Kvalifikace Eura: Finy poslal do čela Pohjanpalo, Giroud vyrovnal Henryho. Trapas Walesu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kvalifikace Eura: Finy poslal do čela Pohjanpalo, Giroud vyrovnal Henryho. Trapas Walesu
Aktualizováno
Joel Pohjanpalo dal první a zároveň vítězný gól Finska v utkání se Slovinskem.
Joel Pohjanpalo dal první a zároveň vítězný gól Finska v utkání se Slovinskem.AFP
Druhým kvalifikačním blokem pokračovaly v pátek boje o Euro, které příští rok hostí Německo. Favorité proti trpaslíkům nezaváhali, Anglie vyhrála na Maltě a Francie na Gibraltaru, kde Olivier Giroud (36) vyrovnal 123. startem v dresu Les Bleus Thierryho Henryho (45). Finové měli těžšího soka, ale domácí zápas s do té doby stoprocentním Slovinskem zvládli. Wales si uřízl ostudu, když doma prohrál s Arménií 2:4.

Skupina H

Finsko – Slovinsko 2:0

Finové díky domácímu triumfu vystřídali v čele tabulky právě svého pátečního soupeře. Ke tříbodovému zisku domácí nasměroval už ve 13. minutě Joel Pohjanpalo, jenž ranou mezi nohy prostřelil Vidu Belece.

Ten se při zranění tradiční opory Jana Oblaka neukázal v příliš dobrém světle a přispěl k tomu, že se hostům nepodařilo potvrdit dosavadní bezchybnou bilanci.

Za vítěze odehrál celý zápas i sparťan Kaan Kairinen.
Za vítěze odehrál celý zápas i sparťan Kaan Kairinen.Livesport

Dánsko – Severní Irsko 1:0

Dánsko se díky vydřené domácí výhře vyhouplo do čela vyrovnané tabulky skupiny H. Úporně bránící hosté však domácí celek dlouho trápili a inkasovali až krátce po změně stran, kdy se prosadil Jonas Wind.

Reprezentace z Britských ostrovů Dánům podlehla poprvé od roku 1993 a druhou porážkou v řadě si výrazně zkomplikovala boj o účast na šampionátu.

Vybrané statistiky zápasu
Vybrané statistiky zápasuLivesport

San Marino – Kazachstán 0:3

Kazachstánu navázal na předchozí překvapivé domácí vítězství nad Dánskem a nadále se drží na dohled postupové pozice.

Další skvělý zápas odehrál Yan Vorogovskiy, jenž ke dvěma asistencím z předchozích duelů tentokrát přidal rozhodující branku. Poslední tým žebříčku FIFA nedokázal ani napotřetí s Jestřáby bodovat.

Tabulka skupiny H
Tabulka skupiny HLivesport

Skupina B

Gibraltar – Francie 0:3

Výjimečný kariérní milník oslavil Giroud už ve třetí minutě, když vítěznou trefou nasměroval Les Bleus k povinné výhře, po níž vévodí skupině B s devíti body ze tří utkání.

Francouzský útočník AC Milán může pomýšlet na daší mety, více reprezentačních duelů v reprezentačním dresu zaznamenali už pouze Lilian Thuram (142 utkání) a Hugo Lloris (145).

Giroud se ve svém 123. reprezentačním zápase trefil už ve třetí minutě.
Giroud se ve svém 123. reprezentačním zápase trefil už ve třetí minutě.Livesport

Řecko – Irsko 2:1

Řekové po vítězství nadále stíhají vedoucí Francii a drží naději na postup. K dalšímu triumfu pomohl kapitán proměněnou penaltou Anastosios Bakasetas.

Ostrované sice zareagovali, ale hned na začátku druhé půle vstřelil vítěznou branku Georgios Masouras, jenž se prosadil ve druhém utkání v řadě.

