Fotbalisté Plzně v Astaně zkusí přidat druhou výhru. Věří, že jim pomůže zkušenost s Tobolem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fotbalisté Plzně v Astaně zkusí přidat druhou výhru. Věří, že jim pomůže zkušenost s Tobolem

Přidá Plzeň druhou výhru ve skupině?
Přidá Plzeň druhou výhru ve skupině?Profimedia
Plzeňští fotbalisté ve čtvrtek sehrají v Astaně druhé utkání skupiny Evropské konferenční ligy. Zatímco Viktoria začala "céčko" domácím vítězstvím 1:0 nad kosovským Ballkani, kazachstánský tým utrpěl debakl 1:5 na stadionu Dinama Záhřeb. Zápas na umělé trávě má výkop v 16:30, v Astaně je čtyřhodinový časový posun.

Plzeňští se v závěrečném play off Konferenční ligy utkali s jiným kazachstánským soupeřem Tobolem. Svěřenci kouče Miroslava Koubka na konci srpna v Kostanaji zvítězili 2:1 a domácí odvetu vyhráli hladce 3:0.

"Určitě nám tahle zkušenost může pomoci v tom, že víme, jakým způsobem reagovat na časový posun. Doufám, že předvedeme to, co v Kostanaji, a podaří se nám vyhrát i v Astaně. Víme, že tři body by nám hrozně pomohly ve vývoji tabulky," řekl plzeňský asistent trenéra Jan Trousil novinářům před úterním odletem.

Vysokou porážku úřadujících kazachstánských mistrů v Záhřebu nepřeceňuje. "Dinamo samozřejmě bylo lepší, ale Astana hrála na normálním trávníku, doma je daleko silnější. Je tam bouřlivá atmosféra a diváci je ženou dopředu," upozornil Trousil.

Astana na české týmy umí

Astana v dosavadních čtyřech pohárových duelech s českými protivníky neprohrála. Ve skupině Evropské ligy na podzim 2017 se Slavií doma hrála 1:1 a v Praze zvítězila 1:0, o rok později ve stejné fázi soutěže s Jabloncem venku remizovala 1:1 a doma vyhrála 2:1.

Plzeňské mužstvo v sobotním ligovém šlágru podlehlo na půdě mistrovské Sparty 1:2 a zaváhalo po rekordní sérii 12 soutěžních výher. Generálka se nepovedla ani Astaně, která v domácí soutěži prohrála v Aktobe 0:2.

Aktuální forma Astany.
Aktuální forma Astany.Livesport

"Sparta vysoko presuje v obrovské rychlosti. Astana to má podobné, zvlášť doma je to trochu rychlejší na umělce. Nabádali jsme kluky, aby rychleji pracovali hlavně vzadu s balonem, abychom se nedostávali tak pod tlak jako na Spartě a nevyústilo to v inkasovaný gól ve druhé minutě," uvedl Trousil.

Západočeši věří, že si poradí i s umělou trávou v Astana Areně. "Trénovali jsme na umělce v Plzni a snažili jsme se přizpůsobit. Je to odlišné, že míč jezdí rychleji, když je to mokré. Hra bude rychlejší, ale myslím, že by nám to mohlo prospívat," řekl obránce Robin Hranáč. "Budeme spoléhat na naše subtilnější hráče, kteří mají níž těžiště, jsou pohyblivější a bude jim to víc vyhovovat. Uvidíme, jak se s tím popasujou," dodal Trousil.

Přehled zápasu Astana – Plzeň (5. října, 16:30)