Skotsko beze ztráty bodu kráčí na Euro. Triumf Portugalska na Slovensku trefil Fernandes

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Skotsko beze ztráty bodu kráčí na Euro. Triumf Portugalska na Slovensku trefil Fernandes
Bruno Fernandes oslavuje gól, jímž rozhodl kvalifikační utkání na Slovensku.
Bruno Fernandes oslavuje gól, jímž rozhodl kvalifikační utkání na Slovensku.AFP
Skotsko je v kvalifikaci Eura 2024 i po pátém odehraném utkání stoprocentní, na Kypru zvítězilo 3:0 a k jistotě postupu na evropský šampionát mu ve skupině A stačí uhrát dva body. Stoprocentní zůstává i Portugalsko, o jehož výhře na Slovensku 1:0 rozhodl před přestávkou Bruno Fernandes.

Bosna a Hercegovina – Lichtenštejnsko 2:1

Trápící se ofenzivu Bosny probudil už ve třetí minutě legendární Edin Džeko, který vstřelil první gól v reprezentačním dresu po téměř roce. O chvíli později navíc zamířil do vlastní sítě Simon Lüchinger, a ačkoliv hosté následně snížili svou premiérovou trefou v kvalifikačním cyklu, na bodový zisk nedosáhli. Draci tak po třech prohrách, a zároveň třech zápasech bez vstřelené branky, konečně vyhráli a oživili své skomírající naděje na postup.

Chorvatsko – Lotyšsko 5:0

Chorvaté prožili fantastický první poločas, ve kterém vsítili tři branky. K tomu obrovskou měrou přispěl ve formě hrající Bruno Petkovič, jenž dva góly sám vstřelil a u dalšího asistoval bývalému spoluhráči z Dinama Záhřeb Lukovi Ivanušecovi. Vatreni tak nadále kráčí skupinou bez porážky a navzdory manku v počtu odehraných duelů v porovnání s konkurenty se posunuli na druhou postupovou příčku.

Kypr – Skotsko 0:3

Střeleckou formu v reprezentaci opět prokázal Scott McTominay, který svou šestou trefou v tomto kvalifikačním cyklu hned zkraje utkání otevřel skóre. Záložníkovi Manchesteru United na gól přihrával John McGinn, po odehrané půlhodině si pak se středopolařem Aston Villy vyměnil role a zapsal si do statistik také asistenci.

Lucembursko – Island 3:1

Domácí celek se rychle ujal vedení díky sebevědomě proměněné penaltě Maxima Chanota, na něhož ve druhé půli navázal rozhodující trefou nadějný útočník Mönchengladbachu Yvandro Borges Sanches. Tým z Beneluxu tak potvrdil výbornou kvalifikační formu, stanovil vlastní rekord v počtu soutěžních vítězství v řadě na tři a je na dostřel postupovým pozicím.

Slovensko – Portugalsko 0:1

I přes aktivitu domácích, mezi jejichž fanoušky vzbudil příjezd hvězd zašlou vášeň pro fotbal, otevřel skóre těsně před odchodem do kabin Bruno Fernandes. Hvězdný Cristiano Ronaldo byl nejblíže ke gólu v 62. minutě, míč si však špatně zpracoval a po následném nepříjemném zajetí do Martina Dúbravky ho od vyloučení uchránila jen benevolence sudího.

Turecko – Arménie 1:1

Jen pár minut ji ovšem dělilo od ještě většího úspěchu, když se krátce po změně stran trefil Artak Dashyan a domácí dlouho nemohli najít odpověď. Nakonec se však v závěru prosadil střídající Bertug Yildirim, a posun týmu ze Zakavkazska do čela tabulky se tak nekonal. Na první příčce naopak zůstali Turci.

Výsledky kvalifikace Eura 2024