Kdo vystřídá Schicka na trůnu? Anketa Fotbalista roku zná finálovou pětici, favoritem je Souček

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kdo vystřídá Schicka na trůnu? Anketa Fotbalista roku zná finálovou pětici, favoritem je Souček
Schick se i kvůli častým zraněním nedostal mezi nejlepší pětici.
Schick se i kvůli častým zraněním nedostal mezi nejlepší pětici.Profimedia
Českým Fotbalistou roku 2023 se stane jeden z pětice Vladimír Coufal, Václav Černý, Tomáš Holeš, Ladislav Krejčí a Tomáš Souček, který již anketu vyhrál v letech 2019 a 2020. Ve finálové nominaci chybí obhájce vítězství Patrik Schick. O složení nejlepší pětice informoval po úterním zasedání výkonného výboru pořadatel ankety Fotbalová asociace ČR (FAČR). Vítěz bude vyhlášen v pondělí.

O pořadí rozhodovali členové fotbalové akademie, do níž patří prvoligoví trenéři, kapitáni prvoligových týmů, reprezentanti s minimálně 30 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a FAČR.

Z finálové pětky dosud vyhrál anketu pouze Souček, jenž je největším favoritem. Devětadvacetiletý kapitán národního týmu byl vloni jedním z hlavních strůjců českého postupu na mistrovství Evropy do Německa, které začne v červnu. Záložník West Hamu skóroval v posledních třech utkáních kvalifikace. Na podzim se mu střelecky dařilo i v barvách West Hamu.

Porovnání Součka s Coufalem v Premier League.
Porovnání Součka s Coufalem v Premier League.Opta by Stats Perform

Do elitní pětice se dostali tři legionáři a dva hráči z domácí soutěže. Vedle Součka v zahraničí působí jeho spoluhráč z West Hamu bek Coufal a ofenzivní univerzál Václav Černý z německého Wolfsburgu. Českou ligu zastupují slávista Holeš a kapitán Sparty Ladislav Krejčí, který vloni na jaře dovedl Letenské k titulu. Nejblíže k finálové pětce měl brankář Jindřich Staněk, který obsadil šesté místo.

Poprvé bude oceněn i futsalista roku

Ve finálové trojici mezi trenéry nechybí Jaroslav Šilhavý, který dovedl českou reprezentaci na Euro, ale po kvalifikaci u mužstva skončil. Doplňují jej Jindřich Trpišovský z pražské Slavie a Martin Svědík ze Slovácka. Naopak chybí obhájce vítězství Michal Bílek.

Do finálové trojky mezi ženami se dostaly Klára Cahynová, Kamila Dubcová a brankářka Olivie Lukášová. V tříčlenné nominaci na talent roku jsou Kryštof Daněk, Martin Vitík a Matěj Jurásek.

Poprvé v rámci ankety bude oceněn i futsalista roku, který byl dříve vyhlašován na galavečeru neprofesionálního fotbalu. Nového člena nebo členy získá Síň slávy. Vítězové anket budou slavnostně vyhlášeni v pondělí večer v pražském Clarion Hotelu.