Legionáři: Závěrečný hattrick Krmenčíka, Pekhartův pátý gól a střet českých kapitánů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Závěrečný hattrick Krmenčíka, Pekhartův pátý gól a střet českých kapitánů

Tomáš Pekhart otevřel proti Lechu skóre, jeho gól pomohl Legii k remíze 2:2.
Tomáš Pekhart otevřel proti Lechu skóre, jeho gól pomohl Legii k remíze 2:2.@LegiaWarszawa
Michael Krmenčík (30) si v závěrečném zápase sezony indonéské Ligy 1 připsal hattrick a pomohl Persiji, za níž odehrál 31. utkání v ročníku Ondřej Kúdela (36), k výhře 5:0 i konečnému druhému místu v tabulce. Pátý ligový gól za Legii po přesunu z Turecka zaznamenal Tomáš Pekhart (33), jehož trefa pomohla k bodu. V Polsku došlo ke střetu českých kapitánů, v němž byli hodně vidět jak Tomáš Petrášek (31) z Rakówa, tak lodžský Marek Hanousek (31). Vladimír Coufal (30) odehrál za West Ham při remíze s Arsenalem soutěžní zápas č. 100.

Anglie

West Ham nečekaně přibrzdil Arsenal v cestě za titulem, doma jej obral o bod za remízu 2:2. Kladiváři, v jejichž úvodní jedenáctce figurovali oba Češi, přitom po deseti minutách prohrávali už 0:2. Ještě do poločasu snížil z penalty Saïd Benrahma, krátce po něm se v šanci objevil i Tomáš Souček (28), po rohu hlavičkoval mimo. Pokutový kop zahrávali v 52. minutě i Kanonýři, jenže Bukayo Saka z něj napálil míč na tribunu. Jen dvě minuty poté rozhodl o dělbě bodů výstavním volejem Jarrod Bowen. Souček odehrál celé utkání a od Livesportu dostal známku 6,6, o čtyři desetinné body lépe na tom byl Vladimír Coufal, který rovněž absolvoval plnou minutáž. Za West Ham má po víkendu rovnou stovku soutěžních zápasů, v nichž nasbíral 12 asistencí. Domácí se osm kol před koncem vzdálili sestupovému pásmu na čtyři body.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Německo

Pavel Kadeřábek (30) načal třetí stovku bundesligových startů na hřišti Bayernu, kde Hoffenheim sice ukončil sérii tří vítězství, nicméně si připsal cennou remízu 1:1. V 71. minutě ji z volného přímého kopu trefil Andrej Kramarić. Osmačtyřicetinásobný český reprezentant hrál opět na pozici pravého halvbeka a nejvíc o sobě dal vědět zkraje druhého poločasu, kdy se za šestnáctkou hlavou opřel do vyraženého míče, ale odkrytou bránu netrefil. Zápas absolvoval posedmé za sebou celý, dostal se k ještě jedné střele a od Livesportu obdržel známku 6,9. Hoffenheim počtvrté v řadě neprohrál a na barážovou pozici má šest kol před koncem náskok pěti bodů.

Kadeřábkovy statistiky proti Bayernu
Kadeřábkovy statistiky proti BayernuOpta by Stats Perform / tsg-hoffenheim.de

Schalke zareagovalo na dvě porážky v řadě nejlepším možným způsobem, drtivou domácí výhrou 5:2 nad Hertou a opuštěním posledního místa tabulky, na němž jej vystřídal právě jeho páteční soupeř. Alex Král (24) ve středu zálohy znovu absolvoval celé utkání a podal lehce nadprůměrný výkon oceněný známkou 7,1. Ani tentokrát se však do statistik nezapsal a i po 25 soutěžních zápasech v dresu celku z Gelsenkirchenu čeká na gól či asistenci. Horníci sice udělali důležitý krok k záchraně, ovšem i vzhledem k poměrně těžkému losu je čeká ještě těžká šichta –⁠ ze zbývajících šesti zápasů se čtyřikrát představí venku, mimo jiné na hřištích Bayernu, Freiburgu a Lipska.

