Překvapení víkendu podle dat: Frankfurt, Betis a Kluž narazí na soka s neoblíbeným stylem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Překvapení víkendu podle dat: Frankfurt, Betis a Kluž narazí na soka s neoblíbeným stylem
Situace z podzimního duelu Mönchengladbach – Frankfurt, v němž uspěli hosté 3:1.
Situace z podzimního duelu Mönchengladbach – Frankfurt, v němž uspěli hosté 3:1.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

CFR Cluž – Sepsi, sobota 18:00

Sepsi je v právě probíhajícím ročníku rumunské nejvyšší soutěže analytickým úkazem. Podle metriky očekávaných bodů, která bere v potaz kvalitu vytvořených i povolených šancí, a následně počítá pravděpodobnost, s jakou tým v zápase vyhraje, prohraje nebo remizuje, by se mělo jednat o aktuálního lídra tabulky.

V realitě ovšem tým nasbíral o 17 bodů méně, než kolik velí očekávaná hodnota, a ve skupině o titul mu patří až pátá příčka. Šance na mistrovskou trofej se sice rozplynuly, ovšem průběžně druhá Kluž to proti Sepsi v sobotním zápase nebude mít jednoduché.

Pořadí podle očekávaných bodů.
Pořadí podle očekávaných bodů.11Hacks / Livesport

Co do objemu a kvality povolených střeleckých příležitostí má Sepsi nejlepší ligovou obranu. Její soupeři proti ní dosáhnou hodnoty 0,74 očekávaných branek na zápas, což je podobné číslo jako třeba proti Manchesteru City v Premier League nebo Neapoli v Serii A. Kluž je na přibližně 0,9 xGa. Ve prospěch Sepsi hovoří i kvalita vytvořených šancí, a sice 1,3 xG na utkání proti 1,2 v podání Kluže.

Analýza přihrávek v poslední třetině hřiště ukazuje, že Kluž inkasuje největší objem šancí po centrech ze strany i hloubky a zároveň je zranitelná proti krátkým přihrávkám, které do vápna směřují ze strany. Sepsi je týmem, jenž má k dispozici arsenál velkého množství ofenzivních řešení a právě tyto typy pasů v něm hrají prim. Střed hřiště brání Kluž velmi dobře a soupeř zde nejspíš mnoho prostoru nedostane. Pokud však bude útočit po stranách, budou jeho hráči nebezpeční.

Frankfurt – Mönchengladbach, sobota 18:30

Nepříjemného překvapení by se v sobotu mohli dočkat fanoušci bundesligového Frankfurtu. Do Deutsche Bank Parku totiž přicestuje Borussia Mönchengladbach, která bude pro aktuálně sedmý celek tabulky víc než rovnocenným soupeřem. Oba týmy si v dosavadním průběhu sezony vytvářejí zhruba 1,4 očekávaných branek na zápas a srovnatelné jsou také jejich obrany.

Mönchengladbach svým soupeřům sice povoluje nepatrně kvalitnější šance, ale v potaz je nutné vzít také velmi nevyrovnané výkony frankfurtského brankáře Kevina Trappa. Tomu se vůbec nepovedlo navázat na výbornou předchozí sezonu, během níž společně se Stefanem Ortegou z Bielefeldu, současnou dvojkou Manchesteru City, vévodil většině důležitých datových metrik hodnotících kvalitu chytání. V těch samých nyní dosahuje na výrazně podprůměrná čísla.

Borussia navíc proti Frankfurtu bude moci využít dvou svých silných disciplín, kterými jsou standardní situace a hra na brejky. V celkovém objemu šancí ze standardek je v Bundeslize sedmá nejlepší a její rohové kopy jsou dokonce druhé nejefektivnější za Lipskem. Frankfurt je v bránění těchto situací v ligovém srovnání až na 12. místě. Víc gólů z nich inkasovaly už pouze týmy ze spodní části tabulky: Hertha, Augsburg a Bochum.

Mönchengladbach je zároveň jedním z nejvíc protiútokových týmů soutěže a kvantitu má podpořenou také kvalitou. Lepší střely si z brejků vytvořily jen Bayern, Lipsko a Leverkusen. Obrany soupeřů Borussia nejlépe otvírá diagonálními pasy ze středu hřiště a obou meziprostorů. Společně s přihrávkami z cutback zón se jedná o situace, které Frankfurt brání nejhůř. Udržet čisté konto tak pro něj bude velmi obtížný úkol.

Betis – Espanyol, sobota 18:30

Barcelonský Espanyol prochází nepříjemným obdobím. Prohrál už pět zápasů v řadě, postupně spadl až na předposlední místo LaLigy a nyní jej čeká šestý Betis, který bude mít ke všemu výhodu domácího prostředí. Jednoznačná záležitost? Zdání klame.

Současné postavení obou týmů v tabulce zdaleka neodpovídá tomu, co na hřišti předvádějí. Podle metriky očekávaných bodů by se měli oba soupeři pohybovat ve středu tabulky a kvalita jejich obran i útoků je z analytického pohledu prakticky totožná.

Pořadí podle xG ze standardních situací.
Pořadí podle xG ze standardních situací.11Hacks / Livesport

Silnou zbraní Espanyolu jsou standardní situace, z nichž si tvoří vůbec nejnebezpečnější šance v lize. Velmi efektivní jsou především jeho rohové kopy – ačkoliv jich za zápas zahraje podprůměrný počet, víc branek z nich vstřelily pouze čtyři další týmy. Betis je přitom ideálním cílem, neboť patří k mužstvům, která brání standardky naopak nejhůř.

Zároveň to však neznamená, že by barcelonský tým spoléhal v útoku pouze na centry. Často se dostává k přihrávkám uvnitř pokutového území nebo z cutback zón a umí si z nich připravovat kvalitní střelecké příležitosti. Betis je navíc z těchto situací velmi zranitelný. Impulzem pro krizí zmítaný Espanyol by mohla být i čerstvá změna na pozici trenéra. Kormidla se minulý týden chopil Luis García, který je s klubem úzce spjatý jako jeho bývalý hráč a mohl by v nadcházejících kolech zafungovat jako dobrý motivátor.