Lyon ovládl devítigólový trhák. Sima se trefil proti Monaku, prohře ovšem nezabránil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lyon ovládl devítigólový trhák. Sima se trefil proti Monaku, prohře ovšem nezabránil

Aktualizováno
Alexandre Lacazette vstřelil do sítě Montpellieru čtyři góly.
Alexandre Lacazette vstřelil do sítě Montpellieru čtyři góly.AFP
Bývalý slávista Abdallah Sima (21) si ve 34. kole Ligue 1 připsal čtvrtou branku ve francouzské nejvyšší soutěži. Svou trefou však nedokázal zabránit vítězství Monaka, které jeho Angers přetlačilo 2:1. Famózní podívanou nabídl divákům střet Lyonu s Montpellierem. Duel, který nakonec skončil 5:4, rozhodl až v závěru nastavení čtyřgólový Alexandre Lacazette (31). V dresu hostů se stejnou porcí tref blýskl Elye Wahi (20).

Angers – Monako 1:2

"Knížata" na domácí vletěla hned v úvodu. Velkou příležitost měl Youssouf Fofana, proti jehož tvrdé střele rychle vymrštil pravačku brankář Paul Bernardoni, čímž zamezil gólu. Hosté nadále pokračovali ve vysokém tempu, které Angers nestíhalo. Ve 14. minutě Myron Boadu přízemním projektilem už překonal odolávajícího gólmana, ale rozvlnil síť pouze zvenčí.

Mladý útočník Monaka i v další možnosti tvrdě vypálil, opět však zasáhl bleskovým reflexem Bernardoni. Místy až drtivý tlak ustál a zničehonic přišla hrozba na druhé straně. Po nepovedeném zákroku jednoho z obránců se v bezprostřední blízkosti brány zjevil Ibrahima Niane, proti němuž fantasticky zasáhl brankář hostů Alexander Nübel. Před poločasovým hvizdem se k technické ráně z první odhodlal Aleksandr Golovin a jeho pokus zaplul nechytatelně do horního rohu branky domácích.

Statistiky zápasu Angers – Monaco
Statistiky zápasu Angers – MonacoOpta by Stats Perform

Do druhé půle vletěli hráči Angers jako vyměnění a často hrozili. Přesto z rychlého protiútoku skóroval knížecí klub. Fofana vybídl Boadua, jenž přízemním pokusem prostřelil bezradného gólmana. V 64. minutě ovšem vrátil Angers do hry Sima, když dokázal zády k brance dokonale umístit hlavičku k tyči. Černobílí s blížícím se závěrečným hvizdem svého soupeře zmáčkli, na vyrovnávací trefu to však nestačilo.

AC Ajaccio – Toulouse 0:0

Čerství vítězové Francouzského poháru z Toulouse byli celý zápas aktivnější, překonat skvěle chytajícího Francoise-Josepha Sollacara však nedokázali. I tak ze zápasu odcházeli daleko smutnější fanoušci Medvědů, neboť jejich bezgólová remíza jim kvůli výhře Štrasburku v souběžně hraném duelu téměř zpečetila jejich osud mezi francouzskou smetánkou. Na poslední nesestupovou pozici ztrácejí Korsičané čtyři kola před koncem 11 bodů.

Auxerre – Clermont 1:1

Auxerre přibrzdilo výsledkový vzestup Clermontu. Úvodním gólem nasměroval Diplomaty k důležitému bodu pro setrvání mezi francouzskou elitou nevídaný střelec Souleymane Touré, jenž se mezi dospělými trefil vůbec poprvé. Ve druhé půli nicméně o konečné podobě skóre rozhodl Saif-Eddine Khaoui.

Domácí tak výhru ze zápasu nevytěžili a nad sestupovou příčkou mají náskok pouhých dvou bodů. Clermont na hřišti Auxerre sice po pěti výhrách v řadě pouze remizoval 1:1, i tak je šest zápasů bez prohry jeho nejdelší sérií v historii soutěže.

Lorient – Brest 2:1

Ke tříbodovému zisku z bretaňského derby nasměroval Les Merlus ve 32. minutě malijský útočník Ibrahima Koné, který na svou branku z prvního poločasu navázal úspěšnou trefou i krátce po změně stran. Piráti tak přišli o šestizápasovou šňůru bez prohry, tým v oranžových dresech naopak potvrdil své vítězství z minulého kola na hřišti PSG.