Ve čtvrtečním čtvrtfinále Evropské ligy proti belgickému Royale Union si Adam Hložek (20) připsal první čtyři minuty po návratu po nemoci, v neděli nechyběl v základní sestavě Leverkusenu ve Wolfsburgu. Než byl v 78. minutě střídán, prezentoval se zajímavým průnikem mezi dvěma protihráči, který byl následně zastaven faulem, ve 35. minutě si pak navedl balon na hranu velkého vápna, ale rána mu nesedla a skončila vedle tyče. Bývalý sparťan, jenž za svůj výkon obdržel známku 6,6, se gólu, stejně jako nikdo další na hřišti, nedočkal. V sezoně zůstává na čtyřech trefách a třech asistencích, Bayer je po remíze 0:0 nadále šestý se sedmibodovou ztrátou na pozice zajišťující Ligu mistrů.

Hložkovy statistiky proti Wolfsburgu
Hložkovy statistiky proti WolfsburguOpta by Stats Perform / @bayer04fussball

Stabilní jednička Augsburgu Rafal Gikiewicz laboruje se zraněným ramenem, což otevřelo cestu do brány Tomáši Koubkovi (30). Rodák z Hradce Králové si v soutěžním zápase zachytal poprvé od 29. října a v aktuální sezoně si připsal pátý start. Hosté se už v páté minutě překvapivě ujali vedení, v následné půlhodině však favorit otočil skóre třemi góly. Koubek s nimi nic moc dělat nemohl, dvakrát kapituloval z bezprostřední blízkosti a při třetí brance se Timo Werner trefil nechytatelně pod břevno. Augsburg v závěru snížil, na vyrovnání už ale nedosáhl, a tak si z Red Bull Areny odvezl porážku 2:3. Z posledních pěti utkání vydoloval jen dva body a s 29 body je v tabulce na 14. místě o skóre za Hoffenheimem.

Jen o tři body lépe je na tom po 28. kole Werder, který pošesté za sebou nevyhrál, v neděli doma nestačil na o Ligu mistrů bojující Freiburg 1:2. Zápas se pro něj přitom vyvíjel dobře, na začátku druhé půle se ujal vedení. Jenže hosté slepenými góly v 67.  a 71. minutě obrátili na 2:1 a vedení udrželi až do konce. Na druhou branku neměl Jiří Pavlenka (31) nárok, Lucas Holer se hlavou trefil přesně "za háčky", při té první ale nemohl mít úplně čisté svědomí. Obránci jej sice po dlouhém nákopu hostujícího brankáře a vyhrané hlavičce Holera nechali na holičkách, střela Rolanda Sallaie však nechytatelná nebyla. Brémy sice nejsou bezprostředně ohroženy sestupem, ale aby měly klid, potřebovaly by v příštím kole uspět na hřišti poslední Herty.

Nehráli: Patrik Schick (27), Leverkusen, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Nizozemsko

Podruhé za sebou se Matěj Chaluš (25) objevil v zahajovací jedenáctce Groningenu, který se ve 29. kole Eredivisie představil na hřišti Waalwijku. A byla z toho šestá porážka v řadě, která klub ze severu Nizozemska opět přiblížila realitě druhé ligy. Pět kol před koncem je předposlední s pětibodovou ztrátou na barážové 16. místo. V sobotu šli po bezbrankovém poločasu do vedení domácí, kteří v závěru z penalty odpověděli na vyrovnávací gól Groningenu a vyhráli 2:1. Chaluš odehrál na stoperu celý zápas, což se mu po lednovém příchodu z Malmö přihodilo teprve podruhé. V závěru poločasu byl, stejně jako v minulém utkání proti Utrechtu, napomínán za faul žlutou kartu. Livesport jeho výkon ohodnotil známkou 6,4.

Chalušovy statistiky proti Waalwijku
Chalušovy statistiky proti WaalwijkuOpta by Stats Perform / Profimedia

Smolný zápas má za sebou Twente. Na hřišti Utrechtu se ve 24. minutě dostalo do vedení, gól však odvolal VAR, a tatáž situace se opakovala po 20 minutách druhého poločasu. Záhy udeřili domácí a jediný gól jim stačil k vítězství 1:0. Václav Černý (25) tentokrát tolik vidět nebyl, zaznamenal jedinou střelu, z níž netrefil "zařízení", a Livesport mu udělil známku 7,2. Odehrál celé utkání, do něhož po sedmizápasové pauze trvající přes dva měsíce naskočil na závěrečnou čtvrthodinu i Michal Sadílek (23). Twente padlo po pěti duelech a jeho ztráta na čtvrté místo, ze kterého se jde přímo do předkola Evropské konferenční ligy, narostla pět kol před koncem na šest bodů.  

