Ronaldo sestřelil Slováky, postup na ME už má jistý Portugalsko, Belgie a Francie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ronaldo sestřelil Slováky, postup na ME už má jistý Portugalsko, Belgie a Francie
Cristiano Ronaldo slaví jednu ze svou branek.
Cristiano Ronaldo slaví jednu ze svou branek.Profimedia
Portugalsko porazilo v sedmém kole kvalifikační skupiny J o postup na mistrovství Evropy Slovensko 3:2 a po dominantním výkonu především v prvním poločase si zajistilo místenku na závěrečném turnaji v Německu. Jistý postup má také Francie, které porazila Nizozemsko 2:1 a Belgie, jenž přehrála Rakousko 3:2.

Estonsko – Ázerbájdžán 0:2

Souboj celků, jež dosud nepoznaly chuť vítězství, se od samého úvodu vyvíjel lépe pro hosty ze Zakavkazska, které už v deváté minutě poslal do vedení Toral Bayramov. Na mladého obránce ještě do poločasu navázal z penalty jeho zkušenější kolega Ramil Sheydayev, jenž dal razítko na vůbec první soutěžní triumf své země nad tímto pobaltským soupeřem.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Rakousko – Belgie 2:3

Hostující sérii neporazitelnosti prodloužil již na sedm zápasů v řadě Dodi Lukébakio, jenž se postaral hned o dvě trefy svého celku. Belgičané si tak potřetí v řadě zajistili účast na evropském šampionátu. Rakušané naopak prohráli poprvé od října minulého roku, stále však mají k postupu velmi dobře našlápnuto.

Belgie vedla už 3:0...
Belgie vedla už 3:0...AFP

Island – Lucembursko 1:1

Zápas, v jehož průběhu spadla teplota až k nule, gólově otevřel mladý talent Orri Óskarsson, který se po povedené sezoně v mládežnických kategoriích poprvé prosadil i v seniorské reprezentaci. Červení lvi ale prokázali svou nevyzpytatelnost, když bleskově po změně stran zařídil remízu střídající Gerson Rodrigues. Zisk bodu hosty udržel v reálném boji o druhou příčku, který pomůže rozřešit pondělní souboj se Slovenskem. 

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Irsko – Řecko 0:2

K důležitému triumfu Jihoevropanů zavelel Georgios Giakoumakis, jenž od srpna 2021 do února 2023 střílel góly za skotský Celtic. Ke kanonýrovi hostů se ještě do přestávky přidal svou devátou reprezentační trefou Georgios Masouras. Jihoevropané tak ovládli i druhý vzájemný duel a poskočili v tabulce za suverénní Francii, která výhrou v Nizozemsku odsunula Oranjes na třetí příčku.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Lichtenštejnsko – Bosna a Hercegovina 0:2

Roli favorita týmu z Balkánu brzy stvrdil Amar Rahmanovič, který v národním dresu vyběhl na trávník poprvé od března minulého roku a důvěru trenérovi splatil svým premiérovým gólem v reprezentaci. Ještě do přestávky pak vedení hostů navýšil Miroslav Stevanovič, jenž před několika týdny odehrál v dresu Servette celý duel proti Slavii. Tomu nejprve uzmul gól videorozhodčí, ve 41. minutě už se ovšem radoval naplno.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Nizozemsko – Francie 1:2

Suverénní průchod skupinou B podtrhl dvěma góly Kylian Mbappé, jenž se v bojích o závěrečný šampionát prosadil již šestkrát. Les Bleus pak sice v 83. minutě poprvé v kvalifikaci inkasovali, na stvrzení jejich postupu to však nic nezměnilo. Naopak Oranjes propadli na třetí příčku a v pondělí je čeká klíčová bitva s Řeckem.

Tabulka skupiny B.
Tabulka skupiny B.Livesport

Portugalsko – Slovensko 3:2

Nespočet příležitostí favorita vyústil před přestávkou ve dvě trefy, když na přesnou hlavičku Goncala Ramose z 18. minuty navázal proměněnou penaltou Cristiano Ronaldo. Pro něj to navíc nebylo vše, po změně stran sice přerušil více než 10hodinovou kvalifikační neprůstřelnost domácích Dávid Hancko, portugalská superstar ale tři minuty nato stvrdila výhru favorita.

Ronaldo předvedl, že na to stále má.
Ronaldo předvedl, že na to stále má.Livesport