Pět událostí ligového kola: Almásiho první jarní trefa i bolestivé chvíle pro gólmany

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí ligového kola: Almásiho první jarní trefa i bolestivé chvíle pro gólmany

Florin Nita za sebou tentokrát nemá dobrý zápas.
Florin Nita za sebou tentokrát nemá dobrý zápas.Profimedia
Sparta otočila pražské derby s Bohemians 1905 i díky další penaltě a k titulu už potřebuje pouze bod. Slavia zůstala ve hře po dvougólovém představení Václava Jurečky (28), po zákroku Matěje Juráska (19) ale vůbec nemusela dohrávat v plném počtu. Poprvé se v novém roce trefil Ladislav Almási (24), naopak Florin Nita (35) po chvalozpěvech slyšel tvrdou kritiku. 

Almási čekal na gól 17 zápasů

Loni Ladislav Almási nastřílel v dresu Baníku 16 gólů a i díky jeho příspěvku hrála Ostrava skupinu o titul. Letos se ale i vinou mnoha zranění trápil. Proti Teplicím ale konečně skóroval. Byla to jeho šestá branka v sezoně, čekal na ni dlouhých 17 kol. Naposledy se trefil 12. listopadu v posledním podzimním kole, kdy dvěma zásahy pomohl zničit Bohemians.

Almási se do teplické sítě trefil už 11 minut před pauzou, video ale odhalilo jeho faul. Slovenský kanonýr se ale snažil dál a 11 minut po pauze našel novou pozici a tentokrát už sudí gól uznal. "V posledních měsících se asi necítil moc dobře, vypadl kvůli zranění, a Tijani, který za něj zaskočil, začal dávat góly. Kvůli systému 4-1-4-1 se příliš do hry nedostával," vysvětloval trenér Baníku Pavel Hapal, aby vzápětí vyslovil přání o Almásiho setrvání i pro další sezonu. "Chvíli to trvalo, ale mám za to, že je to kvalitní útočník. A doufám, že u nás zůstane."

Po pochvale Nita vyvrhelem

Před týdnem vychytal Jakubu Řezníčkovi dvě penalty a pěly se na něj ódy. V nedělním domácím utkání proti Zlínu ale pardubický brankář Florin Nita vyrobil obrovskou hrubku, kterou Antonín Fantiš čtyři minuty před koncem potrestal vítěznou brankou.

"Víme, že nám v sezoně několikrát pomohl, ale tohle udělat za takového stavu a v takovém čase je trestuhodné. Mohli jsme udělat první krok, abychom se vyhnuli poslední pozici. Nesu to těžko, jsem obrovsky zklamaný, byl jsem přesvědčený o úspěchu," hlesl trenér Pardubic Radoslav Kováč v pozápasovém vyjádření.

A co že stalo? Nita, který v Pardubicích hostuje z pražské Sparty, vyběhl na centr Dramého a následně jej pouštěl za brankovou čáru. Situaci ovšem podcenil, k míči se stihl dostat Fantiš a hlavičkou jej poslal do sítě. "Chyby se mohou stát, ale určitě si o tom promluvíme. Je tady královsky placen, jde to za ním. Pro Zlín to byl dárek," doplnil Kováč.

Další penalta pro Spartu

Klokani byli po nádherné trefě Adama Jánoše nečekaně blízko k vítězství v derby na Spartě. Jenže přišla 69. minuta a další pokutový kop ve prospěch aktuálního lídra. Penalta to tentokrát byla velmi kuriozní. 

Gólman Roman Valeš si nevšiml vracejícího se Jana Kuchty, který se sbíral po předchozím střetu a posunul si míč na rozehrávku daleko od sebe. Pak se sice snažil situaci uhasit, jenže Kuchtu fauloval. Sparta mohla kopat už sedmou penaltu v posledních osmi zápasech.

"Láďa Krejčí na mě křičel, ať hraju, tak jsem vstal, zorientoval se a běžel za míčem, abych zakončil. Přišel faul od Valeše a penalta, takhle jsem to viděl já," vysvětloval na klubových stránkách Jan Kuchta. "Nebudu hledat spiklenecké teorie. Nevím, jaký dal rozhodčí pokyn a jak to vyhodnotil. Ale je tu VAR, takže tomu věřím. Byla to naše hloupost," měl jasno kouč Bohemky Jaroslav Veselý. Ladislav Krejčí z penalty vyrovnal a duel ke zdárnému konci dotáhl právě Kuchta. Sparta malé derby vyhrála 2:1 a je jediný bod o získání mistrovského titulu.

Tvrdoňovi skončila sezona

Hrozivá sezona stále ještě úřadujícího mistra pokračuje. Viktoria Plzeň prohrála další zápas se Slavií (1:2) a na první příčku ztrácí dvě kola před koncem nadstavby už 19 bodů. Neuvěřitelný je tento údaj zejména z pohledu postavení Plzně před startem jarní fáze FORTUNA:LIGY. Západočeši měli na aktuálně vedoucí Spartu náskok sedmi bodů.

Kromě ztráty bodů počítá trenér Michal Bílek i další dva zraněné. Už v průběhu prvního poločasu přišel o stopera Lukáše Hejdu a gólmana Mariána Tvrdoně. Slovenský brankář dostal příležitost teprve potřetí v ročníku, ve 14. minutě jej ale do ruky tvrdě zasáhl Matěj Jurásek. "Byl to nesmysl, zajel do něj naprosto zbytečně a bez respektu. Jsem zklamaný, že nedochytal, protože dostal příležitost po delší době a na tréninku vypadal skvěle," uvedl pro klubový web Plzně trenér Bílek.

Tvrdoňovi skončila sezona. "Marián má silně pohmožděnou ruku s tržnou ranou, která si vyžádala několik stehů. Po vyšetření klubovými lékaři je jasné, že již nebude moci zasáhnout do tréninků ani do zbývajících dvou zápasů," doplnil v neděli odpoledne mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Liberec míří za milionem

Milionovou prémii za sedmou příčku s největší pravděpodobností vybojuje Liberec, který deklasoval Hradec Králové v prvním utkání 4:0 a jen naprostý kolaps by mohl připravit Slovan o sedmou příčku. Liberec má ze dvou posledních zápasů skóre 8:0 a potřetí v sezoně vyhrál o čtyři góly.

"Výsledek je dle mého soudu zasloužený. Byli jsme lepší na míči, měli lepší pohyb. Vzhledem k vedení už druhá půle tak dominantní nebyla, ale jsem rád, že jsme přidali čtvrtou branku a udrželi čisté konto," liboval si na webu Slovanu spokojený kouč Luboš Kozel.

Hradec samozřejmě teoretickou šanci na obrat má, inspirací může být play off anglické League One, kde Sheffield Wednesday prohrál první bitvu o Wembley stejným výsledkem, ale v odvetě porazil Peterborough 6:1 po penaltovém rozstřelu. V Anglii to ale byla trochu jiná motivace a Sheffield také odvetu mohl hrát v domácím prostředí.