Nehrál: Tomáš Hájek (31), Vitesse

Tabulka Eredivisie
Tabulka EredivisieLivesport

Polsko

Raków s kapitánem Tomášem Petráškem po dvou ztrátách zabral, v Čenstochové přehrál Widzew vedený Markem Hanouskem. Oba Češi odehráli celý zápas, Petrášek byl spolehlivý vzadu a tradičně nebezpečný vepředu při standardních situacích, ve druhé minutě hlavičkoval po rohu těsně vedle brány. Po dalším rohovém kopu jej protihráč trefil rukou do obličeje a sudí nařídil penaltu, z níž Ivi López poslal domácí do vedení. Vyrovnat mohl Hanousek, z dorážky ale napálil jen brankáře Vladana Kovačeviće. Ten před odchodem do šaten při hostujícím tlaku vyrazil míč opět jen před někdejšího záložníka Plzně či Dukly, který ale přestřelil bránu. Dvacet minut před koncem mohl dát Rakówu klid Petrášek, na malém vápně ale nezasáhl balon ideálně a tři tyče minul. Gól na konečných 2:0 přidal až v páté minutě nastavení z volného přímého kopu Fran Tudor.

Petráškovy statistiky proti Widzewu
Petráškovy statistiky proti WidzewuOpta by Stats Perform / Profimedia

Kapitánskou pásku měl na paži i Jakub Jugas (30), jehož Cracovia si na svém hřišti poradila s Radomiakem Radom 3:0 a na tři body dosáhla poprvé od 17. února. Byť tomu skóre nenapovídá, zápas byl vyrovnaný a domácí dlouho drželi nejtěsnější náskok. Znásobili jej až v osmnáctiminutovém nastavení, které bylo důsledkem zranění a dlouhého ošetřování portugalského záložníka Chica Ramose, po kterém hosté dohrávali v deseti. I proto v závěru neubránili rohový kop, poté je nepodržel brankář a výsledkem byla přesvědčivá výhra krakovského celku. Jugas odehrál celé utkání, Livesport jej ohodnotil známkou 7.2. Cracovia se šest kol před koncem posunula na osmé místo, předkolo evropských pohárů však ze solidně rozehrané sezony vinou nepodařené jarní části patrně už nevydoluje.

Tomáš Pekhart (33) opět nescházel v zahajovací jedenáctce Legie, která nedokázala zareagovat na vítězství Rakówa. Se třetím Lechem ztratila za domácí remízu 2:2 a její ztráta na lídra z Čenstochové narostla po druhé plichtě za sebou na osm bodů. Skóre otevřel právě český útočník, jenž ve 12. minutě neměl složitou práci – po rychlém přechodu do útoku jej před odkrytou bránou našel Pawel Wszolek. Ten se nakonec stal domácím hrdinou, v 87. minutě, kdy už Varšavané prohrávali 1:2, totiž dokázal vyrovnat a Legii alespoň teoreticky udržet v boji o titul. Tou dobou už Pekhart, jenž už se k dalšímu zakončení nedostal a vyfasoval známku 6,8, na hřišti nebyl. V 68. minutě přepustil místo Macieji Rosolkovi, který přihrál na gól na 2:2.

Jagieollonia i s Michalem Sáčkem (26) a Tomášem Přikrylem (30) se představila v Kielce, a přestože od 36. minuty vedla, nakonec odešla poražena 1:2. Aktivnější z dvojice tuzemských záložníků byl Sáček, který odehrál celé utkání a vyprodukoval tři klíčové přihrávky a dvě střely. Livesport mu udělil známku 6,9, o pět desetin vyšší než jeho krajanovi. Ten na hřišti strávil 76 minut a k zakončení se nedostal. Na poslední Přikrylovu trefu v Ekstraklase už padá prach, dosáhl jí na začátku října. Cracovia je nadále ohrožena sestupem, patří jí 13. příčka s dvoubodovým náskokem na kritickou zónu. Dost možná klíčový zápas ji čeká 5. května proti podobně ohroženému Slasku.

