Los EKL: Také Plzeň vyzve Dinamo Záhřeb, Pekhart proti Aston Ville

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Los EKL: Také Plzeň vyzve Dinamo Záhřeb, Pekhart proti Aston Ville
Pleň už zná soupeře v základní skupině EKL.
Pleň už zná soupeře v základní skupině EKL.Profimedia
Fotbalisté Plzně narazí ve skupině Evropské konferenční ligy na Dinamo Záhřeb, které ve čtvrtek v závěrečném 4. předkole Evropské ligy vypadlo se Spartou po prohře 1:4, přestože úvodní zápas doma vyhrálo 3:1. Páteční los v Monaku dále Viktorii přisoudil kazašskou Astanu a kosovské Ballkani, jež se v minulé sezoně EKL utkalo s pražskou Slavií. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka se v letošní kvalifikaci soutěže utkali s jinými týmy z Kazachstánu a Kosova.

Skupinová část Konferenční ligy začne ve čtvrtek 21. září a vyvrcholí šestým kolem 14. prosince. Do osmifinále přímo postoupí jen mužstva na prvních místech, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích příčkách v Evropské lize. Finále se odehraje 29. května v Aténách. Minulá sezona vyvrcholila v pražském Edenu, kde zvítězil West Ham s českými reprezentanty Vladimírem Coufalem a Tomášem Součkem.

Plzeňští v letošní kvalifikaci Konferenční ligy zvládli bez porážky tři předkola a vyhráli pět z šesti zápasů. Nejprve vyřadili kosovskou Dritu, poté maltskou Gziru a naposledy Tobol Kostanaj z Kazachstánu. Západočeši se v soutěži představí poprvé, v uplynulém ročníku hráli skupinu elitní Ligy mistrů, kde v konkurenci gigantů Bayernu Mnichov, Interu Milán a FC Barcelona nezískali ani bod.

Západočeši, kteří byli při losu ve druhém ze čtyř výkonnostních košů, nemají na Dinamo dobré vzpomínky. V únoru 2019 s chorvatským mistrem ještě pod vedením kouče Pavla Vrby vypadli ve 2. kole Evropské ligy. Plzeňští po domácí výhře 2:1 prohráli odvetu v Záhřebu jasně 0:3 a nepostoupili do osmifinále.

Ballkani loni ve skupině Konferenční ligy potrápilo Slavii, která v Praze udolala outsidera 3:2 a venku v Prištině 1:0. Plzeňští letos měli ve 2. předkole hodně práce s jiným kosovským mužstvem Dritou. Po domácí remíze 0:0 vydřeli rovněž v Prištině postupové vítězství 2:1 až díky gólu z penalty v závěru nastaveného času.

Venkovní zápas s Astanou pro Viktorii znamená další náročné cestování. Do jiného kazachstánského města Kostanaje letěli Plzeňští k úvodnímu duelu 4. předkola s mezipřistáním ve Varně téměř 10 hodin.

Základní skupiny Evropské konferenční ligy:

Skupina A: Lille, Slovan Bratislava, Olimpija Lublaň, Klaksvík

Skupina B: Gent, Maccabi Tel Aviv, Zorja Luhansk, Breidablik

Skupina C: Dinamo Záhřeb, Plzeň, Astana, Ballkani

Skupina D: Bruggy, Bödo/Glimt, Besiktas, Lugano

Skupina E: Alkmaar, Aston Villa, Legia, Zrinjski

Skupina F: Ferencváros, Fiorentina, Genk, Čukarički

Skupina G: Frankfurt, PAOK, HJK, Aberdeen

Skupina H: Fenerbahce, Ludogorec, Trnava, Nordsjaelland

Kompletní informace k losu Ligy mistrů a Evropské ligy