Petržela překoná rekord Šilhavého. Kariéru mu zachránil Mazura, v Plzni je nesmrtelný

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Petržela překoná rekord Šilhavého. Kariéru mu zachránil Mazura, v Plzni je nesmrtelný

Petržela překoná rekord Šilhavého. Kariéru mu zachránil Mazura, v Plzni je nesmrtelný
Petržela překoná rekord Šilhavého. Kariéru mu zachránil Mazura, v Plzni je nesmrtelnýProfimedia
Když ji miluješ, není co řešit. Slogan ze známé reklamy se hodí i na veterána Milana Petrželu (39) a jeho vztah ke hře zvané fotbal. V červnu mu bylo 39 let, na place však válí jako zamlada. A stále nemá dost. V nedělním zápase proti Pardubicím si odškrtne start s číslem 465, čímž překoná letitý rekord Jaroslava Šilhavého (61). Co všechno stojí za jeho fotbalovou dlouhověkostí a čím vším si tenhle chlapík ze Slovácka prošel?

Kdybychom se zaměřili čistě na starty v nejvyšší samostatné české soutěži, Petržela je na špici seznamu už dávno. Druhým v pořadí je bývalý skvělý útočník a dnes vedoucí týmu Slavie Stanislav Vlček (436 zápasů), třetím slavný filuta z Příbrami Rudolf Otepka (432). Ti už ligu dávno nehrají, to zlínský kapitán Václav Procházka ano. A i on prožil zajímavý milník. Minulý týden po utkání s Plzní se totiž v tomto žebříčku posunul právě před Otepku. 

Pokud ale vezmeme v potaz starty v české i československé lize dohromady, Procházka bude až osmý. V této statistice totiž pořadí na čele vypadá v tuto chvíli takto:

1. Milan Petržela 464 zápasů, 2. Jaroslav Šilhavý 464 zápasů, 3. Stanislav Vlček 455 zápas, 4. Martin Vaniak 440 zápasů, 5. Jaromír Blažek 439 zápasů, 6. Horst Siegl 436 zápasů, 7. Přemysl Bičovský 434 zápasů, 8. Rudolf Otepka 432 zápasů, 9. Václav Procházka 432 zápasů, 10. Pavel Horváth 426 zápasů.

Po neděli se tak rekordman Petržela od Šilhavého odpoutá a není vyloučeno, že to nakonec dotáhne až k magické pěti stovce. Zvlášť, když se opora Slovácka končit ještě nechystá. Ostatně nemá vůbec proč. Byť hráči jeho věku už na ligu koukají jen v televizi, on mezi českou elitou hraje pořád prim. V této ligové sezoně zatím naskočil do 12 utkání, v nichž si připsal dvě asistence. Svou rychlostí navíc stále patří mezi nejplatnější záložníky soutěže.

Posledních pět sezon Milana Petržely.
Posledních pět sezon Milana Petržely.Flashscore

"Fotbal je můj život a rád bych hrál co nejdéle. Miluji ho, stejně jako být součástí kolektivu," řekl loni v rozhovoru pro eFotbal. Při odpovědi na otázku, zda z něj bude fotbalový Jaromír Jágr, se nejprve rozesmál. I když… "Myslím, že v 50 letech u nás smlouvu ještě nikdo nedostal. Aspoň tedy ve fotbale. Ale když vydrží zdraví a bude se mi dařit, tak proč ne," prohodil vyhlášený pohodář, který s fotbalem začínal v Hošticích u Brna.

"Jsem ze sportovně založené rodiny. Táta u nás trénoval žáčky, takže bylo hned jasné, že budu dělat právě fotbal. Kromě gólmana jsem vyzkoušel snad všechny posty, ale nejvíc se mi vždycky dařilo na krajním záložníkovi," zavzpomínal před pár lety v rozhovoru pro oficiální stránky plzeňské Viktorie, kde strávil nejlepší léta kariéry. 

Než se tam však dostal, ušel dost strastiplnou cestu. Dokonce chybělo málo a jeho dráha se stočila zcela jiným směrem. "Když jsem vyšel z drnovického dorostu, fotbal mě přestal bavit a já se rozhodl s ním skončit. Pracoval jsem v tátově firmě na kovovýrobu, takže jsem normálně brousil, svářel a tak. Taky jsem si přivydělával tím, že jsem prodával ostružiny na zmrzlinu," zavzpomínal Petržela. 

Nakonec se ale našel někdo, kdo ho vrátil zpátky tam, kam prostě patří. Na hřiště. "Po nějakém čase jsem nastoupil ve Vyškově na vojnu, kam si pro mě přijel trenér Mazura. Vynadal mi a říkal, ať koukám přijet na trénink. Často si na něj vzpomenu a děkuju mu, že mě dohnal zpátky k fotbalu," dodal slavný player, jenž do první ligy nakoukl před 19 lety v dresu Slovácka (tehdejšího Synotu).

Na jaře 2006 ho koupila Sparta, pořádnou šanci na Letné však nedostal. A tak putoval po hostováních. V Jablonci se mu tolik nedařilo, v Plzni ale výrazně pookřál. V roce 2008 tam podepsal tříletou smlouvu a v dresu Viktorie nakonec odehrál jedenáct sezon, během nichž se stal pro klub nesmrtelným. Na západě Čech slavil čtyři mistrovské tituly, třikrát rozrazil brány Ligy mistrů. S parťákem Davidem Limberským vytvořil nerozlučnou dvojici na hřišti i mimo něj. 

"Zjistili jsme rychle, že jsme stejná krevní skupina, máme rádi legraci. Víme, že jeden druhého by nikdy nepodrazil," pousmál se Petržela, jenž se v létě 2019 vrátil zpátky na Slovácko. Pomyslný kruh se tím uzavřel, spirála se ale točí pořád dál.

A nenarušilo ji ani nepovedené angažmá v německém Augsburgu, kam si odskočil po mistrovství Evropy 2012. V bundesligovém klubu podepsal kontrakt na tři roky, už po jedné sezoně byl však zpátky v Plzni. 

Svůj účet v národním týmu završil s bilancí 19 startů, v nichž nevstřelil žádný gól. To v české lize jich nasázel 55. Kolik dalších ještě přidá?