Sáčkovy statistiky proti Koroně Kielce
Sáčkovy statistiky proti Koroně KielceOpta by Stats Perform / jagiellonia.pl

Právě Slask si v boji o záchranu připsal další nezdar. Po porážce 1:3 v Poznani, třetí z posledních šesti utkání, v nichž získal jen tři body za remízy, jej od sestupového pásma dělí už jen skóre. Na hřišti Warty přitom začal vratislavský tým ideálně, od třetí minuty díky vlastní brance domácích po rohovém kopu vedl. Jenže už za osm minut vyrovnal slovenský útočník Adam Zreľák, Warta ještě do poločasu po hrubce v rozehrávce hostujícího brankáře skóre otočila a ve druhé půli přidala třetí gól. Petr Schwarz (31) odehrál 71 minut a krátce před vystřídáním měl na hlavě gól na 2:2, jenže na malém vápně trefil míč slabě a přímo do rukavic Adriana Lise.

Na první sestupové příčce se vinou zmíněného horšího skóre ocitlo Zaglebie, které prohrálo podruhé za sebou, tentokrát doma 0:2 v záchranářském souboji s Górnikem. Martin Doležal (32) šel do hry v 65. minutě za stavu 0:1 a prezentoval se jednou nikterak nebezpečnou střelou mimo bránu. Už v době, kdy byl na hřišti, zahodil jeho spoluhráč Filip Starzynski penaltu a domácí nedokázali vyrovnat ani v desetiminutovém nastavení. V jeho závěru šel do soupeřova vápna i brankář Sokratis Dioudis, ten se ale nestihl vrátit a hosté přidali pojišťující branku zakončili z brejku do odryté brány. Někdejší útočník Jablonce odehrál v jarní části všehovšudy 152 minut, gól ani asistenci nezaznamenal.

Nehráli: Martin Hašek (27), Plock, David Jablonský (31), Cracovia

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport

Indonésie

Nejlepší představení v Persiji, alespoň co se gólů týče, si Michael Krmenčík nechal na poslední možnou příležitost. V závěrečném utkání své první sezony v Indonésii nasázel tři góly Slemanu při výhře Perisje 5:0. Poprvé se trefil už ve druhé minutě, když do odkryté brány usměrnil přihrávku spoluhráče, jenž vystihl mizernou rozehrávku hostů. Druhý zářez přidal ve 26. minutě, tentokrát se prosadil z bezprostřední blízkosti hlavou. Gólů mohl dát v úvodním dějství klidně pět, jenže v koncovce selhal – při jednom samostatném úniku napálil tyč, při dalším mířil mimo stejně jako ze solidní pozice hlavou. Krátce po změně stran měl podíl i na třetí brance domácích, z faulu na něj totiž rezultovala penalta, kterou proměnil Witan Sulaeman.

V závěru utkání se dostal do dalšího brejku, ten ovšem zakončil nepřesnou střelou, která mohla být i přihrávkou na dobíhajícího spoluhráče. Hattricku, svého prvního od října 2019, kdy za Plzeň třikrát skóroval v MOL Cupu do sítě Chlumce nad Cidlinou, se ale přece jen dočkal. V 93. minutě zakončil v pádu poslední akci zápasu. Krmenčík tím zaokrouhlil počet gólů v sezoně na 10, kromě nich má i jednu asistenci. Kdyby v prosinci neobdržel šestizápasový trest za plivnutí na protihráče, patrně by byl na lepších číslech. Ondřej Kúdela v sobotu absolvoval celé utkání, v sezoně jich oproti krajanovi z kabiny odehrál o osm víc a zaznamenal dva góly. Persija byla dlouho ve hře o titul, nakonec je druhá s devítibodovou ztrátou na mistrovský PSM Makassar.

Krmenčíkovy statistiky v sezoně
Krmenčíkovy statistiky v sezoněLivesport / @Persija_Jkt