První postup do evropských pohárů po 36 letech. Bohemka žije, vzkázal nadšený Jindřišek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
První postup do evropských pohárů po 36 letech. Bohemka žije, vzkázal nadšený Jindřišek
Bohemians za sebou mají skvělou sezonu.
Bohemians za sebou mají skvělou sezonu.Profimedia
Vyrovnání historicky nejlepšího umístění v historii samostatné ligy a první postup do evropských pohárů po 36 letech oslavili fotbalisté pražských Bohemians 1905 přímo na hřišti v Ďolíčku s fanoušky. Na pódiu u domácí střídačky za postupného skandování tisíců diváků naběhli členové realizačního týmu a hráči, někteří i s dětmi. "Klokani" tím završili nečekaně úspěšnou sezonu, jelikož před rokem zachránili prvoligovou příslušnost až v baráži s Opavou.

Vršovičtí navzdory prohře 0:1 s Olomoucí v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o titul vyrovnali čtvrtým místem své nejlepší umístění v dějinách samostatné nejvyšší soutěži. V souběžně hraném utkání jim k tomu pomohl debakl Slovácka 0:4 na Slavii.

Bohemians od rozdělení Československa skončili čtvrtí pouze v sezoně 2001/02. Výše se naposledy umístili ještě ve federální lize v ročníku 1986/87, kdy obsadili třetí pozici. V létě se představí ve druhém předkole Evropské konferenční ligy.

Bohemians udrželi čtvrté místo.
Bohemians udrželi čtvrté místo.Livesport

Ihned po konci utkání se Sigmou naběhli na trávník diváci z "kotle". Ti se postupně shromáždili u vzniklého pódia u domácí střídačky. Nechyběl ani krátký ohňostroj. Na pódium postupně začali přicházet členové realizačního týmu a hráči s bílými triky a nápisem "Doskákali do Evropy". Jako poslední přišli na pódium hráčská legenda Bohemians Josef Jindřišek a po něm trenér Jaroslav Veselý. Následně proběhla děkovačka s fanoušky, kteří začali skandovat "Kde to kur... jsme?".

"Jsem v šoku a nemůžu se ani vzpamatovat. Chtěl bych poděkovat všem těmhle frajerům, co tady jsou. Není to o mně, ale o realizačním týmu a každém hráči. Oni jsou toho strůjci, ne já. Vzpomeňte si na tu euforii, až se třeba nebude dařit, a stůjte při nás. Chci poděkovat vám (fanouškům), děkuju!" řekl na pódiu Veselý. "Děkujeme, že jste za námi stáli v dobrém i špatném. Jsme jedna loď a ta se nepotopila. Jsme čtvrtí, Bohemka žije!" doplnil Jindřišek, ve 42 letech nejstarší hráč ligy.

Bohemians si zahrají evropské poháry poprvé od sezony 1987/88. Tehdy vypadli v úvodním kole Poháru UEFA (dnešní Evropská liga) s belgickým Beverenem. Největšího úspěchu v Evropě dosáhli "Klokani" v ročníku 1982/83, kdy postoupili až do semifinále Poháru UEFA, v němž nestačili na jiný belgický celek a pozdějšího vítěze Anderlecht Brusel.

Zatím není jisté, kde vršovický celek svého soupeře, jehož jméno se dozví při losování 21. června, přivítá. Aby Bohemians mohli hrát v Ďolíčku, musí splnit určité podmínky Unie evropských fotbalových asociací (UEFA). Proto existuje i varianta, že Pražané sehrají utkání na jiném stadionu. Úvodní duely druhého předkola EKL jsou na programu 27. července, odvety o týden později 3. srpna.

Utkání Bohemians – Olomouc 0:1