Mistrovství světa klubů zná posledního evropského účastníka, stal se jím Salcburk

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Mistrovství světa klubů zná posledního evropského účastníka, stal se jím Salcburk
Salcburk se zúčastní mistrovství světa klubů.
Salcburk se zúčastní mistrovství světa klubů.AFP
Arsenal po vyřazení z Ligy mistrů přišel také o vstupenku na prestižní mistrovství světa klubů, které se v létě 2025 v USA poprvé odehraje v novém rozšířeném formátu 32 týmů. Ze selhání Gunners těžil Salcburk, který se díky postupu Bayernu Mnichov stal 12. zástupcem evropského fotbalu, jenž se na šampionát kvalifikoval.

Tuto středu se nerozhodovalo jen o tom, kdo postoupí do semifinále Ligy mistrů, ale také o tom, kdo se stane posledním 12. zástupcem Evropy na mistrovství světa klubů. Ve hře o poslední místenku už byly jen Arsenal a Salcburk. Rakouský klub měl výhodnější startovní pozici – stačilo mu, aby Londýňané nepostoupili.

Přestože úřadující mistr rakouské Bundesligy nepatří k nejúspěšnějším týmům v Lize mistrů – v šesti účastech se pouze jednou dostal mezi posledních 16 týmů a v této sezoně vypadl už ve skupině – těží z geografických omezení, která nedovolují, aby každá země měla více než dva zástupce (s výjimkou dodatečného místa v případě vítězství v Lize mistrů).

Vedle prestiže si Salcburk zajistil také minimálně 50 milionů eur (1,26 miliardy korun), což by mohlo ještě posílit jeho dominantní postavení v rámci domácí scény. Kluby, které na turnaj odcestují, si na odměnách rozdělí celkem 2,5 miliardy eur (63 miliard korun).

V novém formátu se na mistrovství světa klubů mezi 15. červnem a 13. červencem 2025 ve Spojených státech amerických představí 32 celků. Nejvíce míst má konfederace UEFA, celkem 12 (čtyři pro vítěze Ligy mistrů a osm v závislosti na bodovém kvalifikačním systému).

Kvalifikované kluby:

UEFA: Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern, PSG, Inter, FC Porto, Benfica, Dortmund, Juventus, Atlético Madrid a Salcburk.

AFC: Al Hilal, Urawa Red Diamonds, Ulsan + vítěz letošního ročníku asijské Ligy mistrů.

CAF: Al Ahly, Wydad + dvě místa (vítěz letošního ročníku africké Ligy mistrů a jeden další klub podle umístění).

CONCACAF: Monterrey, Seattle Sounders, Club León + vítěz letošního ročníku CONCACAF Ligy mistrů.

COMNEBOL: Palmeiras, Flamengo, Fluminense + vítěz Copa Libertadores, dva další kluby dle rankingu Conmebolu

OFC: Auckland City.

 

Hostitel: Jeden tým ze Spojených států amerických.