Komňacký o Baníku: Před sezonou bych ho tipoval na poháry. Ať Hapal ještě ukáže, co umí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Komňacký o Baníku: Před sezonou bych ho tipoval na poháry. Ať Hapal ještě ukáže, co umí
František Komňacký vedl Baník naposledy v roce 2014.
František Komňacký vedl Baník naposledy v roce 2014.Profimedia
Tristní hra a ještě tristnější výsledky. V takovém módu se zatím na jaře prezentuje ostravský Baník, jemuž přišla reprezentační pauza vhod. A to i navzdory nejistotě okolo osoby Pavla Hapala (53). Logicky se řešilo jeho odvolání, nakonec však přežil. "Ať Pavel dokončí sezonu. Ať ještě ukáže, co umí," říká bývalý kouč Baníku František Komňacký (71).

Sám se do historie klubu zapsal zlatým písmem, neboť Baník v roce 2004 dovedl až ligovému titulu. Proto logicky není Komňackému situace, do níž se Ostava na jaře dostala, lhostejná. Od vítězství 5:0 v Teplicích totiž získala jeden jediný bod z 18 možných a v tabulce FORTUNA:LIGY klesla na současnou 13. příčku, pouhé tři body od barážových příček.

"Baník už samozřejmě sleduji jen z dálky. Nevím, jaké jsou vztahy uvnitř klubu nebo mezi samotnými hráči, hodnotit příčiny jeho dosavadních výsledků je tak celkem složité. Jisté ale je, že vedení vytvořilo hráčům podmínky, které tam nikdy předtím nebyly. Po materiální stránce si mužstvo nemůže vůbec na nic stěžovat, nejsou tam žádné objektivní důvody, proč by nemělo hrát dobře. I tak to ale dosud vůbec nešlapalo. Baník dělal obrovské chyby v obraně. Navíc jste často neměli ten pocit, že by hráči chtěli za každou cenu urvat vítězství. To se teď musí jednoznačně změnit. Jinak se tým nikdy nezvedne," myslí si Komňacký.

Posledních 10 zápasů Baníku Ostrava.
Posledních 10 zápasů Baníku Ostrava.Livesport

Je však otázkou, zda vedení klubu před sezonou složilo dostatečně kvalitní kádr. "Kdybyste se mě na to někdo ptal před sezonou, řeknu vám, že mají hrát o evropské poháry. Jsou tam i reprezentanti nebo kluci, co za ni dříve hráli. Jsem přesvědčen o tom, že fotbalisté typu Almásiho, Klímy nebo Plavšiče jsou na naši ligu hodně nadstandardní. Dokonce si myslím, že po té nejlepší ligové trojce má Baník hned čtvrtý nejkvalitnější kádr ze všech. Je jen otázkou, jaké mají kluci vztahy mezi sebou, zda třeba zašli na pivo a vynadali si. I tohle může někdy pomoci," říká zkušený lodivod.

Zároveň kvituje, že Hapal u mužstva pokračuje. "Pavla Hapala si do klubu přivedl Luděk Mikloško. Dokonce to byla vůbec první věc, kterou udělal po příchodu do Baníku. Chci věřit tomu, že to měl dobře promyšlené. Že věděl, kdo Pavel je, jak trénuje, jaká je jeho fotbalová filozofie. Kdyby ho odvolal, odvolal by vlastně i sám sebe," tvrdí Komňacký a obratem dodává: "Je proto správné, že mu dal šanci pokračovat. Vždyť Baník se zachrání tak jako tak, o tom vůbec nepochybuji. Ať tedy Pavel dokončí sezonu, ať ještě ukáže, co umí. S tím, že pokud Baník nepozvedne, jiná možnost než ho odvolat už asi nebude."

První možnost nápravy má Hapalův soubor v sobotu, kdy do Vítkovice přicestuje Liberec. Zápas, který dost možná napoví o ostravské budoucnosti, má výkop v 16:00.

Více o zápase Ostrava – Liberec

Tabulka FORTUNA:LIGY
Tabulka FORTUNA:LIGYLivesport