Rakušané stvrdili postup na Euro, Slováci jsou blízko. Ronaldo dal gól č. 40

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rakušané stvrdili postup na Euro, Slováci jsou blízko. Ronaldo dal gól č. 40
Aktualizováno
Cristiano Ronaldo se v Bosně trefil dvakrát, z toho jednou z penalty.
Cristiano Ronaldo se v Bosně trefil dvakrát, z toho jednou z penalty.AFP
Rakousko zvítězilo v kvalifikaci Eura v Ázerbájdžánu 1:0 a zajistilo si místenku na turnaj v Německu, krátce po změně stran rozhodl gólem z penalty střídající Marcel Sabitzer (29). Úkol na lavičce splnil trenér Ralf Rangnick (65), jenž se může těšit na evropský šampionát ve své vlasti. Rakušané ze skupiny F postupují jako druhý tým po Belgii, čeká je třetí ME v řadě. Blízko Euru je po vítězství v Lucembursku i Slovensko, Bosna a Hercegovina doma utrpěla debakl s Portugalskem, dvakrát skóroval Cristiano Ronaldo (38).

Ázerbájdžán – Rakousko 0:1

Domácí od začátku poctivě bránili a hosty nepouštěli do větších šancí. Poprvé ázerbájdžánská obrana zaváhala v 18. minutě, kdy se objevil po pěkné přihrávce Konrad Laimer sám před gólmanem. Při řešení situace ale selhal a minul levou tyč. Xaver Schlager se dostal po odehrané půlhodině k zakončení z voleje, které ale skončilo kousek nad břevnem. Shahrudin Mahammadaliyev si určitě oddechl, protože nechybělo mnoho a hosté mohli slavit první přesný zásah.

Po krásné sólové akci Torala Bayramova a následném centru v 40. minutě se také Ázerbájdžánci přiblížili k soupeřově brance, Ramil Sheydayev poslal ale balon hodně vysoko a daleko od branky Alexandera Schlagera. Krátce po začátku druhé půle trefil Sabitzer z přímého volného kopu ruku jednoho z hráčů Země ohně. Sudí rozhodl o pokutovém kopu a Sabitzer si tentokrát postavil míč na penaltový puntík.

Po střele k levé tyči a také svém čtvrtém gólu v kvalifikaci poslal rakouský celek do jednobrankového vedení. Útočník Borussie Dortmund znovu nebezpečně pálil v 75. minutě z podobné pozice jako na startu druhého poločasu, tentokrát ale zeď netrefil a domácí gólman musel vytáhnout pěkný zákrok. V nastavení druhé půle se do obrovské šance dostal Bayramov, z blízkosti malého vápna ale trefil pouze levou tyč, a odmítl tak dělbu bodů.

Bosna a Hercegovina – Portugalsko 0:5

Hosté úřadovali již v prvním dějství, kdy nasázeli všech pět branek. O dvě z nich se postaral Ronaldo, jenž se s devíti góly přiblížil v tabulce střelců celé kvalifikace k prvnímu Romelu Lukakovi, jenž se trefil desetkrát. Portugalská legenda navíc zaznamenala svou 40. trefu v letošním kalendářním roce, což se nikomu jinému v tomto úseku dosud nepodařilo.

Island – Lichtenštejnsko 4:0

Seveřané po celých 90 minut outsidera skupiny jednoznačně přehrávali a na jejich jasné výhře se skvělým výkonem podepsal navrátilec do reprezentačního dresu Gylfi Sigurdsson. Někdejší opora si po delší pauze připsala 80. start v národním týmu a na jasném vítězství se rovnou podílela dvěma přesnými trefami.

Lucembursko – Slovensko 0:1

Slováci se těsnou výhrou výrazně přiblížili evropskému šampionátu. O jejich úspěchu rozhodl v 77. minutě svou první reprezentační brankou útočník Žiliny Dávid Ďuriš, který odvrátil opakování bezbrankové remízy z březnového vzájemného zápasu v Bratislavě. Tým trenéra Francesca Calzony dělí od jistoty účasti na Euru jediný bod, v příštím kvalifikačním utkání přivítají v polovině listopadu Island

Řecko – Nizozemsko 0:1

Hosty dlouho trápil dobře chytající Odysseas Vlachodimos, který v prvním poločase dokázal zlikvidovat také pokutový kop Wouta Weghorsta. Oranjes nakonec musela zachránit až druhá penalta, ze které v 93. minutě vstřelil rozdílový gól obránce Virgil van Dijk. Nizozemci se tak na svého soupeře bodově dotáhli a díky menšímu počtu odehraných zápasů mají k postupu blíž.

Gibraltar – Irsko 0:4

Dominance celku z Britských ostrovů vyústila ve dvě trefy už před pauzou. Nejprve se zblízka prosadil útočník Brightonu Evan Ferguson, jenž téměř celý zápas zápolil s o neuvěřitelných 22 let starším Royem Chipolinou, a ve 28. minutě přidal jeden z pojišťovacích gólů Michael Johnston. Trpaslík z jihu Pyrenejského poloostrova se tak nedočkal bodového zisku a vstřelené branky ani na šestý pokus.

Belgie – Švédsko 1:1(nedohráno)

Zápas na Stadionu krále Baudouina byl po prvním poločase předčasně ukončen kvůli střelbě v Bruselu, při níž zemřeli dva švédští občané.

Výsledky kvalifikace Eura 2024