Aston Villa proti Lille zvládla penalty a postoupila do semifinále EKL. Dál jdou i Bruggy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aston Villa proti Lille zvládla penalty a postoupila do semifinále EKL. Dál jdou i Bruggy
Aktualizováno
Aston Villa proti Lille zvládla penalty a postoupila do evropského semifinále
Aston Villa proti Lille zvládla penalty a postoupila do evropského semifináleProfimedia
Fotbalisté Lille sice v odvetném klání čtvrtfinále Konferenční ligy s Aston Villou zvítězili 2:1, o osudu utkání nicméně musel rozhodnout až penaltový rozstřel a v tom byl úspěšnější tým z Premier League. Od postupu je přitom dělilo několik minut, jenže krátce před koncem základní hrací doby poslal duel do prodloužení Matty Cash (26). Dál jdou také Bruggy, které díky dvěma gólům Ferrana Jutgly (25) porazily PAOK 2:0.

Lille – Aston Villa 2:2 (3:4pen.)

Anglický fotbal měl dlouho blízko k tomu, aby do dalšího ročníku Ligy mistrů vyslal hned pětici týmů, po sérii čtvrtfinálových nezdarů se však tento sen rozplynul před očima. Čest své zemi na první pohled zachraňovala Aston Villa, která díky gólu a asistenci Johna McGinna ovládla úvodní duel. Unai Emery o víkendu nešetřil na půdě Arsenalu žádnou z opor, za což byl odměněn sladkou výhrou. Lille bylo naopak ligové střetnutí odloženo.

Odpočatí domácí na svého soupeře vlétli a takřka přesně po čtvrthodině hry mohli slavit první branku. Svižnou akci vyšperkoval Gabriel Gudmundsson prudkým přízemním centrem z levé strany přímo proti noze Yusufa Yaziciho a turecký křídelník pohotovou ranou z první otevřel skóre.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuOpta by StstsPerform

Zhruba o 10 minut později se po přímém kopu dostal k hlavičce kapitán Dog Benjamin André, z bezprostřední blízkosti ale trefil pouze Martíneze. Argentinský mistr světa následně předvedl několik pomalých rozehrávek, za což jej slovenský rozhodčí Ivan Kružliak v závěru prvního dějství nekompromisně potrestal žlutou kartou.

Sotva 30 sekund po změně stran mohl být rozdíl ve skóre dvougólový, Hákon Arnar Haraldsson, jenž bleskově využil hostující chyby v rozehrávce, ovšem mířil zkraje vápna mimo. Pak už přišla se svou šancí na řadu také Aston Villa. Cash využil při náběhu do šestnáctky přiťuknutí od McGinna, prudkou ranou ale rozvlnil síť jen z boku. Místo vyrovnání však přišlo zvýšení domácího náskoku.

Na rohový kop si famózně naskočil André a chirurgicky přesnou hlavičkou jako správný lídr posunul svůj tým blíže vysněnému postupu. Když už mu ale Dogy byly opravdu blízko, přišel šok. Chevalierovi vypadl centrovaný míč z rukou a následného zmatku ve vápně využil Cash, který zprudka napálil balon pod břevno a poslal duel do prodloužení.

Statistiky Benjamina Andrého v zápase proti Aston Ville
Statistiky Benjamina Andrého v zápase proti Aston VilleOpta by StatsPerform

V jeho úvodu se nicméně domácí brankář neuvěřitelným způsobem vykoupil. Nejprve vyrazil nebezpečný obstřel Leona Baileyho a následně fantastickým reflexivním zákrokem zlikvidoval i pohotovou dorážku hlavou od Douglase Luize. V nastaveném čase druhé půle prodloužení mohl hosty poslat do semifinále Jhon Durán, který si na vápně zpracoval míč a vyslal jej na Chevaliera, ten ale jeho pokus nohou zneškodnil a vynutil rozstřel pro svůj tým. V loterii ovšem zazářil jeho argentinský protějšek, jenž vychytal dva pokutové kopy a přisoudil postup celku z Birminghamu.

Aston Villa tak uhájila pokračování v soutěži a nadále může snít o první evropské trofeji od roku 1983. Jejím dalším soupeřem bude buď Fenerbahce, nebo Olympiakos. První semifinálový duel je na programu 2. května.

PAOK – Club Bruggy 0:2

Úvod odvety byl velmi opatrný z obou stran. Na míči sice byli více hráči domácí Soluně, mnoho povyku však ve vápně soupeře nenadělali. Ani Belgičané nepřekypovali ofenzivní aktivitou a jejich pokusy nemířily mezi tři tyče. První střela na bránu však byla gólová, když vítězi prvního klání vystřelil vedení v odvetě bývalý hráč Blaugranas Jutglá, jenž v pokutovém území potvrdil instinkt zabijáka a umístil balon k levé tyči.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuOpta by StatsPerform

Španělský útočník se mohl na střeleckou listinu zapsat i posléze, avšak tentokrát těsně minul. Jutglá se ale před odchodem do kabin přece jen radoval ještě jednou, když dorazil do branky odraženou ránu Michala Skóraše.

Bíločerní se po přibližně hodině hry dožadovali pokutového kopu po zákroku na Kirilla Despodova. Po přezkoumání situace videorozhodčím však hlavní sudí k nelibosti domácích na penaltový puntík neukázal, poněvadž si bulharský útočník nepohlídal náběh a byl přistižen v ofsajdu. Řecký tým se sice snažil vrátit zpět do hry, jenže jeho tlak byl spíše platonický a gólovou šanci si z něj vytvořit nedokázal.

Fenerbahce – Olympiakos 1:1 (2:3pen.)

Ve dvojzápase s Olympiakosem však soupeři nic zdarma nedarovali a již v 11. minutě se jim po přesném a zároveň razantním zakončení Kahveciho k pravé tyči podařilo smazat ztrátu z úvodního mače. Tentýž muž, který se prosadil již v prvním duelu, mohl skórovat také ve 34. minutě, jeho projektil na vzdálenější tyč však dokázal zastavit Konstantinos Tzolakis. V nastaveném čase se domácí hráči dožadovali pokutového kopu, videorozhodčí nicméně pád Sebastiana Szymaňského jakožto penaltový nevyhodnotil.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuOpta by StatsPerform

Hostujícímu týmu se navázat směrem vpřed na výkon z předcházejícího vzájemného střetnutí, v němž se Řekové krátce honosili tříbrankovým náskokem, nedařilo. V prvním poločase nezvládli svěřenci Josého Mendilibara vystřelit na branku ani jedinkrát a ani v půli druhé jejich nebezpečnost navzdory prvnímu přesnému zásahu nevzrostla. Především taktické šachy bez střely na branku ovšem hráli také Turci, a tak se čekalo až na prodloužení. Nezabránil mu ani Michy Batshuayi, který sice dokázal v 82. minutě rozvlnit síť, jeho pokusu však předcházelo ofsajdové postavení.

V závěru první půle prodloužení byl blízko k postupu řecký celek. Vicente Iborra nejprve parádní hlavičkou po volném přímém kopu zasáhl místo srdcí tureckých fanoušků pouze tyč, s následnou dorážkou si pak na brankové čáře taktéž hlavou poradil Alexander Djiku. Ve druhé části prodloužení mohl překlopit mač na svou stranu naopak turecký celek, Dušan Tadič ale v záklonu nedokázal proměnit chytrou patičku Batshuaye v gól. Zkušený Srb pak selhal i na úvod penaltového rozstřelu. Jeho pokus totiž skončil na rukavicích Tzolakise, který posléze přečetl i záměry dvou dalších hráčů.