Datové zrcadlo ligy: Plzeň má před duelem na Spartě v mnoha ohledech navrch

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Datové zrcadlo ligy: Plzeň má před duelem na Spartě v mnoha ohledech navrch

Rafiu Durosinmiho (vlevo) si ve vzájemných duelech hodně hleděl Ladislav Krejčí.
Rafiu Durosinmiho (vlevo) si ve vzájemných duelech hodně hleděl Ladislav Krejčí.Profimedia
Lídra fotbalové ligy Spartu čeká šest dní po derby další namáhavá šichta. Možná ještě obtížnější než derby proti Slavii. Vítězná série Viktorie Plzeň trvá už dlouhých 12 utkání, a přestože mají svěřenci Miroslava Koubka odehraný o jeden zápas méně, mohou se v lize pochlubit nejvyšším počtem vstřelených branek. Je reálné, aby Západočeši dosáhli na výhru s pořadovým číslem třináct?

Na startu sezony přitom jejich tým předváděl jedno klopýtnutí za druhým. Zcela evidentním problémem tehdy byla jistá nepohoda v ofenzivní fázi, z níž pramenil nízký počet vytvořených nebezpečných šancí. To se změnilo hned v následujícím domácím zápase s Baníkem Ostrava, kdy Plzeň na hřišti podle pokročilých datových modelů dominovala.

Nejenže kontrolovala hru z pohledu toho, do jak kvalitních prostorů dokázali hráči svými náběhy, driblinkem či přihrávkami posouvat míč, ale svou územní převahu přetavila také ve vyšší počet kvalitních střeleckých příležitostí. A od té doby už si lepší šance než soupeři Viktoria vytvářela v každém dalším odehraném utkání.

A to dokonce do takové míry, že se jí dosud povedlo vstřelit 26 branek, tedy nejvíc v celé soutěži. Navíc má k dobru odložený duel šestého kola proti Mladé Boleslavi. Počínaje třetím kolem si udržuje velmi slušných 1,87 očekávaných branek na zápas, což je v tomto období třetí nejlepší výsledek za Spartou (1,89) a Slavií (1,98), ovšem jak je vidět, rozestupy jsou minimální.

Zatímco však slávističtí hráči v zakončení poslední dobou velmi často selhávají, Plzeň se Spartou si ve sledovaném období udržují dokonce 3,67 respektive 3,0 vstřelených branek na zápas. Jednoduše řečeno, oba týmy disponují fungujícími útoky. Nicméně kadence, se kterou se aktuálně trefují, je dlouhodobě neudržitelná.

Pro ilustraci: Plzeň nastřádala během posledních pěti kol 11 očekávaných branek (xG), ovšem její soupeři lovili míč ze sítě dokonce 22x. O 29 % z celkového xG se postaral 20letý nigerijský útočník Rafiu Durosinmi, který už se v aktuální sezoně trefil pětkrát, navrch přidal čtyři asistence a svými výkony si hlasitě říká o zahraniční angažmá.

Jeho čísla totiž nejsou dílem náhody, podtrhují je také výsledky ve většině důležitých datových metrik. Co do kvality pohybu, vytvořených šancí a počtu doteků ve vápně zaostává pouze za slávistickým duem Chytil, Tijani. Ve srovnání s nimi však zvládá přebírat přihrávky spoluhráčů v nebezpečnějších prostorech, má vyšší úspěšnost ve hře hlavou a také zatím nejkvalitnější finální přihrávku ze všech útočníků v lize.

Co Sparta ztratí s Kairinenem a s Krejčím?

Ve velké pohodě hraje také dvojice tradičních opor Lukáš Kalvach a Pavel Bucha. Kalvach je aktuálně největší kreativní silou plzeňského celku, což ostatně stvrdil dvěma gólovými přihrávkami ve víkendovém střetnutí s Pardubicemi. Vedle toho, že spoustu skvělých příležitostí vytvoří svými průnikovými přihrávkami z hloubi pole, je také hlavním exekutorem standardních situací, z čehož těží třeba právě zmíněný Durosinmi.

Bucha zase patří mezi osmičky s největším finálním produktem v lize. Víc akcí vedoucích ke střele jde v právě probíhající sezoně už pouze přes sparťanského špílmachra Kaana Kairinena, a není divu, neboť Kalvach posílá během utkání do vápna obrovský počet velmi přesných přihrávek a navíc se dokáže dostávat do výhodných pozic pro zakončení. V kombinaci s jeho vynikající kopací technikou už se mu povedlo vstřelit čtyři branky.

Velmi dobře si Plzeň vede také v defenzivě, kde svým soupeřům povoluje 0,74 očekávaných branek na zápas, což je znovu třetí pozice za Slavií (0,48) a Spartou (0,52). Velmi příjemným překvapením jsou v tomto ohledu výkony teprve 21letého liberijského stopera Sampsona Dweha, jenž na hřišti prokazuje nejenom dobré defenzivní schopnosti a soubojovost, týmu zároveň velmi pomáhá svou výtečnou hrou s míčem. Tenhle nákup se Plzni před sezonou povedl.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že bude v sobotu na Letné k vidění atraktivní a vyrovnané utkání, v němž navíc hraje Plzni do karet absence dvou klíčových sparťanských hráčů. Jedním z nich je už zmíněný Kairinen. Finský středopolař často stojí u zrodu ofenzivních akcí Sparty vedoucích ke střele a vedle toho, že vyniká kreativitou z hloubi pole, se také stará o zahrávání standardních situací, z nichž si zatím Letenští vytvořili ty nejnebezpečnější šance ze všech. Spolu s ním bude navíc na postu stopera chybět také v derby vyloučený kapitán Ladislav Krejčí. A to je pro Plzeň zcela zásadní výhoda.

Ve vzdušných soubojích si totiž zatím její hráči vedou dokonce ještě lépe než Sparta – v celkové úspěšnosti hlaviček jsou v lize nejlepší, přičemž v těch čistě defenzivních vedou dokonce s opravdu výrazným náskokem. Co se týče útočných duelů, oba výběry jsou na podobné úrovni. Ztráta Krejčího se ovšem promítne na obou koncích hřiště a znamená pro Západočechy velkou příležitost, jak být ve vzduchu (a v soubojích celkově) ještě dominantnější.