Pět událostí ligového kola: Sparťanský úspěch v Plzni po 11 letech i rekordman Petržela

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Sparťanský úspěch v Plzni po 11 letech i rekordman Petržela
Pět událostí ligového kola: Sparťanský úspěch v Plzni po 11 letech i rekordman Petržela
Pět událostí ligového kola: Sparťanský úspěch v Plzni po 11 letech i rekordman PetrželaProfimedia
Ve šlágru 15. kola FORTUNA:LIGY Sparta nečekaně zvítězila v Plzni 1:0, uťala famózní sérii Viktorie a na půdě úřadujícího mistra zvítězila po více než jedenácti letech. První vítězství v domácím prostředí vybojovali Bohemians, do historických záznamů se zapsal Milan Petržela (39) a došlo i na jednu trenérskou premiéru.

Petržela přepsal historii

Záložník Slovácka Milan Petržela nastoupil do svého 465. ligového utkání, čímž o jeden zápas překonal současného kouče českého národního týmu Jaroslava Šilhavého. 

Svou prvoligovou kariéru načal Petržela v tehdejším 1. FC Synot v září roku 2003 a v kariéře pak vystřídal tři další české kluby. Po třech letech přestoupil do Sparty, kde ale odehrál pouhých devět minut, přičemž jeden ročník strávil na hostování v Jablonci. Největších úspěchů se však dočkal v Plzni, kde získal čtyři mistrovské tituly a zahrál si Ligu mistrů. Pak následoval návrat domů, poslední čtyři sezóny působí opět ve Slovácku, tedy týmu, který se stal nástupcem Synotu.

"Brzy mi bude čtyřicet a každý zápas je pro mě těžší a těžší. Dosáhnout na pětistovku by ale bylo hezké," naznačil své plány nový český rekordman. Slovácko po jediné trefě obránce Tomiče porazilo Pardubice a poskočilo na desátou příčku.

Sparta v Plzni slavila po 11 letech

Dva góly Leonarda Kweukeho a Sparta i po pěti kolech zůstává stoprocentní. Tak se komentoval poslední triumf Sparty v Plzni v roce 2011, za kterou tehdy váleli Jarošík, Sionko či Matějovský. Po více než jedenácti letech Pražané uspěli znovu, tentokrát mohli děkovat Davidu Pavelkovi, který pohotovou střelou zařídil překvapivé vítězství.

Po tomto šlágru se ale mluví také o jednom nehezkém momentu. Na konci první půle utkání udeřil Tomáš Chorý hlavou obránce Sörensena a ačkoliv se VAR situací zabýval, provinění domácího hráče jako nesportovní chování neposoudil a Plzeň tak mohla dohrát v jedenácti. Komise rozhodčích nicméně okamžitě přišla s reakcí, kde sdělila, že červená karta měla být udělena a odstavila videosudího Fraňka z nedělní nominace.

Dohru pak měl šlágr i po zápase. Pražané po sobě podle vyjádření plzeňského webu zanechali v kabině spoušť. "Nepříjemně nás překvapil stav šatny hostů poté, co ji tým opustil. Zaznamenali jsme poničenou omítku, rozbité okno a vytrhané stropní podhledy. Rozumíme tomu, že hosté slavili výhru, nicméně tyto skutečnosti jsou za hranou a rozhodně by se neměly stávat," uvedli Západočeši s tím, že škody vznikly i na toaletách v sektoru hostů.

Konec plzeňských sérií

Ojedinělou záležitost v rámci 15. kola pokazila svou prohrou plzeňská Viktorka. Z osmi utkání se v sedmi případech povedlo uspět domácím týmům, doma padl právě jen lídr tabulky. Nejvyšší česká soutěž se obešla bez remízy už třetí kolo po sobě. Poslední dělba bodů je datována k 15. říjnu, kdy se Bohemians rozešli smírně s Olomoucí (1:1).

Zpět ale k nečekanému selhání úřadujícího mistra. Plzni skončily hned dvě dlouhé série. Loni 31. října po porážce od Slavie nastartovali svěřenci trenéra Michala Bílka skvostnou sérii pětatřiceti zápasů bez prohry, ta tedy končí po více než roce. Druhá série se táhla ještě déle, čítala ale "pouze" 31 utkání. Tak dlouho držela Plzeň domácí neporazitelnost. Naposledy odcházela z Doosan Arény bez bodového zisku 6. února loňského roku, kdy podlehla Liberci.

Přehled zápasu Plzeň - Sparta 0:1

Klokani v Ďolíčku poprvé triumfovali. Nebo ne?

Bohemians až do 15. kola čekali na domácí vítězství. Dlouho to vypadalo, že to nedopadne ani proti Zlínu. V poločase hosté vedli o dvě branky, nakonec ale "Klokani" zápas otočili. Roman Květ svým devátým gólem v sezoně rozhodl o třech bodech pro domácí a s jeho jménem se začíná skloňovat slovo přestup. 

Ještě zpět k tomu, že se jedná o první domácí vítězství Bohemians v sezoně. Oficiálně tomu tak skutečně je, ale už v 9. kole zelenobílí vyhráli v Ďolíčku nad Pardubicemi, kde má východočeský klub provizorní domácí prostředí. A tak v podstatě na domácím stadionu Bohemians slavili letos už podruhé.

Přehled zápasu Bohemians - Zlín 3:2

Saňákova vítězná premiéra

Vůbec poprvé se v roli hlavního trenéra představil Jiří Saňák. Nečekaná změna nastala v kabině olomoucké Sigmy kvůli nemoci Václava Jílka. Náhradní kouč ale zvládl svou roli s bravurou a dovedl tým k jednoznačnému vítězství 3:0 nad Jabloncem. "Byli jsme ve spojení, za zápas jsme měli snad osm telefonátů. Trenér přes Milana Kerbra posílal svoje informace. Myslím, že se Venca doma určitě protrápil daleko víc, než kdyby byl tady s námi," glosoval Saňák neobvyklou spolupráci.

Zároveň také ale přiznal, že role hlavního trenéra by ho v budoucnu lákala. "Tohle moje nastavení, že bych chtěl být hlavní trenérem, trvá už déle. Už když jsme přicházel do Olomouce, říkal jsem to vedení klubu." 

Přehled zápasu Olomouc - Jablonec 3:0