Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Komise o sporných situacích: Na Slavii sudí nechybovali, v pořádku i červená pro Baník

Sudí Karel Rouček v diskuzi s kapitánem Plzně Lukášem Hejdou.
Sudí Karel Rouček v diskuzi s kapitánem Plzně Lukášem Hejdou.Profimedia
Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR sudí ani v jedné ze tří sporných situací ve středečním utkání 3. kola ligové nadstavby mezi Slavií a Plzní nechybovali. Hlavní arbitr Karel Rouček v první půli v souladu s pravidly neodpískal faul a neudělil případnou červenou kartu domácímu Igohu Ogbuovi, po změně stran pak správně odvolal pokutový kop a později nenařídil penaltu za ruku. Sudí se podle komise nedopustili přehmatu ani na Spartě při vyloučení ostravského Patricka Kpoza.

Na Slavii již ve druhé minutě upadl unikající Jhon Mosquera po souboji s Ogbuem, který byl posledním hráčem Pražanů. Pokud by sudí odpískal faul, musel by zřejmě domácího stopera vyloučit.

"Po souboji hráče hostujícího družstva a hráče domácího družstva došlo k pádu hostujícího hráče. Vzájemný kontakt obou hráčů nebyl příčinou pádu hráče hostujícího družstva, o přestupek se nejednalo," uvedla komise v komuniké po utkání, v němž Slavia zvítězila 3:0.

Ve 47. minutě Rouček po souboji stejných hráčů nařídil penaltu pro Plzeň. Po dlouhé konzultaci s videorozhodčím, způsobené poruchou zařízení, a přezkoumání situace u monitoru svůj původní verdikt zrušil. "Z dostupných záběrů je zjevné, že ke kopnutí soupeře nedošlo," uvedla komise.

Také třetí sporný moment podle ní vyřešili rozhodčích ve prospěch Slavie správně. V 70. minutě zahrál Ogbu po souboji s plzeňským Matějem Vydrou ve vápně rukou, o penaltu se ale podle Roučka i komise nejednalo, byť měl domácí stoper horní končetinu výrazně od těla.

Postavení na čele FORTUNA:LIGY.
Postavení na čele FORTUNA:LIGY.Livesport

"Ruka hráče domácího družstva byla v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla, byla nastřelena z bezprostřední blízkosti. Hráč byl k míči otočen zády a neměl možnost se kontaktu ruky s míčem vyhnout," vysvětlila komise.

Zatímco na Slavii se po souboji Ogbua s Mosquerou faul nepískal, na Spartě po na první pohled podobném momentu udělil sudí Ondřej Pechanec červenou kartu v 58. minutě Kpozovi po zákroku na unikajícího Veljka Birmančeviče.

"VAR (videorozhodčí) správně neintervenoval. Jednalo se ale o složitou a spornou situaci. Pokud by rozhodčí zákrok jako přestupek neposoudil, VAR by také neintervenoval," vysvětlila komise.

Komise rozhodčích se od této sezony veřejně vyjadřuje vždy ke čtyřem situacím z kola, které vyberou média. Ostatní momenty si komise vyhodnocuje pouze interně.

Program FORTUNA:LIGY