Lyon – Montpellier 5:4

V 16. minutě o sobě dal poprvé vědět Lacazette, který se postavil k rozehrání přímého kopu na hranici vápna, jeho tvrdá rána ovšem skončila na zdi. Další zakončení tomuto kanonýrovi už ale vyšlo mnohem lépe. Bradley Barcola k němu po půlhodině hry šikovně nasměroval balon a nejlepší střelec Lyonu z malého vápna vypálil nekompromisně pod břevno. Vedení však Olympique dlouho neudržel.

Po chybné rozehrávce vyrovnal střelou kolem brankáře 20letý ostrostřelec Wahi. Stejný hráč navíc o minutu později vývoj zápasu otočil ve prospěch Montpellieru, když vystřelil ke vzdálenější tyči, s jejíž přispěním míč skončil v síti.

Mladý útočník zůstal při chuti i ve druhé půli. Napřed se mu v 53. minutě podařilo zkompletovat hattrick proměněným pokutovým kopem. A jen o chvíli později zvýšil na 4:1, tentokrát mu pomohl jeden z protihráčů, který střelu lehce tečoval.

Neuběhla ani hodina hry a diváci byli svědky už šestého gólu. Na přihrávku do malého vápna si naběhl Lacazette a střelou do odkryté branky snížil. V 70. minutě se skóre měnilo znovu. Na centr si vyskočil Dejan Lovren a hlavou dal domácím naději na body.

Té se chytl Lacazette, jenž si opět skvěle naběhl a zkompletováním hattricku fantasticky vyrovnal. Olympique se nevzdal a hnal se kupředu do posledních sekund, což se vyplatilo. Třígólový Lacazette byl sražen ve vápně a sudí ve 100. minutě nařídil penaltu, ke které se postavil sám faulovaný hráč. Zkušený střelec poslal brankáře na druhou stranu a zamířil přesně do šibenice.

Nantes – Štrasburk 0:2

O výhře hostů rozhodl ve 26. minutě z penalty jejich nejlepší střelec Habib Diallo, pro kterého to byla už 18. branka v sezoně. Senegalský útočník zároveň dodal svému týmu lepší výchozí pozici v boji o udržení, do něhož jdou Alsasané posilněni třetím vítězstvím z posledních čtyř zápasů. Naopak Kanárci prodloužili své ligové čekání na plný bodový zisk na víc než tři měsíce, kvůli čemuž mají tříbodovou ztrátu na 16. místo, které zaručuje setrvání mezi francouzskou elitou i pro příští sezonu. 

Troyes – PSG 1:3

Obrana outsidera poprvé kapitulovala již v osmé minutě, kdy se tečovaný centr z pravé strany hřiště odrazil od břevna domácí branky až na hlavu osamoceného Kyliana Mbappého, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil a poslal Pařížany do vedení. Hostující fotbalisté byli i poté výrazně aktivnějším celkem. Ve 21. minutě vytěsnil ránu Fabiána Ruize pozorný Gauthier Gallon na rohový kop, ze kterého následně zakončoval Danilo Pereira hlavou pouze těsně nad.

Krátce před půlhodinou hry předvedl své ofenzivní choutky opět Ruiz, střelu španělského záložníka vytáhl Gallon konečky prstů na roh. V závěru úvodní půle o sobě dali poprvé vědět i domácí, prudkou hlavičku Mama Baldého vyrazil skvělým zákrokem Gianluigi Donnarumma.

Krátce po příchodu ze šaten mohl vedení Pařížanů navýšit Marco Verratti, naději domácích na bodový zisk udržel pohotovým vyběhnutím Gallon. V 56. minutě zakončoval po pohledné Mbappého akci Ruiz, španělský záložník však netrefil zařízení. Krátce před hodinou hry ale již obrana Troyes inkasovala, když Vitinhovu střelu vyrazil Gallon pouze zpět k nohám bývalého hráče Porta, který se již napodruhé nemýlil.

V 83. minutě zadělali fotbalisté Troyes na drama, když po centru z levé strany hřiště snížil hlavou Xavier Chavalerin. Jednalo se ale pouze o chvilkové vzepětí domácího týmu, neboť již o tři minuty později navýšil vedení svěřenců Christopha Galtiera pohlednou ranou Ruiz.

Tabulka francouzské Ligue 1