Pět událostí ligového kola: Psycholog Hašek, poválečný rekord Slavie a asistent na čekané

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí ligového kola: Psycholog Hašek, poválečný rekord Slavie a asistent na čekané

Martin Hašek děkoval do nebes za odvolenou penaltu.
Martin Hašek děkoval do nebes za odvolenou penaltu.@FCZbrojovkaBrno
Téměř nekonečných 14 let trvalo ostravskému Baníku porazit úřadujícího mistra z Plzně. Jindy by to byla událost víkendu, tentokrát se však všechno točilo kolem derby pražských "S". To nabídlo mnoho pozitiv včetně vynikajícího výkonu rozhodčího Dalibora Černého. Kouč Martin Hašek prožil úspěšnou premiéru na lavičce brněnské Zbrojovky a podruhé po sobě slavil i dočasný náhradník za hradeckého lodivoda Miroslava Koubka. Svou výjimečnou střeleckou sérii poté prodloužil útočník Jan Chramosta, Jablonec se ovšem tentokrát ze tří bodů neradoval.

Černý rozptýlil pochybnosti

Derby pražských "S" nabídlo vynikající podívanou, ke které výraznou měrou přispěl také hlavní arbitr Dalibor Černý. Jeho delegace na nejsledovanější utkání jarní fáze základní části vyvolala značný ohlas a především obavy. Hovořilo se především o dřívějších chybách rozhodčího, který v minulých duelech poškodil jak Slavii, tak Spartu.

Exponovaný souboj nicméně teprve 28letý sudí odřídil perfektně a vysloužil si pouze ovace. "Neříkám to často, ale hlavně v první půli byl výborný. Skvělé rozhodování. Hráči se mohli soustředit na fotbal," byl s výkonem hlavního sudího spokojen kouč Slavie Jindřich Trpišovský. Ono soustředění se proměnilo v šest gólů, Slavia své tři přidala ke čtyřem podzimním a poprvé od ročníku 1941/42 nastřílela Spartě víc než šest gólů za sezonu (tehdy to bylo dokonce 15 po výsledcích 7:0 a 8:1).

Ze svého výkonu měl dobrý pocit také samotný arbitr, jenž ale nezapomněl pochválit hráče, díky kterým mohlo derby plynout bez větších průtahů. "Z utkání jsem měl respekt, derby je přeci jen největší český zápas. Doufám, že jako tým jsme všechno zvládli a bude se řešit jen výkon hráčů. Jsem rád, jak k tomu právě oni přistoupili, díky tomu to bylo jednodušší. Z obou stran byl zápas velmi korektní," zhodnotil Černý derby ze svého pohledu v televizním rozhovoru po utkání.

Baník uspěl po 14 letech

Duel mezi ostravským Baníkem a plzeňskou Viktorií měl očekávaný průběh. Úřadující mistr měl víc ze hry, na střely zvítězil 23:6, mezi tři tyče poslal 10 ran, ovšem ze senzačního vítězství se radují domácí. Baník uštědřil Plzni lekci z produktivity. Ze tří ran na gólmana Staňka vytěžil dvě branky, o obě se přitom postaral Muhamed Tijani, jedna z hlavních hvězd víkendu.

A tak Baník slaví vítězství v lize podruhé po sobě, především jej však těší vítězství nad Plzní po téměř 14 letech. Poslední ligová výhra Ostravy nad ní se datuje do 8. srpna roku 2009, kdy jediný gól vstřelil útočník Róbert Zeher. Sezonu tehdy Baník zakončil na třetí pozici, k čemuž má nyní daleko.

Vítězství je ale dalším velkým krokem k prostřední skupině. "Po snížení jsem zase o trochu víc zešedivěl. Od první minuty jsme se ale rvali a ubojovali to. Výkon nebyl ideální, hlavně ve druhé půli. Za výhru jsme rádi, do konce základní části ale chceme urvat ještě nějaké body," zhodnotil vítězný nedělní šlágr kouč Pavel Hapal.

Haškova vítězná premiéra

Martin Hašek se vrátil na ligové lavičky a u kormidla Zbrojovky začal vítězstvím. A také nečekaným tahem, když jen mezi náhradníky posadil špílmachra Michala Ševčíka. Tento tah mu ale vyšel, jelikož po bezbrankové první půli Ševčíka nasadil a výsledek byly dva góly do sítě Pardubic.

"Nevěděl, že nenastoupí. Řekl jsem mu to až v den zápasu a hned jsem si jej vzal na pohovor. Byl na něj v posledních týdnech velký tlak, po porážkách se to bralo tak, že za to může právě on. Nenasazením jsem z něj to břemeno sejmul. A jeho reakce po příchodu na hřiště byla příkladná," těšilo Haška samotné rozhodnutí i herní aktivita jednoho z lídrů Zbrojovky.

Přesto mohl nový kouč se svým týmem nakonec o vítězství přijít. Po snížení od Pardubic totiž v závěru vstoupil do hry VAR a řešil možnou penaltu pro hosty. "Ten moment mě úplně sestřelil. Kluci dřeli a mně přišlo smutné, že možná nevyhrajeme. Když rozhodčí ukázal, že nic, děkoval jsem nahoru. Byla to obrovská úleva a nyní je to obrovská únava," doplnil novic na lavičce Brna. 

Hejkal jako hlavní kouč

Hlavní kouč Hradce Králové Miroslav Koubek je stále nemocný, a tak za něj už podruhé musel zaskočit jeho asistent Stanislav Hejkal. A opět úspěšně, Východočeši doma díky vynikajícímu závěru první půle porazili České Budějovice 2:1 a ukončili šestizápasovou domácí sérii bez jediného bodu.

Ta trvala od 14. kola, kdy Votroci v azylu v Mladé Boleslavi nestačili na Pardubice. Celkově se jednalo o šest měsíců a jeden den. "Škoda, že přišla přestávka. Kdyby se hrálo bez ní, zvládli bychom to bez problémů. Nakonec jsme to ustáli se štěstím. Konečně jsme prolomili šňůru domácích porážek," těšilo Hejkala.

Ten jako hlavní kouč naposledy vedl Teplice a je otázkou, zda pro něj od nového ročníku není připravena další, větší výzva. Koubek totiž podle spekulací médií po sezoně v Hradci skončí. A ačkoliv si vedení klubu přeje věhlasnější jméno, stát se může cokoliv...

Chramostova série

Hlavní tahoun Jablonce Jan Chramosta tentokrát svému klubu vybojoval bod za remízu 1:1 s Libercem. V ročníku už se rodák z Prahy dostal na 13 branek. A posouvá tak nadále svůj střelecké ligové maximum. "Celou sezonu ukazuje, jak je pro nás důležitý. Už v první půli měl příležitost, ale říkali jsme mu, ať je trpělivý," prozradil po utkání kouč Jablonce David Horejš. 

Dvaatřicetiletý útočník sice s největší pravděpodobností nedožene Jakuba Řezníčka, jenž v neděli posunul svůj střelecký účet na 19 tref, rozhodně ale může zabojovat o druhou pozici, o níž se nyní dělí s Mickem van Burenem.

Jedné statistice nicméně jablonecký forvard dominuje. Už v osmém utkání v řadě totiž vystřelil na branku, což ho v tomto ohledu zařazuje jasně na první pozici. Druhou nejdelší sérii momentálně drží Jan Kuchta, který vypálil alespoň jednou mezi tři tyče v šesti po sobě jdoucích duelech.