Sparta – Slavia. Poslední tři bitvy: Rudí ze hry o titul, Hložkův skvost a bouře v Edenu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta – Slavia. Poslední tři bitvy: Rudí ze hry o titul, Hložkův skvost a bouře v Edenu

Klíčový moment minulého derby: Václav Jurečka posílá míč do sítě po minele Martina Vitíka (vpravo).
Klíčový moment minulého derby: Václav Jurečka posílá míč do sítě po minele Martina Vitíka (vpravo).Profimedia
Po dlouhých 15 letech se proti sobě postaví v přímém duelu o domácí titul. Jako první a druhý tým tabulky. Navíc sobotním šlágrem začíná minisérie tří jarních derby, další budou následovat v poháru a pak v nadstavbě. Opakuje se tak podobná situace z loňského jara, kdy se Sparta se Slavií také utkala třikrát. Přičemž nejdřív Letenští připravili svého rivala o šanci na obhajobu trofeje v poháru. Co zajímavého se přihodilo ve vzájemných duelech potom?

6. března 2022, Slavia – Sparta 2:0

Žluté karty: 5:4

O měsíc později téměř zrcadlově otočený zápas. Slavia svého soupeře v prvním poločase drtila, vyhrála jej na střely na branku 5:0 a na konci půle se dočkala vedoucího gólu, jejž Lingrovi předkreslil skvělým centrem do malého vápna dánský krajní bek Bah. Gól uvolnil na hřišti do té doby zadržované emoce, od 44. do 72. minuty rozdal polský sudí Marciniak celkem osm žlutých karet. Za svůj výkon v exponovaném duelu sklidil slova uznání.

Jubilejní 60. derby v samostatné české lize mělo po dlouhé době náboj bitvy o titul. Slavia až na třetí pokus v sezoně dokázala Spartu porazit, zato v ten pravý moment. Sama se vyhoupla do čela a konkurenta, jehož v nastavení dorazil Schranz, ze hry o pohár vyřadila. Poražení navíc kvůli zranění přišli o důležitého stopera Panáka.

15. května 2022, Slavia – Sparta 1:2

Rohové kopy: 10:1.

Sešívaní kolo předtím ztratili naději na obhajobu trofeje, v zápase v rámci posledního dějství skupiny o titul už se tak na pořadí obou klubů (2. resp. 3. místo) nemohlo nic změnit. Přítomnost víc než 18 tisíců diváků v ochozech ovšem dala jasně najevo, že derby bude tahákem za jakýchkoliv okolností. Uvolněnější byla Sparta, která šla do vedení díky Čvančarovi, jenž využil jediný roh svého týmu v zápase (Slavia neproměnila ani jeden).

Domácí vyrovnali, avšak ve chvíli, kdy měli utkání strhnout na svou stranu, inkasovali. Od vyloučení sparťana Wiesnera uplynulo pět minut, když derby rozsoudil nádherným trestným kopem Hložek a rozloučil se tak před cestou do Leverkusenu. Slavia podruhé během čtyř dní nedokázala využít početní výhodu, její kouč Jindřich Trpišovský mluvil o propadáku.

23. října 2022, Slavia – Sparta 4:0

Střely na branku v 1. poločase: 4:0

Před zápasem se řešilo, jak se obránci Slavie vypořádají se svým bývalým spoluhráčem Kuchtou, který v té době dával gól za gólem. Po pěti minutách bylo jasné, že to byla bezpředmětná debata. Hostující obránce Vitík zazmatkoval po dlouhém míči, poslal hlavou slaboučkou malou domů gólmanovi a Jurečka mu mohl jen poděkovat za parádní gólovou přihrávku do běhu. Tenhle moment posadil domácí do pevně sedla.

Ještě do poločasu přidali potácejícímu se soupeři další tři branky a bylo rozhodnuto. Sešívaní měli úžasnou efektivitu, v první půli totiž vystřelili mezi tyče právě čtyřikrát. Situace byla pro Spartu tak žalostná, že členové klubového vedení Tomášové Rosický a Sivok nakráčeli o přestávce do kabiny, aby hráče probrali. Na výsledku se už však nic nezměnilo.