Šilhavý odhalil nominaci na klíčový dvojzápas o Euro, ve výběru jsou nováčci Kušej a Chorý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šilhavý odhalil nominaci na klíčový dvojzápas o Euro, ve výběru jsou nováčci Kušej a Chorý

Aktualizováno
Šilhavý zveřejnil nominaci na závěrečný dvojzápas evropské kvalifikace.
Šilhavý zveřejnil nominaci na závěrečný dvojzápas evropské kvalifikace.Profimedia
Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý (62) povolal na listopadové poslední dva zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v Polsku a doma s Moldavskem i dva nováčky – útočníky Tomáše Chorého (28) z Plzně a mladoboleslavského Vasila Kušeje (23). V nominaci naopak tentokrát schází jiný forvard Tomáš Čvančara (23), jenž v Mönchengladbachu po raketovém startu spíš paběrkuje.

Mezi vyvolenými stále není Antonín Barák z Fiorentiny, jenž byl vyřazen na jaře kvůli nevhodnému chování. Za jeho návrat se nyní u trenérského štábu údajně přimlouval i Patrik Schick, nepsaný lídr týmu. Jenže Šilhavého neobměkčil. Na dnešní tiskové konferenci kouč naznačil, že se tématem vůbec nezaobíral. "U Baráka se jedná o setrvalý stav," uvedl. Celé věci možná uškodilo, že v týmu nebude ani Schick, jenž si krátce po návratu z dlouhé rekonvalescence poranil lýtkový sval.

Dalším citlivým místem je vedle útoku post brankáře. Zranění totiž nepustí do hry brankářskou jedničku Jiřího Pavlenku z Brém a je otázkou, zda je zdravotní stav jeho obvyklého náhradníka Jindřicha Staňka setrvale stoprocentní. Staněk se v neděli nečekaně objevil v sestavě Plzně na Slavii, i když se měl ještě zotavovat po otřesu mozku. Na trávníku obléká ochrannou helmu. 

KušejChorý si vysloužili nominaci díky posledním povedeným výkonům v lize. Na první reprezentační sraz z aktuální nominace čekají i brankář Matěj Kovář a obránce Martin Vitík, kteří už ale s národním týmem v minulosti byli. "Trápí nás koncovka. Tomáš Chorý ve vápně je typologicky velký hráč, o kterého si můžeme pomoct dlouhou přihrávkou při standardních situacích. Umí dát gól, je to bojovník. Vasil Kušej je taky nepříjemný, protivný útočník, který umí dát gól. Proto jedou," uvedl Šilhavý.

Schick potřebuje dva týdny

Vedle brankáře Pavlenky a Schicka, který znovu nehraje kvůli zranění, bude český tým ze zdravotních důvodů postrádat i obránce Ladislava Krejčího. "Patrika Schicka znovu trápí zranění, není to nic vážného, ale potřebuje 14 dní uvolnit z tréninku. Věřím, že po krátké rekonvalescenci bude znovu na hřišti. Bohužel se to přihodilo, je to smůla a do tohoto srazu zasáhnout nemůže," řekl Šilhavý.

Z útoku tentokrát překvapivě vynechal Čvančaru. "Poslední zápasy to nebylo od Tomáše úplně ono. V Německu sbírá starty jen po minutách, proto jsme se rozhodli útok obměnit," vysvětlil Šilhavý.

Nominace na zápasy s Polskem a Moldavskem.
Nominace na zápasy s Polskem a Moldavskem.Twitter @ceskarepre_cz

Český tým nejprve nastoupí 17. listopadu ve Varšavě proti domácímu Polsku a o tři dny později přivítá v Olomouci Moldavsko. Šilhavého svěřenci figurují ve své kvalifikační skupině na postupovém druhém místě a k účasti na šampionátu v příštím roce v Německu jim stačí porazit Moldavsko.

Velmi pravděpodobně by je na závěrečný turnaj poslaly i dvě remízy. Český tým už má jistotu minimálně startu v play off o Euro, v němž se podle pořadí v Lize národů o zbylá tři místa utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Mužstvo i v listopadových zápasech povede Šilhavý, jehož pozice byla po říjnové porážce 0:3 v Albánii v ohrožení. Výkonný výbor jej podržel ve funkci, mírně však upravil kontrakt s koučem a jeho realizačním týmem, smlouva nově vyprší 30. listopadu s možností oboustranné opce.

Tabulka skupiny E. (7.11.)
Tabulka skupiny E. (7.11.)Livesport

Rozuzlení kvalifikace o Euro: V dodatečné baráži mohou číhat i Italové