahla. Blízko druhé trefě byl Leverkusen ve 26. minutě, kdy Alejandro Grimaldo obloučkem přehodil gólmana Kaiserslauternu, avšak míč směřující k Schickovi na poslední chvíli odklidil obránce na rohový kop.

Zásadní komplikace pro Bayer přišla krátce před koncem prvního poločasu, kdy viděl druhou žlutou kartu za faul šlapákem Kossonou. Přesilovku mohli Die Roten Teufel zužitkovat ještě v úvodním dějství, nicméně Tobias Raschl po dobré práci Kaloče ve velké příležitosti selhal.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Vyloučení v obranných řadách donutilo Xabiho Alonsa k přeskupení taktiky a do druhého poločasu už Die Werkself vyběhli bez vystřídaného Schicka. V 56. minutě se po rohovém kopu dostal k zakončení náhradník českého útočníka Josip Stanišič, který však balon hlavou poslal těsně vedle levé tyče.

Střídající fotbalista na sebe chtěl upozornit i na druhé straně, jenže Ragnar Ache v 62. minutě střelou z hranice vápna balon za záda Hradeckého nedostal. Pojistit vedení Leverkusenu mohl rychlík Jeremie Frimpong, při pokusu o kličku gólmanovi se ale dostal do příliš velkého úhlu, a z nadějně vyhlížející situace tak nic nebylo.

Leverkusen i přesto prolomil kletbu finálových duelů 21. století, jelikož v DFB Pokalu nezvládl závěrečné klání o trofej v letech 2002, 2009 a 2020. Německý pohár získal teprve podruhé ve své historii.