Překvapení víkendu podle dat: Zamotá Sturm boj o titul a promluví Olomouc do hry o poháry?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Zamotá Sturm boj o titul a promluví Olomouc do hry o poháry?

Souboje Salcburku a Sturmu jsou v této sezoně vyrovnané.
Souboje Salcburku a Sturmu jsou v této sezoně vyrovnané.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Salcburk – Sturm Štýrský Hradec, neděle 17:00

Salcburk vládne rakouské lize už devět sezon v řadě, přičemž o svém triumfu zpravidla rozhoduje dávno před koncem soutěže. Jako v té minulé, když Štýrskému Hradci nakonec utekl o pohodlných 15 bodů. Aktuálně mu však ten samý tým působí výrazně větší potíže. Tři kola před koncem vede Red Bull o pouhé tři body a liga tak bude nejspíš zajímavá až do úplného konce.

Výkony Sturmu navíc nejsou dílem náhody, data ukazují, že je Salcburku dlouhodobě rovnocenným soupeřem. Podle metriky očekávaných bodů, která sleduje kvalitu vytvořených i povolených brankových příležitostí a následně počítá, s jakou pravděpodobností tým v zápase vyhraje, prohraje nebo remizuje, je současné postavení obou celků nanejvýš spravedlivé. Sturm by za svým konkurentem v boji o titul měl skutečně zaostávat jen o tři body.

Tabulka očekávaných bodů rakouské Bundesligy (bez odečtu bodů).
Tabulka očekávaných bodů rakouské Bundesligy (bez odečtu bodů).11Hacks / Livesport

Oba soupeři vynikají nad zbytkem ligového osazenstva nejen ofenzivně, ale zejména svou obrannou hrou. Svým soupeřům povolují průměrně 0,80 očekávaných branek (xG) na zápas, zatímco třetí nejlepší defenziva, kterou disponuje LASK Linz, je na hodnotě 1,23.

Ve víkendovém zápasu bude Salcburku chybět dlouhodobě zraněný střední záložník Luka Sučič, k němuž se na sklonku dubna připojil také útočník Noah Okafor. Zhruba v té samé době hlásil na marodce také zkušený kapitán Andreas Ulmer, ve svých 37 letech jeden ze dvou třicátníků v kádru plném mladých a talentovaných borců. Jeho start je v duelu nejistý. Na druhé straně by neměl chybět žádný z klíčových hráčů.

Poprvé se oba týmy utkaly v červenci, kdy těsným výsledkem 2:1 zvítězil Sturm, podruhé pak na sklonku dubna, kdy se naopak z výhry 2:0 radoval Salcburk. Vždy se přitom jednalo o opatrnou a velmi vyrovnanou podívanou, která nestrannému fotbalovému fanouškovi příliš krásy nenabídla. Na očekávané branky byl v obou případech lepší obhájce trofeje, byť jen nepatrně: 0,76:0,74 v prvním zápase a 0,83:0,42 ve druhém. Pokud mají hosté překvapit, teď je ta správná chvíle. Podobná možnost se jim nemusí dlouho naskytnout…

Slovácko – Olomouc, sobota 15:00

O pořadí na prvních třech místech tabulky FORTUNA:LIGY je s velkou pravděpodobností rozhodnuto, stále však zbývá vyřešit otázku, kdo si společně s dvěma nejslavnějšími pražskými kluby a plzeňskou Viktorií zajistí ze soutěže účast v příští sezoně evropských pohárů. Kýžená čtvrtá příčka aktuálně patří Bohemians, na které ovšem z pátého místa dotírá s jednobodovým odstupem Slovácko.

Šance Olomouce sice vzhledem k pětibodové ztrátě a třem zbývajícím zápasům existuje spíš už jen v teoretické rovině, to ovšem neznamená, že by Hanáci nemohli svým zbývajícím soupeřům ještě pořádně zatopit. Povedlo se jim to už minule v Plzni, dalším na řadě může být v sobotu Slovácku.

Pořadí ligy podle očekávaných inkasovaných branek.
Pořadí ligy podle očekávaných inkasovaných branek.11Hacks / Livesport

Tým z Uherského Hradiště byl v určitých fázích sezony hlasitě chválen za dobře fungující defenzivu, nicméně na Olomouc se neprávem trochu zapomínalo. Sigma totiž má třetí nejlepší obranu ligy za pražskými "S". Podle metriky očekávaných branek svým soupeřům povoluje velmi nízký objem nebezpečných šancí, průměrně vykazuje jen 0,92 xGa, což je méně než Plzeň, Slovácko nebo Mladá Boleslav.

Co do kvality vytvořených šancí jsou na tom oba týmy sice podobně, ovšem Olomouc bude mít možnost využít několika soupeřových slabin. Viditelné potíže mají svěřenci Martina Svědíka především s bráněním standardních situací. Nebezpečnější šance z nich dovolilo pouze trio Pardubice, Teplice a České Budějovice. Výběr Václava Jílka si přitom ze standardek vytváří slušný objem šancí a při jejich bránění navíc inkasoval nejmenší počet branek v celé lize. I když Bohemians odcestují v dalším kole na Letnou, v tomhle souboji na dálku to Slovácko nebude mít jednoduché.

Brest – Clermont, neděle 15:00

Domácí mají sice tři kola před koncem sezony Ligue 1 slibně vyhlížející pětibodový náskok na sestupové pozice, ovšem ze všech týmů, které jsou pádem o soutěž níž stále ještě ohroženy, čelí nejtěžšímu losu. Ještě předtím, než se utkají s aktuálně třetí Marseille a šestým Rennes, přivítají na svém hřišti rozjetý Clermont. Tedy tým, který pod vedením kouče Pascala Gastiena neprohrál v lize od půlky března a od té doby stihl vystoupat už na osmou příčku.

Ačkoli je Brest v zápase favoritem sázkových kanceláří (zřejmě kvůli důležitosti utkání z jeho strany a také výhodě domácího prostředí), porazit Clermont nebude jednoduché. Z hlediska povolených šancí mají v posledních sedmi utkáních lepší obranu už pouze týmy Marseille, Lille a Rennes.

Do tak nízkého vzorku duelů sice do velké míry promlouvá také los, který Clermontu během této výsledkové šňůry přihrál do cesty podprůměrné Troyes, Ajaccio nebo Angers, ovšem vyhrát se jim během té doby podařilo proti Nice, Remeši nebo naposledy Lyonu.

Ve vzorku celé sezony Clermont svým soupeřům povoluje průměrně 1,35 očekávaných branek na zápas a je na tom tedy o něco lépe než Brest (1,43). K vidění bude souboj dvou vyrovnaných gólmanů a to samé platí také pro útoky, které jsou takřka totožné co do kvality vytvořených šancí i vstřelených gólů. Z pohledu analytiky nebude překvapením, když Clermont svou sérii bez prohry prodlouží o další utkání.