Láska zvaná Evropa. Sevilla ničí giganty, na cestu ji před lety nasměrovala tragédie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Láska zvaná Evropa. Sevilla ničí giganty, na cestu ji před lety nasměrovala tragédie
Sevilla v Evropě letos zachraňuje sezonu.
Sevilla v Evropě letos zachraňuje sezonu.
Profimedia
Zas a znovu. Sevilla je blízko dalšího evropského finále. A to navzdory tomu, že jí letos los postavil do cesty slavnou značku Manchester United. Výsledek? Jednoznačný. Na jména se fotbal nehraje. Evropu Sevilla umí, už pár let je to její životní láska.

Začalo to před téměř dvěma dekádami. V letech 2006 a 2007 se podceňovaný celek z Andalusie v plné parádě předvedl Evropě. Tehdy se ještě hrálo o Pohár UEFA a dva po sobě jdoucí ročníky vyhrál tým, který střelecky táhli Frederic Kanouté nebo Javier Saviola a v bráně čaroval Andrés Palop.

Symbolem éry se ale stal hlavně stoper Antonio Puerta. Ten v roce 2006 vstřelil vítězný gól v odvetném semifinále proti Schalke 04, aby si pak zahrál finále proti Middlesbrough, které skončilo jednoznačným vítězstvím 4:0. O rok později v Hampden Parku rozhodl o triumfu Sevilly poslední penaltou rozstřel s Espaňolem.

Trofej mu kapitán José Navarro svěřil jako jednomu z prvních. Pak přišla krutá zpráva. Jen tři měsíce poté Puerta zkolaboval v prvním kole nové sezony na hřišti Getafe. Už se ho nepodařilo zachránit, zemřel na srdeční zástavu. Bylo mu 22 let.

Fanoušci pod okny Puertova otce

Na talentovaného fotbalistu se nezapomnělo. Ještě předtím, než ve čtvrtek Sevilla vyřadila Manchester United doma na stadionu Ramona Sáncheze Pizjuána, se fanoušci zastavili pod okny domu, kde bydlí Puertův otec. Ten otevřel okno a neubránil se slzám.

Jako by tenhle příběh dokumentoval to, co znamenají evropské poháry pro dnes už velkoklub z Andalusie. Ligu se mu v historii podařilo vyhrát jen jedinkrát, a to hodně dávno, v roce 1946. Španělský pohár pětkrát. Ale když se hraje Evropská liga, Sevilla tuší kořist. Vyhrála ji už šestkrát.

Kdoví, jestli si Manchester United vůbec uvědomoval, co tahle soutěž pro Sevillu znamená. A pokud špatně studoval, byl po zásluze vytrestán. Rudí ďáblové sice vyřadili Barcelonu, jenže jiného soupeře z La Ligy podcenili. Pokolikáté už?

Triumfální vítězství 3:0 pro Sevillu znamená další postup, už do semifinále. "Tolikrát jsme hráli velmi dobře, ale dnes večer jsme se připravili špatně. To se nemůže stávat, když hrajete za Manchester United. Měli jsme skvělou šanci něco vyhrát, teď nemáme nic. Ale můžeme si za to sami," kál se po zápase trenér Manchesteru Erik ten Hag, který dostal měsíc po debaklu 0:7 s Liverpoolem od svých svěřenců další ránu. 

Jako červený hadr pak zapůsobila pozápasová otázka pro Casemira, jehož reportér požádal o názor na evropskou jízdu Sevilly, která je blízko dalšího triumfu. "Ještě jim zbývá vyhrát osm ročníků, aby dohnali Real," pokusil se odpovědět pohotově. Hořkost ale byla znát, s vyřazením United nepočítali. A jestli se v minulém kole Alejandro Garnacho vysmál Pedrimu při vyřazení Barcelony, tak mu to teď vrátil stejným gestem Youssef En Nesyri.

Mendilibar bere misi s pokorou

Letošní tažení Sevilly Evropskou ligou přesto vypadá jako zázrak. Tým začal sezonu bídně, dlouhé týdny se pohyboval na sestupových místech a hned dvakrát měnil trenéra. Julena Lopeteguiho nejdříve vystřídal Jorge Sampaioli, a když se nedařilo ani jemu, přišel Jose Luis Mendilibar.  

Od chvíle, kdy bývalý kouč Eibaru tým v minulém měsíci převzal, si všechno najednou sedá. Sevilla vedle vyřazení United zvládla i superdůležitý zápas s Valencií a zatím pod novým koučem neprohrála. Dvaašedesátiletý stratég bere svou misi s pokorou. "Jsem vděčný, že jsem tu příležitost dostal a dnes jsem u takového zápasu mohl být. A jsem i vděčný hráčům, že věřili tomu, co jsem od nich žádal."

Nyní čeká Sevillu další gigant. V květnu se utká o postup do finále Evropské ligy ve dvojzápase s Juventusem. A pokud je řeč o postupu, je nutné připomenout jednu úchvatnou bilanci.

Sevilla vyhrála 30 z posledních 32 soubojů v Evropské lize. Jedinými týmy, které na ni vyzrály, byla v roce 2019 Slavia a loni West Ham. Českého fanouška může těšit, že u toho pokaždé byli Tomáš Souček a Vladimír Coufal.