Překvapení víkendu podle dat: Nástrahy v boji o titul v Rumunsku, Opava dá zabrat Líšni

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Nástrahy v boji o titul v Rumunsku, Opava dá zabrat Líšni

Malcom Edjouma (v modrém) si dokáže poradit s několika soupeři naráz.
Malcom Edjouma (v modrém) si dokáže poradit s několika soupeři naráz.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

FCSB – Sepsi, pondělí 20:00

Při pohledu na průběžné pořadí rumunské ligy by se mělo jednat o jednoznačnou záležitost. FCSB dělí od první příčky a vedoucího Farulu Constanta pouhé tři body, zatímco Sepsi se nachází s 13bodovým odstupem na pohárové pozice až na samém dně šestičlenné nadstavbové skupiny o titul. Zároveň je to však tým, který si během aktuální sezony vybral obrovskou porci smůly, jež nemůže pokračovat donekonečna.

Podle metriky očekávaných bodů, která bere v potaz kvalitu vytvořených i povolených šancí a následně počítá pravděpodobnost, s jakou tým v zápase vyhraje, prohraje nebo remizuje, by se mělo dokonce jednat o aktuálního lídra tabulky. Sepsi mělo získat o závratných 17 bodů víc, než kolik nahrálo ve skutečnosti: 12 po základní části a zatím pět v nadstavbě.

Kvalitnějším útokem disponuje napříč sezonou už pouze jeho pondělní soupeř z Bukurešti. Tým pod vedením Itala Cristiana Bergodiho nastřádal 46 xG, z nějž reálně vstřelil 44 branek, což není až tak velký rozdíl, aby se dalo jeho současné postavení v tabulce svádět na přehnanou nemohoucnost ofenzivních hráčů v zakončení.

Ofenzivní radar středního záložníka FCSB Malcoma Edjoumy v sezoně 2022/23.
Ofenzivní radar středního záložníka FCSB Malcoma Edjoumy v sezoně 2022/23.11Hacks / Livesport

Ve finální třetině navíc Sepsi oplývá velkým množstvím různých strategií podle toho, proti jakému soupeři zrovna nastoupí. A ačkoliv je FCSB ofenzivně velmi schopné, směrem dozadu se řadí mezi spíš průměrné celky Ligy 1. Vzhledem k tomu, že v honbě za titulem potřebuje nutně zvítězit, měl by se outsiderovi bookmakerů otevírat prostor pro ofenzivní výpady. Co nejvíc bude chtít využívat především výborně zvládnuté diagonální přihrávky z centrálního prostoru před šestnáctkou a meziprostorů, ze kterých FCSB dlouhodobě dovolují vysoké množství šancí.

Sepsi má s průměrně 0,77 xG na zápas nejlepší ligovou obranu a FCSB bude kvůli svalovému zranění dost možná postrádat klíčového středopolaře Malcolma Edjoumu. Urostlý Francouz se řadí nejenom mezi nejlépe bránící osmičky/šestky ligy, ale zároveň má pro svůj tým obrovský ofenzivní přínos.

Vyniká skvělým citem pro výběr místa ve vápně, výbornou finální přihrávkou a v poslední třetině hřiště se velmi obtížně brání. Bilance devíti tref a tří asistencí za 1800 minut hry rozhodně není dílem náhody a pokud bude chybět, FCSB to bude mít proti Sepsi zase o něco obtížnější.

Líšeň – Opava, sobota 17:00

Tipovat ztrátu druhé Líšně, která se v domácím prostředí představí proti čtrnácté Opavě, možná zprvu působí jako velká troufalost. Druhá česká liga je ovšem nesmírně nevyzpytatelnou soutěží, v níž věci často nejsou takovými, jakými se zdají být. Dobrým příkladem z právě probíhající sezony je pražská Dukla.

Ta byla navzdory angažování zkušeného trenéra Petra Rady na podzim namočená do záchranářských bojů, což ale nebyla situace, která by korespondovala s jejími útočnými i defenzivními výkony. Podle metriky očekávaných bodů v té době měla být čtvrtá. A skutečně. Na jaře tým rychle stoupá tabulkou a od barážových pozic o postup do ligy jej dělí už jen jediný bod.

Tabulka očekávaných bodů FNL.
Tabulka očekávaných bodů FNL.11Hacks / Livesport

V podobné pozici jako kdysi Dukla se nyní nachází Opava. Také ta má být z hlediska kvality vytvořených a povolených šancí o 10 míst výš. K její smůle ji to ovšem postihlo ve chvíli, kdy do konce ligy zbývá pouhých pět kol a má proti sobě velmi obtížného soupeře.

Ovšem nikoliv neporazitelného. K vidění bude souboj dvou nejlepších ligových obran a velice schopných útoků. Ten opavský je dokonce třetí nejlepší za Duklou a Vlašimí, Líšeň je z tohoto pohledu čtvrtá. S novým trenérem Miroslavem Brožkem u kormidla porazila Opava v minulém kole favorizovanou Karvinou. Dokáže nyní překvapit dalšího favorita?

Farul Constanta – Rapid Bukurešť, sobota 20:30

Lídr tabulky Ligy 1 v minulém kole přišel až v nastaveném čase o hubené vedení 1:0 na hřišti Sepsi a na poslední chvíli mu tak utekla možnost odskočit do pětibodového trháku. V situaci, kdy se FCSB i Kluž pohybují stále na dostřel prvnímu místu, se Farul v domácím prostředí postaví proti nevyzpytatelnému Rapidu Bukurešť. Tedy týmu, jenž FCSB i Kluž v uplynulých dvou kolech porazil...

Farul se aktuálně nenachází v příliš oslnivé formě. Z uplynulých pěti utkání vyhrál pouze dvakrát, což ale není vzhledem k tomu, jak moc je rumunská liga vyrovnaná, nic tak překvapivého. V tabulce očekávaných bodů se dokonce Rapid pohybuje o čtyři body nad svým příštím soupeřem.

Utkání, jež podle datových modelů nemá jasného favorita, dost možná rozhodnou brankářské výkony. Ty jsou v aktuální sezoně devizou obou týmů, o něco víc z nich však těží hosté. Na straně Farulu podává velmi spolehlivé výkony Mihai Aioani, zatímco soupeře už mnohokrát podržel Horatiu Moldovan.

Ten ještě vylepšil své už tak dobré výkony z minulé sezony a společně s Karlem Leticou a Catalinem Stratonem aktuálně patří do skupiny těch nejlepších gólmanů soutěže. Pokud by na jeho místě stál průměrný brankář Ligy 1, Rapid by podle datových modelů získal o zhruba osm bodů méně, než kolika disponuje. A proti Farulu bude mít Moldovan šanci své schopnosti potvrdit.