Baráž o Euro: Polsko zahájí play off proti Estonsku, Wales vyzve Finsko a Ukrajina Bosnu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Baráž o Euro: Polsko zahájí play off proti Estonsku, Wales vyzve Finsko a Ukrajina Bosnu
Pokud Polsko v baráži vyřadí Estonsko, o účast na Euru se utká s vítězem utkání Wales – Finsko.
Pokud Polsko v baráži vyřadí Estonsko, o účast na Euru se utká s vítězem utkání Wales – Finsko.Profimedia
Třetí tým z "české" kvalifikační skupiny Polsko vyzve v semifinále play off o postup na mistrovství Evropy Estonsko. V případě výhry nastoupí ve finále skupiny A na hřišti lepšího z dvojice Wales – Finsko. Rozhodl o tom čtvrteční los v sídle UEFA v Nyonu, který určil i dvojice v nižších kategoriích B a C. Semifinále jsou na programu 26. března, finále 31. března, ve všech případech se bude hrát na jeden zápas.

O účastnících baráže rozhodlo jejich umístění v Lize národů. Některé dvojice byly předem dané, zbývající určil los, který rozhodl i o pořadatelství všech zápasů. Vítěz každé ze tří skupin se kvalifikuje na šampionát, který se uskuteční příští rok v Německu. Jistotu účasti má zatím 21 týmů včetně české reprezentace.

Mezi postupujícími překvapivě zatím chybějí Poláci, kteří skončili v kvalifikaci až na třetím místě za vítěznou Albánií a Českem. Napravit to mohou v baráži, v případě neúspěchu by mezi evropskou elitou chyběli poprvé od roku 2008.

Skupinu B v play off tvoří dvojice Bosna a Hercegovina – Ukrajina a Izrael – Island. Finále skupiny by se tak mohlo hrát na neutrální půdě, jelikož Ukrajina od začátku ruské vojenské agrese nemůže nastupovat k domácím zápasům ve své zemi. Říjnový duel se Severní Makedonií odehrála na pražské Letné. Stejně tak Izrael po útoku palestinských radikálů z hnutí Hamás a vyhlášení válečného stavu musel odehrát poslední domácí utkání v azylu.

Ve skupině C budou tři týmy útočit na premiérovou účast na Euru. V semifinále se utkají Gruzie s Lucemburskem a Řecko s Kazachstánem, finále uspořádá vítěz z první dvojice. Pouze Řekové si v minulosti zahráli na závěrečném turnaji, v roce 2004 se dokonce stali evropskými šampiony, když v semifinále vyřadili Česko.