Další postupové jistoty. Na Euro míří po výhře Slovensko a po remíze Maďarsko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Další postupové jistoty. Na Euro míří po výhře Slovensko a po remíze Maďarsko
Aktualizováno
Slovensko postupuje na Euro.
Slovensko postupuje na Euro.AFP
Fotbalisté Slovenska v kvalifikaci na mistrovství Evropy porazili doma 4:2 Island a kolo před koncem postoupili na závěrečný turnaj. Už vpodvečer stvrdili svoji účast na Euru Maďaři remízou 2:2 v Bulharsku. Šampionát, který se uskuteční příští rok v Německu, zná 11 z 24 účastníků.

Kypr – Španělsko 1:3

V základní sestavě hostů nastoupilo šest hráčů s méně než 10 odehranými reprezentačními duely, hned dva z nich se však už v první půli dokázali prosadit, když Lamine Yamal otevřel skóre a Joselu pak vsítil třetí gól utkání. Další hvězdou duelu byl již o něco zkušenější Mikel Oyarzabal, ten však ještě před přestávkou střídal vinou zranění.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ázerbájdžán – Švédsko 3:0

Týmu ze Zakavkazska stačil k úspěchu drtivý vstup do utkání, když hned v šesté minutě zásluhou Emina Mahmudova a Renata Dadašova odskočil na dvoubrankový náskok. Hráči ze Země ohně tak zaznamenali vůbec první výhru ve vzájemných soubojích a dotáhli se na Seveřany v tabulce.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Bulharsko – Maďarsko 2:2

Ke třetí po sobě jdoucí účasti na Euru přiblížila hosty branka zástupce korejské nejvyšší soutěže Martina Ádáma, jemuž nahrávala opora Liverpoolu Dominik Szoboszlai. Ačkoliv se pak domácím podařilo průběh duelu, který ovlivnily červené karty na obou stranách, senzačně otočit, v závěru nastavení se za záda vlastního brankáře nešťastně trefil Alex Petkov, čímž odstartoval maďarské oslavy.

Střelci utkání.
Střelci utkání.Livesport

Estonsko – Rakousko 0:2

Domácí, kteří v bojích o Euro před svými fanoušky neuspěli od roku 2015, poprvé inkasovali ve 26. minutě zásluhou Konrada Laimera. Na toho do konce poločasu navázal Philipp Lienhart, jehož od rohového praporku vybídl David Alaba. Kapitán reprezentace si tak připsal svůj 104. start v národním dresu a osamostatnil se tím na druhé příčce v této statistice.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Gruzie – Skotsko 2:2

V dresu hostů se sice opět gólově připomněl Scott McTominay, nejzářivější hvězdou utkání ale byl domácí Chviča Chvarčchelija. Ten při předcházejícím reprezentačním srazu přerušil více než roční čekání na gól v barvách týmu ze Zakavkazska a tentokrát se prosadil hned dvakrát. Ani tento příspěvek křídelníka Neapole ovšem nestačil domácímu celku k vítězství, neboť v nastaveném čase zařídil remízu Lawrence Shankland.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Slovensko – Island 4:2

Svou pouť na šampionát konaný příští léto v Německu nezahájili nejlépe, neboť zhruba po čtvrthodině hry nečekaně prohrávali. Ještě do přestávky ale zvládli srovnat a zásluhou proměněné penalty Ondreje Dudy vývoj zápasu otočili. Největší podíl měl na nakonec vysoké výhře Sokolů dvougólový Lukáš Haraslín, křídelník pražské Sparty, jenž se stal v den utkání součástí virálního videa z dílny letenského celku, který ním rozjel oslavy 130. výročí založení klubu.

Tabulka skupiny J.
Tabulka skupiny J.Livesport

Černá Hora – Litva 2:0

O rozhodující branku se již ve třetí minutě utkání postaral svým teprve třetím reprezentačním gólem Edvin Kuč, jenž sezonu 2014/2015 odehrál ve druhé nejvyšší české lize v dresu Ústí nad Labem. Krátce po změně stran přidal pojišťovací branku kapitán Stevan Jovetič, který tím vylepšil pozici nejproduktivnějšího hráče svého celku. Balkánský tým tak ve vzájemných zápasech udržel historickou neporazitelnost a stále má hypotetickou možnost na přímý postup na Euro.

Tabulka skupiny G.
Tabulka skupiny G.Livesport

Lucembursko – Bosna a Hercegovina 4:1

K hladkému triumfu s hořkou příchutí nakročili Červení lvi už v prvním dějství, když na brzkou trefu Mathiase Olesena navázal suverénně proměněnou penaltou Gerson Rodrigues. Radost ze zisku tří bodů mužstva z Beneluxu ale vystřídalo zklamání z výsledku v Bratislavě, kvůli kterému Lucemburčané ztratili poslední naděje na přímý postup na závěrečný turnaj do Německa.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Lichtenštejnsko – Portugalsko 0:2

Ofenzivní mašina z Pyrenejského poloostrova se ve Vaduzu rozjížděla velmi zvolna. V první půli totiž slavila úspěch defenzivní taktika outsidera, což hostující hvězdy nejednou doprovodily nespokojenými gesty. Gólů se tak favorit dočkal až po změně stran, když nejprve prostřelil gólmana Cristiano Ronaldo a následně pohlednou individuální akci zakončil do odkryté sítě Joao Cancelo.

Cristiano Ronaldo slaví se svými spoluhráči.
Cristiano Ronaldo slaví se svými spoluhráči.AFP