Moldavsko se v kvalifikaci dotáhlo na Čechy, Albánie přemohla Polsko a jde do čela skupiny

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Moldavsko se v kvalifikaci dotáhlo na Čechy, Albánie přemohla Polsko a jde do čela skupiny
Aktualizováno
Albánie doma porazilo Polsko 2:0.
Albánie doma porazilo Polsko 2:0.AFP
Národní tým Moldavska si v kvalifikaci Eura 2024 připsal druhé vítězství, na Faerských ostrovech vyhrál 1:0 a bodově se dotáhl na Česko. Večer se do čela skupiny E vyhoupla Albánie po domácím vítězství nad Polskem, výběr trenéra Jaroslava Šilhavého má však oproti soupeřům o zápas méně. Už čtvrtý triumf si připsal Kazachstán, který si doma poradil se Severním Irskem. Uspělo i Dánsko ve Finsku a Nizozemsko v Irsku.

Faerské ostrovy –⁠ Moldavsko 0:1

Rozhodující moment přišel krátce po změně stran, kdy se trefil obránce Vadim Rata po přihrávce útočníka se zkušenostmi ze slovenské nejvyšší soutěže Iona Nicolaescua. Celek z východu Evropy tak navázal na remízu s Českem či senzační výhru nad Polskem a ve vyrovnané tabulce se alespoň na několik hodin posunul na postupovou druhou příčku.

Albánie –⁠ Polsko 2:0

Rozhodující trefou se blýskl Jasir Asani, který ve 37. minutě skvěle vypálil z velké vzdálenosti. Tým z Balkánu se tak dostal ve velmi vyrovnané tabulce do čela s dvoubodovým náskokem na českou reprezentaci. Favorit skupiny naopak spadl až na čtvrté místo, avšak stále pouze s dvoubodovou ztrátou na příčky zajišťující postup na závěrečný turnaj v Německu.

Tabulka kvalifikační skupiny E.
Tabulka kvalifikační skupiny E.Livesport

Kazachstán –⁠ Severní Irsko 1:0

Skupina H dostala další zápletku, když v šestém kole porazil Kazachstán doma Severní Irsko 1:0. Jestřábi se díky vítězství posunuli na průběžnou druhou příčku a zcela reálně se přihlásili do boje o postup, přičemž na závěrečném turnaji by se představili poprvé v historii.

Proti Ostrovanům se o rozhodující gól postaral krátce před odehranou půlhodinou střelou zpoza vápna Maksim Samorodov. Ten poté hosty obral o největší možnost k vyrovnání, když jim metr od brankové čáry fantastickým skluzem překazil zakončení do zcela odkryté sítě.

Finsko –⁠ Dánsko 0:1

Dánská reprezentace zvládla klíčový duel o první místo ve skupině H a porazila Finsko na jeho půdě 1:0. Dlouho to vypadalo, že nepropustná obrana Finů, která neinkasovala čtyři utkání v řadě, udrží další nulu. V 86. minutě ji však přece jen prolomil střední záložník Tottenhamu Pierre-Emile Höjbjerg. Dánové tak Suomi porazili i ve druhém vzájemném klání ve skupině a posunuli se před ně na první místo v tabulce.

San Marino –⁠ Slovinsko 0:4

O výsledku bylo prakticky rozhodnuto už po 16 minutách, když se nejprve prosadil Žan Vipotnik a následně zvyšoval vedení Jan Mlakar. Prvními asistencemi v reprezentační kariéře se na obou brankách podílel aktivní bek Žan Karničnik, jenž se navíc po změně stran radoval i ze své premiérové branky. Slovinci se tak po druhé výhře v řadě posunuli na první příčku, v extrémně vyrovnané skupině H ale nebylo zdaleka o ničem rozhodnuto, jelikož se v rozmezí jednoho bodu seřadily hned čtyři celky.

Tabulka kvalifikační skupiny H.
Tabulka kvalifikační skupiny H.Livesport

Řecko –⁠ Gibraltar 5:0

Řecko se po prohrách s favorizovanými Nizozemskem a Francií vrátilo do boje o postup. Jasnou výhru celku z Balkánského poloostrova odstartovala úspěšná dorážka zkušeného záložníka Dimitriose Pelkase, který k přesné trefě přidal také asistenci na branku celkově dvougólového Konstantinose Mavropanose. Dvěma zásahy se v utkání prezentoval také útočník Olympiakosu Georgios Masouras.

Irsko –⁠ Nizozemsko 1:2

Nizozemsko se zapotilo, nakonec si však po obratu odvezlo z Irska vítězství 2:1 a s ním také udržení druhé postupové příčky v tabulce skupiny B. Defenzivu Oranjes provázely zejména v první půli nezvyklé zmatky, přičemž po jednom z nich se hned zkraje zápasu kopala penalta, kterou proměnil Adam Idah. Rovněž z bílého bodu ale brzy vrátil favorita do hry Cody Gakpo a krátce po změně stran zařídil výhru hostů střídající Wout Weghorst.

Tabulka kvalifikační skupiny B.
Tabulka kvalifikační skupiny B.Livesport

Černá Hora –⁠ Bulharsko 2:1

Vedoucí gól domácího celku vzešel v nastavení prvního dějství z kopačky Stefana Saviče, který se prosadil stejně jako při minulé dělbě bodů s Litvou. Jeho předchozí přesný soutěžní zásah se přitom datoval až do dubna 2021, kdy se trefil v dresu Atlétika Madrid, v jehož barvách před několika týdny načal už devátou sezonu.

Radost mu sice ve druhém poločase málem zkazil vyrovnávací brankou Preslav Borukov, poslední slovo však měla další výrazná tvář domácího mužstva Stevan Jovetič, jenž v nastaveném čase rozhodl o posunu Černohorců na druhou příčku tabulky před sousední Srbsko.

Litva –⁠ Srbsko 1:3

Srbska výhrou v Litvě doplnilo volejbalové kolegy v zalepování ran na srdcích sportovních fanoušků národa z Balkánu, který smutnil nad prohrou basketbalistů ve finále světového šampionátu.

O všechny tři trefy Orlů se postaral už v průběhu úvodního dějství Aleksandar Mitrovič, jenž třetím hattrickem v národním týmu příjemně naladil své krajany před sledováním Novaka Djokoviče, který útokem na 24. tenisový grandslamový titul velký sportovní den Srbů uzavíral.

Tabulka kvalifikační skupiny G.
Tabulka kvalifikační skupiny G.Livesport

Výsledky kvalifikace Eura 2024