EKL: Fiorentina – West Ham. Spolumajitel klubu Křetínský pro klubové barvy poruší zásady

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fiorentina – West Ham. Spolumajitel Kladivářů Křetínský: Pro jejich barvy poruším zásady
Daniel Křetínský se konečně podívá do Edenu.
Daniel Křetínský se konečně podívá do Edenu.Profimedia
Letošní finále Evropské konferenční ligy bude mít výraznou česku stopu. Nejenže se zápas odehraje v pražském Edenu a na jeho trávníku se mohou potkat tři legionáři (Tomáš Souček a Vladimír Coufal v dresu West Hamu a Antonín Barák na straně Fiorentiny), ale zastoupení bude mít domácí fotbal i v čestné lóži, kam usednou majitelé klubů. Za ten londýnský je totiž jedním ze spoluvlastníků Daniel Křetínský (47).

O něm se roky mluvilo, že fotbal není zrovna jeho oborem, že se mu tituly vyhýbají obloukem. O téhle sezoně si nicméně úspěšný byznysmen může říct, že je mimořádně povedená. Jeho Sparta po devíti letech vystoupala na vrchol a teď může dobýt další trofej se Součkem a spol. Český miliardář má v anglickém klubu od předloňského listopadu podíl 27 %.

A rád by svůj vliv ještě posílil, jenže jen peníze nestačí. I když nedávno vypršela 10letá lhůta, která zavazovala většinové majitele Davida Sullivana a Davida Golda zaplatit vládě obří pokutu, pokud by klub prodali. Teď může být obchod uzavřen teoreticky bez dalších restrikcí a problémů. Ovšem jen zdánlivě.

Gold, jenž letos v lednu zemřel ve věku 86 let, postoupil práva na svůj podíl (25,1 %) v závěti dcerám Jacqueline a Vanesse a nyní jde prakticky o to, kdo se jeho balíku akcií zmocní. Jestli to bude Křetínský, nebo Goldův společník Sullivan (nyní 38,8 %). Křetínský sice při koupi svého podílu získal také opci na obě výše zmíněné části, jenže podle listu The Guardian je Sullivan v Goldově případu v pořadí před ním a většinovým vlastníkem Kladivářů se chce stát on.

Majitel Sparty má s West Hamem údajně velké plány, hovořilo se i o pořízení (a přestavbě) London Stadium, nynějšího domova klubu. Do konce sezony nicméně žádné rozhodnutí ohledně vlastnických a majetkových poměrů určitě nepadne.

Co vlastně Křetínského k West Hamu tolik přitahuje? "Zkrátka miluju jeho barvy a dres," vyznal se. A to tak, že ve středu v Edenu poruší své zásady. Do útočiště Slavie, úhlavního rivala Sparty, totiž podle svých slov nikdy nevkročil. Ani když tam hrál národní tým, ani na žádný z velkých koncertů. "Měl jsem s tím velký morální problém," řekl před pár dny britskému listu The Times, když výjimečně promluvil do médií. Nicméně tentokrát udělá výjimku, do ochozů usedne i se svým synem.

A West Ham si může díky němu užívat v Praze domovského prostředí. Zatímco Fiorentina se bude den před zápasem chystat ve svém tréninkovém centru v Itálii, anglický soupeř už poslední přípravu podstoupí v české metropoli. Křetínský totiž využije své dvojrole a půjčí mu klíče od tréninkového centra Sparty na Strahově…

Přehled zápasu Fiorentina – West Ham (7. 6. – 21:00) + audiokomentář