Sparta má soupeře pro 4. předkolo EL, Dinamo Záhřeb v infarktovém závěru padlo s AEK Atény

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta má soupeře pro 4. předkolo EL, Dinamo Záhřeb v infarktovém závěru padlo s AEK Atény

Dinamu Záhřeb remíza k postupu nestačila.
Dinamu Záhřeb remíza k postupu nestačila.Profimedia
Fotbalisté pražské Sparty se v závěrečném 4. předkole Evropské ligy o účast ve skupině utkají s Dinamem Záhřeb. Chorvatský šampion vypadl v dramatickém 3. předkole Ligy mistrů s AEK Atény a přešel do kvalifikace nižší soutěže. Záhřebský celek po úvodní domácí porážce 1:2 ještě v první minutě nastavení vedl v Řecku 2:0 a držel postup, ale soupeř poté dvě brankami vyrovnal na 2:2.

AEK Atény – Dinamo Záhřeb 2:2

Sparťané začnou dvojzápas s Dinamem na jeho stadionu ve čtvrtek ve 20:00, domácí odvetu odehrají o týden později 31. srpna od 19:00 na Letné. Český šampion přešel do 4. předkola podobně jako záhřebský tým po vypadnutí v kvalifikaci Ligy mistrů. Pražané mají jistotu účasti nejméně ve skupině Evropské konferenční ligy, kam klesnou v případě vyřazení od Dinama.

Odveta v Řecku se hrála netradičně v sobotu kvůli tomu, že UEFA přehodila pořadí zápasů. Aténští měli původně hostit 8. srpna úvodní duel, který byl ale po ubodání domácí fanouška před utkáním odložen.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

AEK šel do odvety v příznivé pozici, jednobrankový náskok však v nastavení prvního poločasu ztratil po Šutalově dorážce zblízka. V 65. minutě si naběhl na kolmici Ljubičič a poslal hosty do dvougólové vedení.

Dinamo ještě do nastavení vstupovalo s postupovým výsledkem, ale v druhé minutě po dorážce po rohu srovnal Araujo. Když už se zdálo, že odveta půjde do prodloužení, nařídil norský rozhodčí Eskas penaltu pro domácí za ruku ve vápně. García sice z pokutového kopu trefil gólmana Livakoviče, ale Vida z dorážky v 10. minutě nastavení hlavou rozhodl o postupu domácích. Aténští otočili nepříznivý stav i v úvodním zápase, v němž také skórovali v závěru.

Dinamo šestkrát po sobě ovládlo chorvatskou ligu. Sparta se s ním utkala v letní přípravě 7. července během soustředění v zahraničí, kde s ním remizovala 1:1. Gól Pražanů dal hned ve druhé minutě křídelník Jakub Pešek.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Letenští už se záhřebským mužstvem hráli i v soutěžích UEFA, v roce 2008 vypadli v tehdejším Poháru UEFA po venkovní bezbrankové remíze a domácím nerozhodném výsledku 3:3. Pravidlo o vyšším počtu gólů vstřelených venku už ale neplatí. V únoru 2019 nestačila na Dinamo v Evropské lize Plzeň po vítězství 2:1 doma a prohře 0:3 venku.