Tabulka skupiny B
Tabulka skupiny BLivesport

Skupina C

Malta – Anglie 0:4

Angličané podle očekávání potvrdili bezchybný start do kvalifikace. Jako výborný tah se ukázalo především nasazení Trenta Alexandera-Arnolda v záložní řadě.

Odtud fotbalista Liverpoolu nejprve rozjel akci před úvodní brankou svého týmu a ještě do přestávky dokonce sám výstavním způsobem skóroval.

Heat mapa Alexandera-Arnolda proti Maltě.
Heat mapa Alexandera-Arnolda proti Maltě.@England

Severní Makedonie – Ukrajina 2:3

Makedonci ztratili skvěle rozjetý zápas –⁠ ačkoliv si ještě po hodině hry užívali pohodlného dvougólového náskoku, v závěru přišlo vzepětí hostujícího celku.

To stejně jako před pár dny řídil Viktor Cygankov, který asistencí a vítěznou trefou pomohl svému týmu k zisku velmi cenných tří bodů.

Tabulka skupiny C
Tabulka skupiny CLivesport

Skupina D

Lotyšsko – Turecko 2:3

Zápas v Rize nabídl dramatický závěr. Pobaltský celek dokázal hned dvakrát odpovědět na soupeřovo vedení, přičemž podruhé to bylo až v nastaveném čase.

Jenže ještě o několik minut později přispěchal s rozhodující trefou Irfan Can Kahveci a definitivně přihrál body favoritovi duelu.

Lotyši v 94. minutě vyrovnali, ale nakonec jsou bez bodu.
Lotyši v 94. minutě vyrovnali, ale nakonec jsou bez bodu.Livesport

Wales – Arménie 2:4

Domácí šli sice hned v úvodu zápasu do vedení díky pohotové ráně Daniela Jamese, vedení však nedokázali trestuhodně udržet, a to i kvůli výstavní brance Lucase Zelarayána.

O vítězství hostů se postaral mladičký odchovanec Bayernu Grant-Leon Ranos. Zakavkazský tým vítězstvím zajímavě vyrovnal dění ve skupině, kde se na čele nacházejí tři celky se čtyřmi body.

Tabulka skupiny D
Tabulka skupiny DLivesport

Skupina I

Andorra – Švýcarsko 1:2

Hosté byli již od úvodních minut jednoznačně lepším týmem, což vedlo ke dvěma brankám během první půle. Tu vítěznou vsítil talentovaný Zeki Amdouni, jenž měl velmi dobrou sezonu v Basileji.

Švýcarský národní tým tak i nadále ovládá skupinu I, ve které třikrát zvítězil. Andořané naopak zůstávají s jedním bodem poslední, stali se ovšem prvním týmem, který dokázal proti lídrovi tabulky skórovat.

Domácí favoritovi vzdorovali, na bránu vyslali čtyři střely.
Domácí favoritovi vzdorovali, na bránu vyslali čtyři střely.Livesport

Bělorusko – Izrael 1:2

Na neutrální půdě v Budapešti dlouho směřovali k překvapivému vítězství Bělorusové, které poslal v úvodu do vedení Maks Ebong.

Jasnou převahu přetavili bílomodří v branku až v 85. minutě díky proměněné penaltě. Obrat poté v nastaveném čase dokonal parádním zakončením od rohového praporku Oscar Gloukh.

Izrael otočil skóre až v úplném závěru.
Izrael otočil skóre až v úplném závěru.Livesport

Kosovo – Rumunsko 0:0

Utkání s minimem šancí mohl v 69. minutě rozhodnout domácí útočník Lille Edon Zhegrova, videorozhodčí ale jeho přesný zásah neposvětil.

Rumuni tak v tabulce drží tříbodový náskok na druhé příčce před Izraelci. Kosované třetím smírným výsledkem v řadě získali pouze další bod a jsou až čtvrtí.

Tabulka skupiny I
Tabulka skupiny ILivesport