Manchester United potřinácté vyhrál FA Cup. Porazil Citizens a zahraje si Evropskou ligu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester United potřinácté vyhrál FA Cup. Porazil Citizens a zahraje si Evropskou ligu

Mainoo slaví svůj finálový zásah.
Mainoo slaví svůj finálový zásah.AFP
Fotbalisté Manchesteru United zvítězili v repríze loňského finále FA Cupu nad Manchesterem City 2:1. Pomstu za minulý rok ve Wembley odstartoval ve 30. minutě Alejandro Garnacho (19), jenž potrestal hrubku Joška Gvardiola (22) při malé domů. Zisk historicky 13. prvenství Rudých ďáblů v anglickém poháru zajistil ještě v úvodním dějství Kobbie Mainoo (19).

Manchester City – Manchester United 1:2

Červená část Manchesteru mohla smutnit už po několika sekundách, když se Erling Haaland dral k zakončení zblízka. Na poslední chvíli jej seslal k zemi Lisandro Martínez, rozhodčí ale hraniční zákrok neposoudil jako penaltový.

United se dostali do překvapivého vedení ve 30. minutě, kdy Gvardiol ve snaze o malou domů přeloboval svého brankáře a nahrál přímo na unikajícího Garnacha, jenž se před odkrytou sítí nemýlil. Opařené Citizens do přestávky zchladil dalším gólem Mainoo, kterého na levém křídle našel perfektním pasem Bruno Fernandes.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

O kontaktní trefu se mohl v 55. minutě postarat Haaland, jehož nepříjemná rána z hloubi šestnáctky skončila pouze na břevnu. Chvíli nato se ke střele z úctyhodné vzdálenosti odhodlal Kyle Walker, gólman André Onana však tygřím skokem odmítl změnu ve skóre.

Na druhé straně prověřil pozornost Stefana Ortegy na přední tyči Garnacho. Světlemodří se dočkali své první trefy až v 87. minutě, kdy nenápadný pokus střídajícího Jérémyho Dokua zapadl přesně k levé tyči. Víc už ovšem ze závěrečného tlaku nevytěžili.

Manchester United tak navzdory potížím v předchozích fázích soutěže ve finále uspěl. Od rekordmana v počtu získaných FA Cupů jej nově dělí jediný pohár.