Budoucí soupeř Čechů na Euro? Řekové pod taktovkou uruguayské ikony, nebo zázračný Kvara

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Budoucí soupeř Čechů na Euro? Řekové pod taktovkou uruguayské ikony, nebo zázračný Kvara

Chviča Kvaracchelija se s gruzínskou reprezentací pokusí vyřadit Řecko.
Chviča Kvaracchelija se s gruzínskou reprezentací pokusí vyřadit Řecko.AFP
Český národní tým se v úterý dozví jméno posledního soupeře v základní skupině fotbalového Eura. Výběr, se kterým změří síly v sobotu 22. června v Hamburku, vzejde ze vzájemného úterního souboje Řecka a Gruzie. Výsledky a výkony, jakými se oba týmy v poslední době prezentují, vzbuzují respekt. Na jedné straně je znát síla pod latinskoamerickou trenérskou taktovkou nově se rodícího řeckého týmu, na straně druhé odhodlaná Gruzie, která má jednoho z nejzajímavějších hráčů posledních sezon Chviču Kvaraccheliju (23).

Řecko sice nepostoupilo ze základní skupiny přímo, je ale třeba zmínit jeho velmi těžkou kvalifikační skupinu. Vstupenky na Euro si z ní zajistili zvuční konkurenti z Francie a Nizozemska. Řekové byli třetí, ale nedá se říct, že by úplně propadli. "Získat ve skupině s Francií, Nizozemskem a Irskem 13 bodů je celkem solidní počin. Inkasovali jen osm branek, přitom čelili Mbappému a spol. A když už Francii o nic nešlo, uhráli s ní Řekové remízu 2:2," glosoval situaci okolo potencionálního českého soupeře pro Livesport Zprávy expert a bývalý bundesligový záložník Jan Morávek.

Nejlepší trenér za čtvrtstoletí

Po konci působení úspěšných manažerů Otta Rehhagela a Fernanda Santose se od roku 2014 vystřídalo u kormidla národního týmu Řecka šest mužů. Ani jeden ale nedovedl reprezentaci na závěrečný turnaj – ať už Euro, či mistrovství světa. Zuby si vylámali Claudio Ranieri, Michael Skibbe či John Van't Schip.

Od roku 2022 ale formuje reprezentaci někdejší uruguajský středopolař Gustavo Poyet a pod jeho vedením jsou Řekové sraz od srazu lepší. Svědčí o tom i 57% úspěšnost zisku bodů, což jsou nejlepší čísla tamního výběru za poslední čtvrtstoletí.

Jak už bylo zmíněno, velmi podstatná je pro výsledky týmu pevná defenziva, která v posledním utkání proti Kazachstánu (5:0) nastoupila ve složení BaldockMavropanosHatzidiakosTsimikas. Tři ze čtyř zadáků hrají Premier League, jeden Serii A za Cagliari. V bráně vše jistí další ostřílený borec Odysseas Vlachodimos, který se po dlouhých letech v Benfice vydal do Anglie, kde se pere o pozici jedničky v Nottinghamu.

"Vůbec bych Řeky nepodceňoval, mají zajímavé hráče. Mavropanos působí ve West Hamu se Součkem a Coufalem, útočníka Ioannidise z Panathinaikosu chce Stuttgart. Do toho všeho uruguajský trenér. Opravdu staví zajímavý tým," dodal Morávek.

Gruzie čeká na své poprvé

Gruzie si žije svůj malý fotbalový sen a po téměř půlstoletí se fanoušci opět učí gruzínská jména. V roce 1981 překvapilo Evropu Dinamo Tbilisi, které vyhrálo v sestavě s Darasselijou nebo Čivadzem tehdy prestižní Pohár vítězů pohárů. Tenkrát měli tito výjimeční fotbalisté smůlu, patřili pod deku železné opony Sovětského svazu a možnost zahrát si v západním velkoklubu pro ně v podstatě neexistovala.

V dnešní gruzínské reprezentaci naopak najdete jen dva hráče z domácí ligy, opory se pomalu začínají prosazovat v těch evropských: Brankář Giorgi Mamardašvili chytá ve Valencii, středopolař Giorgi Čakvetadze hraje za Watford. 

Chviča Kvaracchelij v sezoně 2023/24
Chviča Kvaracchelij v sezoně 2023/24Livesport / Profimedia

Výkonnost současné superstar Kvaraccheliji pomohla formovat poslední vítězná sezona v Neapoli. Zatímco loni měl její trenér Luciano Spaletti jasno, jaký prostor a styl hry Kvaracchelijovi sedí, letos pod Vesuvem gruzínský křídelník tolik výrazný není. Samozřejmě je to i tím, že soupeři už dokázali najít recept na bránění jeho unikátní souhry s Victorem Osimhenem

Co je ale podstatné pro reprezentaci Gruzie, vytvořit ideální prostor pro Kvarovu hru se v poslední době daří francouzskému trenérovi Willymu Sagnolovi. V posledních čtyřech zápasech Kvaracchelija pokaždé skóroval a bylo jedno, zda ho brání defenziva Thajska, Kypru, Skotska či Španělska.

Důležitý krok za postupem na Euro 2024 Gruzie zvládla ve čtvrtek, když i bez distancované největší hvězdy porazila Lucembursko 2:0. Proti organizované a sebevědomé hře Řecka to ale bude mít těžší. 

Kvaracchelja bude muset ukázat, že je stejně dobrý s míčem i bez něj. Že dokáže ustát tlak a očekávání, které do něj gruzínské publikum vkládá. Klíčový zápas s Řeckem se totiž bude hrát v úterý 26. března v Tbilisi na stadionu Borise Paichadzeho a znovu se očekává více než padesátitisícová návštěva. 

Gruzie ještě nikdy nehrála na velkém turnaji a pokud by si dokázala vybojovat postup v domácím prostředí, stanou se z hráčů národní hrdinové.

Bezprostředně poté, co se v úterý Tbilisi rozhodne o posledním soupeři Česka na Euro, rozehrají svěřenci Ivana Haška na pražské Letné přípravné utkání s Arménií. Pokud by se Gruzíncům nepodařilo postoupit, s Čechy stejně změří síly. Už v září je totiž čeká vzájemný zápas v Lize národů.

Více o české fotbalové reprezentaci