Slavii čeká v Edenu druhá ukrajinská zkouška, ve 4. předkole EL se střetne s Luhanskem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slavii čeká v Edenu druhá ukrajinská zkouška, ve 4. předkole EL se střetne s Luhanskem

Slavia v Edenu neprohrává.
Slavia v Edenu neprohrává.Profimedia
Fotbalisté Slavie dnes domácím zápasem proti Zorje Luhansk rozehrají závěrečné 4. předkolo Evropské ligy o účast ve skupinové fázi. Pražané se ve dvojutkání pokusí potvrdit roli jasných favoritů a navázat na postup přes jiný ukrajinský tým Dnipro z předchozího předkola. Trenér červenobílých Jindřich Trpišovský (47) očekává podobného soupeře. Odveta se odehraje za týden v polském Lublinu, kde má Luhansk pohárový azyl kvůli ruskému vojenskému útoku na Ukrajinu.

Slavia ve 3. předkole po domácím vítězství 3:0 a venkovní remíze 1:1 s přehledem vyřadila Dnipro a v pohárech si zajistila sedmou účast ve skupině po sobě. Pokud by Pražané nyní s Luhanskem vypadli, přešli by do hlavní fáze Evropské konferenční ligy. Zorja ve 4. předkole vstupuje do letošní kvalifikace.

Červenobílí jsou ještě většími favority než proti Dnipru, který v minulém ročníku ukrajinské ligy skončil na druhém místě o příčku před Luhanskem.

Přehled utkání Slavia – Zorje Luhansk (19:00)

"Je to zajímavost, paradox losů, že ve čtvrtém kole potkáme tým, který skončil v tabulce ukrajinské ligy o místo hůře než Dnipro. Je to taková anomálie, ale myslím, že je to pro nás dobře. Potkali jsme určitý styl soupeře, na který navazujeme," řekl na tiskové konferenci Trpišovský.

"Ukrajinský fotbal je takový signifikantní. Podle nás to bude podobné jako proti Dnipru, mají podobné rozestavení, typologii i styl fotbalu. Jsou tam samozřejmě odlišnosti od jednotlivých hráčů, hlavně v ofenzivě. Viděl jsem i část jejich vzájemného zápasu z minulé sezony a bylo to hodně podobné a dost vyrovnané. Jak stylem fotbalu, tak výkonností," doplnil Trpišovský.

Od jeho příchodu Slavia v pohárech ani jednou nechyběla ve skupině. "Jistota Evropy je velká úleva. Myslím si, že nám to pomůže i do toho dalšího dvojzápasu se Zorjou. Samozřejmě chceme do Evropské ligy, máme za sebou první krok a teď nás čeká druhý," podotkl Trpišovský.

Doma je Slavia dominantní

Jeho svěřenci chtějí potvrdit dobrou formu z úvodu sezony. Pražané v sedmi soutěžních zápasech tohoto ročníku neprohráli a po pěti kolech bez ztráty bodu vedou českou ligu. Doma jsou prakticky neporazitelní, v Edenu už 20 soutěžních duelů nenašli přemožitele.

Zorje se naopak na začátku sezony příliš nedaří. V generálce remizovala s Oleksandrijou bez branek a vyhrála jediný ze čtyř soutěžních zápasů nového ročníku. Do Prahy přicestovala v roli velkého outsidera, který může jen překvapit. Ukrajinské celky vyhrály jediný z posledních osmi pohárových duelů s českými soupeři.

Aktuální forma obou klubů.
Aktuální forma obou klubů.Livesport

"Viděl jsem oba zápasy Slavie s Dniprem. V prvním utkání dala rychlý gól, což jí dodalo sebevědomí. Pražané hrají agresivně, dostupují protihráče, vysoko napadají. Stopeři se nebojí hrát jeden na jednoho. Musíme být velmi disciplinovaní, hrát kompaktně, zvládat souboje a využít naše momenty," uvedl srbský trenér Luhansku Nenad Lalatovič.

Úvodní zápas v zaplněném Edenu má ve čtvrtek výkop v 19:00. Pražané se po rychlé výměně hrací plochy z minulého týdne podruhé představí na novém trávníku. Zbylou polovinu trestu za vyloučení proti Dnipru si odpyká slávistický obránce Igoh Ogbu.