Slavia proti Luhansku tlačila. Výhru trefil Tijani, v závěru přidal pojistku Masopust

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slavia proti Luhansku tlačila. Výhru trefil Tijani, v závěru přidal pojistku Masopust

Slavia se přiblížila postupu do skupiny Evropské ligy.
Slavia se přiblížila postupu do skupiny Evropské ligy.Profimedia
Slavia Praha si v úvodním utkání čtvrtého předkola Evropské ligy proti Zorje Luhansk vytvořila obrovské množství příležitostí a nakonec zvítězila 2:0. Fanouškům ve skoro již tradičně vyprodané Fortuna Areně se zřejmě ještě dlouho bude zdát o gólmanovi hostů Mykytovi Turbajevském (21), jehož výtečné zákroky navíc hned několikrát doplnili defenzivní kolegové odklizením míče z brankové čáry. Rozhodující zásah si tak připsal až v 81. minutě Muhamed Tijani (23).

Slavia – Luhansk 2:0

Sešívané čekal týden po vyřazení Dnipro-1 další ukrajinský soupeř a také tentokrát Slavia platila za výrazného favorita. Zorja se na začátku ligové sezony trápila, když ze čtyř utkání vyhrála jediné. Zato Pražané se vezli na vítězné vlně, kterou potvrdili díky vítězné brance Tijaniho v nedělním duelu s Baníkem. Červenobílí se ovšem tentokrát museli již definitivně obejít bez Ondřeje Lingra, jenž odešel do nizozemského Feyenoordu.

I bez něj však zamkli soupeře krásnou kombinační hrou ve vápně a hned v osmé minutě málem skórovali, když hlavička Lukáše Masopusta po rohovém kopu prosvištěla těsně vedle branky. Z nepřesnosti svého spoluhráče se o chvíli později až příliš pečlivě poučil Lukáš Provod, který nasměroval pokus z hranice vápna přímo do rukavic brankáře Turbajevského. Zuby si na 21letém talentovi následně vylámal i Ivan Schranz a když už se Masopust konečně hlavou prosadil, estonský rozhodčí gól zneplatnil kvůli ruce Christose Zafeirise.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Tlak Slavie přesto nepolevoval, úvodní půlhodinu završila stoprocentní tutovka Matěje Juráska, který místo před prázdnou bránou volnému Schranzovi poslal balon do brazilského obránce Jordana. Zorya poté přestála i další šance křídelníků domácích, a do šatny si tak kromě nuly na kontě střel odnesla i překvapivě vyrovnaný stav.

Ten přetrval i po samostatném úniku Mojmíra Chytila, který nezvládl vyřešit samostatný únik. Turbajevskyj měl neuvěřitelné štěstí i o chvíli později, když na brankové čáře lapil odražený balon od svého spoluhráče. V 69. minutě došla Jindřichu Trpišovskému trpělivost s marností v koncovce, na hřišti se tak objevil při své premiéře 19letý Nigerijec Bolu Ogungbayi.

Do zakončení se brzy po jeho příchodu opřel krajan Tijani, koloritem utkání však i nadále byly promarněné příležitosti domácích a kouzla Turbajevského. Nakonec se však přece jen Tijani trefil, když si vyskočil na centr po rohovém kopu a ačkoliv hostující gólman na balon opět dosáhl, stalo se tak až za brankovou čarou. Razítko na vítězství sešívaných poté dal Masopust, kterému naservíroval míč z voleje mladík Ogungbayi.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Slavia tedy utkání zvládla a do odvety si poveze slibný náskok. Ten se proti ukrajinskému soupeři pokusí uhájit 31. srpna v polském Lublinu.