Gruzie je posledním soupeřem Česka na EURO. O jejím premiérovém postupu rozhodly penalty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Došlo až na penalty, Gruzie vyřadila Řecko a na ME se utká s Českem. Postupují i Ukrajina a Polsko
Gruzie postupuje na ME.
Gruzie postupuje na ME.Profimedia
Reprezentace Gruzie vybojovala premiérový postup na Euro, když ve finále baráže porazila Řecko 1:0 po penaltách. Duel nabídl vyložené gólové šance až v půlhodinovém prodloužení, v němž byli blízko k rozhodnutí zejména hosté. Své příležitosti však nevyužili, což se jim stalo osudným v následném rozstřelu, v němž zklamali kapitán Anastasios Bakasetas a Georgios Giakoumakis. Tým ze Zakavkazska se tak stal posledním členem skupiny F mistrovství Evropy, v níž se vedle něj představí také Česko, Portugalsko a Turecko.

Gruzie – Řecko 0:0, (4:2 na penalty)

Úvod utkání doprovázela velmi tvrdá hra na obou stranách. Sudí musel často přerušovat hru po faulech, po nichž hráči potřebovali ošetření. Na výraznou šanci tak diváci čekali marně, jelikož se míč většinu času pohyboval mezi šestnáctkami. Až v samém závěru prvního poločasu zamířil Giorgi Čakvetadze z přímého kopu mezi tři tyče. Prudkou ránu pod břevno však Odysseas Vlachodimos vytěsnil. S odpískaným koncem se hráči do kabin nepřesunuli, neboť se strhla mela, jíž musel přerušit až rozhodčí červenou kartou pro náhradního brankáře Gruzie.

Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil. Situaci na trávníku nerozproudil ani dalekonosný projektil Dimitriose Pelkase, neboť jej zblokoval jeden z domácích obránců. V 70. minutě se šikovně uvolnil Bakasetas a vypálil, avšak i tentokrát zasáhla defenziva domácích. V posledních minutách základní hrací doby se ukázal navrátilec po disciplinárním trestu Chviča Kvaracchelija, jenž prošel kolem několika obránců, nicméně k přesnému zakončení se nedostal.

V prodloužení se do velké šance dostal dorážející kapitán Bakasetas, Giorgi Mamardašvili ovšem bravurně zasáhl a udržel naděje svého týmu. Řekové cítili šanci a tlačili se vpřed. Po rohovém kopu nejvýše vyskočil Konstantinos Mavropanos, jenže zamířil pouze do břevna. Následovaly penalty, v nichž hned v první sérii zaváhal Bakasetas, kterého vychytal Mamardašvili. Gruzínci sice jednou také zaváhali, ale chybu Giakoumakise následně domácí využili a zajistili si postup.

Gruzie tak klíčové utkání před vlastním publikem zvládla a poprvé v historii se představí na Euru. Řecké čekání na účast na evropském šampionátu se naopak protáhne minimálně na 16 let.

Ukrajina – Island 2:1

Ačkoliv fotbalisté Islandu vstoupili do zápasu defenzivněji než jejich soupeř, zásluhou pohledné dělovky Jóna Thorsteinssona zpoza vápna se mohli radovat jako první. Andrij Lunin ale vytáhl excelentní zákrok. Hráči v modrých dresech se postarali také o první branku střetnutí, po půlhodině hry se nádhernou zatočenou ranou zpoza vápna prosadil Albert Gudmundsson.

O sedm minut později měl šanci srovnat skóre Heorhij Sudakov, jeho zakončení hezkého sóla ovšem Hákon Rafn Valdimarsson dokázal přečíst. Vzápětí se již ukrajinský národní tým z vyrovnání po trefě Romana Jaremčuka radoval, jenže oslavy ukončil odhalením ofsajdového postavení videorozhodčí.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Devět minut po změně stran už mohli Ukrajinci slavit nerušeně. Cygankov se dočkal dalekého pasu a následně z hrany vápna podobně kvalitním zakončením smazal náskok soupeře. Dokonat další veledůležitý obrat podobný tomu semifinálovému mohl v 74. minutě Vitalij Mykolenko, jeho ránu v pádu však dovedně vytěsnil Valdimarsson.

Také Lunin musel zanedlouho prokázat své umění, perfektně vyboxoval do šibenice směřující ránu Thorsteinssona. Nakonec tak o postupu žlutomodrých na Euro rozhodl šest minut před koncem základní hrací doby Mudryk, který rozjásal tribuny přízemní ranou zpoza vápna.

Wales – Polsko 0:1, (4:5 na penalty)

Fotbalisté Polska se díky vítězství 1:0 ve Walesu po penaltách probojovali už na páté mistrovství Evropy v řadě a zároveň se stali posledním celkem, jenž si zajistil místenku na letošním šampionátu v Německu. Taktikou svázané utkání nabízelo vyrovnanou podívanou s minimem šancí, rozhodující momenty tak přinesl až závěrečný rozstřel, v jehož páté sérii selhal Daniel James. Draci tedy zůstali před branami závěrečného turnaje poprvé od roku 2016, kdy se mezi evropskou smetánkou představili vůbec poprvé.