Kvalifikace Eura: Norsko po gólu Haalanda zkolabovalo, Slováci uspěli na Islandu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kvalifikace Eura: Norsko po gólu Haalanda zkolabovalo, Slováci uspěli na Islandu
Aktualizováno
Erlingu Haalandovi zbyly oči pro pláč, Norsko doma padlo se Skotskem.
Erlingu Haalandovi zbyly oči pro pláč, Norsko doma padlo se Skotskem.AFP
Kromě Česka, které hraje na Faerských ostrovech, má kvalifikace Eura 2024 v sobotu na programu další desítku zápasů. Hned na úvod byl k vidění zástupce české ligy, sparťan Martin Minčev (22) však ke třem bodům nepomohl, Bulharsko pouze remizovalo v Litvě 1:1. Norsko sice nad Skotskem vedlo díky gólu Erlinga Haalanda (22) z penalty, ale v závěru zkolabovalo a nemá ani bod. Slováci si připsali druhou kvalifikační výhru za sebou, z Islandu vezou vítězství 2:1.

Skupina G

Litva –⁠ Bulharsko 1:1

Hosté zaspali vstup do zápasu, čehož dokonale využil Edvinas Girdvainis, který si našel míč po rohovém kopu a v obklopení protihráčů jej z voleje poslal na zadní tyč. Radost domácích však trvala krátce.

Už ve 27. minutě ji zchladil Marin Petkov, jenž využil početní výhody po vyloučení Justase Lasickase. Další branku už ale Lvi nepřidali a navázali tak na nepřesvědčivé výkony z úvodních dvou utkání, v nichž vyšli střelecky naprázdno.

Minčev v Litvě příliš neoslnil.
Minčev v Litvě příliš neoslnil.Livesport

Černá Hora –⁠ Maďarsko 0:0

Duel týmů, které mají po sobotním střetnutí shodný počet bodů, mnoho šancí nenabídl. Favorizovaní hosté se po jednoznačné úvodní výhře nad Bulharskem nikam nehnali a spokojili se s remízou.

Tím zdramatizovali boj o postup. Maďaři však mají na balkánský celek zápas k dobru, navíc v aktuální kvalifikaci dosud ani jednou neinkasovali.

Tabulka skupiny G
Tabulka skupiny GLivesport

Skupina J

Lucembursko –⁠ Lichtenštejnsko 2:0

Lucembursko si do tabulky připsalo první triumf. Očekávanou převahu domácího týmu přetavil v rozhodující branku až po změně stran Danel Sinani, který zaznamenal premiérový gól Červených lvů v tomto kvalifikačním cyklu.

Druhým v závěru pojistil vítězství Gerson Rodrigues. Naopak hosté se ani napotřetí trefit nedokázali a s celkovým skóre 0:13 zůstávají beznadějně poslední.

Domácí měli výrazně navrch.
Domácí měli výrazně navrch.Livesport

Island –⁠ Slovensko 1:2

Dočasným návratem do dresu Sokolů pomohl k vítězství navzdory oficiálnímu ukončení kariéry Marek Hamšík, jenž asistoval na gól dalšímu veteránovi Juraji Kuckovi. Ačkoliv domácí následně srovnali, z remízy se neradovali.

Utkání totiž rozhodl šťastný zásah Tomáše Suslova, kterého smolně nastřelil islandský hráč. Slováci tak zvítězili podruhé v řadě a na druhé příčce tabulky mají na své konkurenty tříbodový náskok.

Sice se štěstím, ale Slováci na Islandu vyhráli.
Sice se štěstím, ale Slováci na Islandu vyhráli.Profimedia

Portugalsko –⁠ Bosna a Hercegovina 3:0

Domácí byli po celý zápas lepším týmem na hřišti, což ve 44. minutě přetavil v rozhodující gól Bernardo Silva, jenž se připojil k reprezentaci po oslavách trofeje z Ligy mistrů.

Portugalsko tak zůstává neohroženým lídrem skupiny s devíti body a celkovým skóre 13:0. Bosňané naopak po druhé prohře v řadě okupují čtvrtou příčku.

Tabulka skupiny J
Tabulka skupiny JLivesport

Skupina A

Norsko –⁠ Skotsko 1:2

Norsko i ve třetím zápase skupiny A ztratilo body, když proti Skotsku v závěru zcela vyhořelo. Doposud neporažení hosté přijeli do Osla s jednoznačným cílem neprohrát. Po hodině hry jim tento plán ztížil hlavní sudí, jenž nařídil penaltu pro domácí.

Tu bez problémů proměnil čerstvý vítěz Ligy mistrů Haaland. Ostrovany to ovšem nezlomilo a v úplném závěru dvěma góly během dvou minut celý duel otočili. Jejich hrdinou se stal Lyndon Dykes, jenž jednu branku sám vstřelil a na druhou nahrál.

Hosté v závěru otočili skóre během pouhých tří minut.
Hosté v závěru otočili skóre během pouhých tří minut.Livesport

Kypr –⁠ Gruzie 1:2

Úvodní branku utkání vsítil ve 31. minutě Georges Mikautadze, jenž se 23 góly a osmi asistencemi podílel na postupu Mét do nejvyšší francouzské soutěže.

Středomořský tým sice dokázal ještě v prvním dějství srovnat, vítězství a překvapivé přeskočení Španělska v tabulce však zajistil v 84. minutě 22letý Zuriko Davitashvili.

Tabulka skupiny A
Tabulka skupiny ALivesport

Skupina F

Ázerbájdžán –⁠ Estonsko 1:1

Ázerbájdžán i Estonsko si připsaly první bod do skupiny F. Ve 27. minutě se po rohovém kopu prosadil Rauno Sappinen, jenž korunoval aktivní výkon hostů v prvním poločase. Po změně stran byli naopak dominantní domácí, kteří si vytvářeli spoustu slibných šancí.

V jejich dresu sklidil v 62. minutě gólové ovoce rovněž po kopu od rohového praporku Anton Kryvotsiuk. Na další branku už se však tým ze Zakavkazska nezmohl, a obě reprezentace tak zůstaly po dělbě bodů na dně tabulky.

Vybrané statistiky zápasu
Vybrané statistiky zápasuLivesport

Belgie –⁠ Rakousko 1:1

Vedení se v první půli ujali hosté, kterým ke gólu pomohl smolnou trefou do vlastní sítě Orel Mangala. Rudí ďáblové však z vyrovnaného duelu neodešli s prázdnou.

Po hodině hry totiž určil konečné skóre Romelu Lukaku. V souboji těchto reprezentací se zrodil nerozhodný výsledek již počtvrté z pěti vzájemných zápasů.

Tabulka skupiny F
Tabulka skupiny FLivesport