Skvěle hrající PSV dál drtí konkurenci v Eredivisie, střelecky jej táhne nestárnoucí De Jong

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Skvěle hrající PSV dál drtí konkurenci v Eredivisie, střelecky jej táhne nestárnoucí De Jong

De Jong v lize letos nastřílel už 16 branek.
De Jong v lize letos nastřílel už 16 branek.Profimedia
Ajax se zvedl, Feyenoord si drží vysokou úroveň a hlídá druhé místo a špatně si nevede ani třetí Twente s Michalem Sadílkem. Jeden příběh však v současné Eredivisie ční nade všemi – týká se stále stoprocentního Eindhovenu, který kraluje celému Nizozemsku.

Nejvyšší nizozemská soutěž má v posledních dnech, týdnech a měsících pouze jednoho krále, a sice PSV, které zdobí jak nejlepší útok (59 tref v sedmnácti duelech), tak nejlepší obrana (jen 7 inkasovaných branek). 

Grandiózní je však zejména jízda bez jakékoliv ztráty kytičky – 17 tříbodových zisků během stejného počtu střetů nemá ve vyspělých evropských soutěžích obdoby a určitě se nerodí každý rok.

PSV vládne celé lize.
PSV vládne celé lize.Livesport

A to přitom Eindhovenu vůbec nevychází přípravné zápasy. V létě ho nachytal Sint-Truiden (1:2), o něco později Schalke 04 (0:2) a již v kalendářním roce 2024 remizovalo PSV s Heraclesem (1:1) a Hamburkem (2:2).

Poslední klání proti Excelsioru Rotterdam však přineslo nejen povinné tři body, ale také několik rekordů. Klub vyrovnal nejlepší start do sezony v historii Eredivisie a ostrostřelec Luuk de Jong si pojistil místo mezi nejlepšími ligovými kanonýry všech dob. Jen za PSV už nastřílel 152 gólů.

S nasbíranými sedmi hattricky se mu podařilo vyrovnat předešlé výkony Mateje Kežmana i Luise Suáreze. V tomto tisíciletí vykázali více třígólových představení pouze Klaas-Jan HuntelaarDirk Kuijt.

De Jongovi se v PSV velmi daří.
De Jongovi se v PSV velmi daří.Livesport

De Jong si své fazony váží. "Už teď mi to připadá výjimečné, ale ocením to hlavně po kariéře. Tohle mužstvo mě baví. Od mladých kluků, kteří se každým dnem zlepšují, přes po náhradníky, kteří mají také svůj vliv, až po personál. Nikdy předtím jsem nic takového s žádným klubem nezažil. Jsme opravdový tým," líčil v interview pro psv.nl.

Hlavní trenér Peter Bosz, jenž dříve vedl z pozice hlavního kouče Ajax, Dortmund, Leverkusen i Lyon a De Jonga připravuje od loňského léta, jeho přínos pochopitelně ocenil taktéž. "V moderním fotbale je to jedinečné. Pohybuje se mezi legendami, to už samo o sobě říká dost," stručně komentoval kouč.

PSV osudovým klubem

Byť se daří hned sedmi útočníkům, nejlepší čísla má právě nejstarší z nich De Jong, pro nějž PSV představuje klíčový bod kariéry. V jeho barvách střílel branky vždycky. V Borussii Mönchengladbach, Newcastlu United ani Seville už to taková sláva nebyla.

I když bude slavit na konci sezony již čtyřiatřicáté narozeniny, jeho dosavadních 15 ligových branek a sedm tref v Lize mistrů svědčí o tom, že střelecky chytil druhý dech.

Ale zpět k samotnému PSV, jehož nejčastěji uhraný výsledek v tomto ročníku je 4:0. Zrodil se hned šestkrát – v Alkmaaru, se Zwolle, na Spartě Rotterdam, v Almere City, s Nijmegenem a na hřišti Waalwijku. Ajax mimochodem dostal v Einhdovenu pětku.

Zápasový program fotbalistů PSV.
Zápasový program fotbalistů PSV.Livesport

Rozjetý celek z Philips Stadionu, jehož čeká ve vyřazovací fázi LM dvojzápas s Borussií Dortmund, si jednoznačně kráčí pro svůj pětadvacátý ligový primát. Druhý tým je zpět o dvanáct, třetí o čtrnáct bodů. Pokud by se takto nůžky rozevíraly i nadále, titul by se klidně mohl slavit už na přelomu března a dubna.

Každá série jednou skončí, ale šňůra, jíž momentálně táhne vítěz Pohár mistrů evropských zemí z roku 1988, by ještě nějaký čas trvat mohla. Za pár dní vyrazí Dest, Lozano, Tillman a spol. do Ultrechtu a také v tomto případě se nic jiného než triumf neočekává. A kdo ví, třeba právě přihlížíme výjimečné generaci PSV, o které se jednou bude psát v encyklopediích.