Atalanta ukončila neporazitelnost Leverkusenu a slaví zisk první evropské trofeje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Atalanta ukončila neporazitelnost Leverkusenu a slaví zisk první evropské trofeje

Fotbalisté Atalanty získali první evropskou trofej.
Fotbalisté Atalanty získali první evropskou trofej.Profimedia
Atalanta získala svou první velkou evropskou trofej, když ve středu večer v Dublinu porazila Bayer Leverkusen díky hattricku Ademoly Lookmana 3:0 a ovládla Evropskou ligu. Stala se tak devátým italským klubem, který triumfoval na mezinárodní scéně, a hlavně ukončila sérii neporazitelnosti bundesligového mistra, jež se zastavila na 51 zápasech.

Atalanta – Leverkusen 3:0

Sérii Leverkusenu ukončil Gian Piero Gasperini. Muž, který v čele klubu z Bergama stojí od roku 2016 a je nejdéle sloužícím koučem v Serii A, získal po vítězství v Evropské lize svou vůbec první trofej s "La Dea."

Atalanta po čtyřech výhrách a dvou remízách ovládla se 14 body skupinu D, tři body za sebou zanechala Sporting Lisabon. S ním se pak utkala i v osmifinále, kde portugalský klub vyřadila po výsledcích 1:1 a 2:1.

Největší zkouška čekala na Bergamo ve čtvrtfinále, kde se střetlo s anglickým gigantem Liverpoolem. Italský celek ale na Anfieldu vyhrál 3:0 a šokoval celou fotbalovou Evropu. Odveta, kterou těsně ovládl Liverpool 1:0, už Atalantě postup nezhatila. Mimochodem šlo o jediný duel, v němž fotbalisté "La Dea" v EL neskórovali.

V semifinále po výsledcích 1:1 a 3:0 Atalanta vyřadila i Olympique Marseille a zajistila si místenku v dublinském finále. Právě v něm si ve středu poradila s dosud neporaženým Leverkusenem. "One man show" při tom předvedl autor hattricku Ademola Lookman.

Hrdinou finále se stal Ademola Lookman.
Hrdinou finále se stal Ademola Lookman.Opta by Stats Perform / Atalanta BC

Atalanta tím (z části) zakončila nezapomenutelnou sezonu. Nejenže zvedla nad hlavu trofej pro vítěze Evropské ligy, ale také se dostala do finále Coppa Italia, kde prohrála 0:1 s Juventusem. V Serii A, kde zbývají do konce poslední dvě kola, nejspíš skončí celek z Bergama na pátém místě.

Takové ligové umístění, stejně jako triumf v Evropské lize, zajišťuje svěřencům trenéra Gasperiniho návrat do Ligy mistrů poprvé od roku 2020.

"Neverlusen" konečně poražen

Neuvěřitelná sezona Bayeru Leverkusen se nakonec neobejde porážky, ale i přes první nezdar po 52 zápasech mají Xabi Alonso a jeho hráči stále co slavit a o co hrát.

S 51 zápasy bez prohry napříč všemi soutěžemi překonali rekord Benfiky z 50. let minulého století. Svůj první bundesligový titul vyhráli ve velkém stylu, když jako první v historii prošli 34 koly bez prohry a sesadili giganta Bayern Mnichov z trůnu.

Evropské zklamání si Leverkusen může vynahradit o víkendu na domácí scéně, protože se utká ve finále DFB-Pokalu s druholigovým Kaiserslauternem. Pokud v tomto zápase, v němž jsou obrovskými favority, úřadující němečtí mistři zvítězí, zkompletují domácí double.

Kompletní výsledky Evropské ligy