Pět událostí ligového kola: Zlín slavil pětkrát po 71 letech, pražská "S" s rekordem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Zlín slavil pětkrát po 71 letech, pražská "S" s rekordem
Na zlínské kanonádě se podílel jednou trefou také Vukadin Vukadinovič (vlevo).
Na zlínské kanonádě se podílel jednou trefou také Vukadin Vukadinovič (vlevo).@footballzlin
FORTUNA:LIGA napsala tečku za 25. kolem, o kterém se bude ještě dlouho mluvit. A to nejen kvůli pražským "S", která o víkendu přilákala do ochozů rekordní počet fanoušků. Takový Pavel Hapal (53) udělal v sestavě Baníku hned sedm změn, vynechal Jana Laštůvku (40), ale vítězství se stejně nedočkal. O poznání veseleji bylo ve Zlíně, který vstřelil poprvé od roku 1951 v ligovém utkání pět branek. Co dalšího se o uplynulém víkendu událo na českých trávnících?

Plzeňský útlum bez konce

V tabulce se zatím nepropadá, obhajoba titulu se jí však výrazně vzdaluje. Herní výkony Viktorie Plzeň mají v posledních týdnech k ideálům daleko, což na vlastní oči poznala i Mladá Boleslav. Svěřenci Michala Bílka totiž vyšli podruhé na jaře střelecky naprázdno.

"Úvod nám vůbec nevyšel, od toho se zápas odvíjel. Nervozita na nás byla hodně znát, nebyli jsme dlouho nebezpeční pro soupeřovu branku," hodnotil objektivně Bílek, jehož soubor se neprosadil stejně jako na Slovácku. 

Viktorka počtvrté v řadě nezvítězila a na čelo ztrácí už sedm bodů. Michal Bílek se přesto nevzdává. "Určitě to ještě můžeme zvrátit, ale musíme se dívat sami na sebe. Výsledky nyní nemáme, ale Slavii i Spartě ještě chceme zatopit. Musíme se ovšem hodně zlepšit," dodal k možné obhajobě plzeňský lodivod. 

Posledních 10 zápasů Viktorie Plzeň.
Posledních 10 zápasů Viktorie Plzeň.Livesport

Sedm ran bez efektu

Sedm změn si pro fanoušky Baníku Ostrava připravil trenér Pavel Hapal. Ze základní sestavy vynechal mimo jiné Srdjana Plavšiče či Ladislava Almásiho a vůbec poprvé v sezoně se mezi tři tyče nepostavil Jan Laštůvka.

"Nedaří se nám a mnoho hráčů nemá formu. O změnách v sestavě jsme nevěděli, byl jsem docela překvapený. Ale nijak to komentovat nebudu, rozhodnutí je na trenérovi," soudil obránce Baníku Eldar Šehič, který se v základní sestavě objevil poprvé od únorového střetnutí s Hradcem Králové.

Změny ale Baníku nijak zvlášť neprospěly. Ostravané byli sice střelecky aktivnější, branky se však nedočkali. V posledních pěti duelech tak skórovali jen dvakrát a zůstávají na 13. pozici.

Pět gólů po 71 letech

Naopak Zlínu se střelecky dařilo náramně. Z poslední ligové příčky se Ševci "prostříleli" doma proti Českým Budějovicím, které už v první minutě oslabil obránce Lukáš Havel. Ten totiž nedovoleně zastavil unikajícího Vukadina Vukadinoviče a viděl červenou kartu.

"Vyloučení zápas hodně ovlivnilo. Pomohlo nám, lépe jsme mohli kombinovat a na křídlech jsme měli mnohem větší prostor. Musím pochválit celé mužstvo, myslím, že náš výkon snesl větší měřítko," hovořil spokojený kouč domácích Pavel Vrba, který ani netušil, že jeho tým v závěru přidal i pátou branku.

Díky trefě střídajícího Nedeljka Koviniče z 93. minuty si Zlín vylepšil střelecké maximum v nejvyšší české soutěži. Pět branek v éře samostatné české ligy ještě nevstřelil, stejný počet nebo více naposledy zaznamenal před 71 lety a sedmi měsíci – v září 1951 rozdrtil Košice 13:0, tehdy ještě jako Svit Gottwaldov. Přesto sezonu nakonec nezvládl a sestoupil. Stejný scénář by ve Zlíně opakovali neradi...

Střelecká obrození na Slavii

Mick van Buren jako netradiční střelec? Tak trochu nesmysl. Vždyť Nizozemec v probíhajícím ročníku F:L nasázel už 13 branek a z druhé pozice stíhá krále kanonýrů Jakuba Řezníčka. Na jaře se navíc slávistický útočník trefil už počtvrté... Poprvé však jako hráč základní sestavy.

V dresu Slavie se zapsal mezi střelce jinak než jako střídající hráč poprvé od května 2021, kdy se podílel na mistrovské demolici Plzně 5:1. Vedle něj se do střelecké listiny zapsali také Ondřej Lingr, Václav Jurečka a Ivan Schranz. Ten se pro změnu dočkal teprve třetí letošní trefy a první od osmého kola.

"Dobrý běžecký výkon, gól a asistence. Byl to takový falešný Peter se vším všudy," připomněl kouč Slavie Jindřich Trpišovský absenci Petera Olayinky, kterého v sestavě nahradil právě střelecky obrazený Schranz.

Pražská "S" táhnou

Uplynulé kolo FORTUNA:LIGY přineslo i jeden zápis do historie samostatné české fotbalové ligy. Na Slavii a Spartu totiž v domácích duelech přišlo dohromady 33 474 diváků, od léta 1993 jich na stadiony pražských "S" nikdy nedorazilo víc.

Ještě větší návštěvnost zaznamenaly oba kluby naposledy v sezoně 1980/81. Tehdy se v rámci 22. kola podívalo do ochozů sparťanského a slávistického stadionu dohromady 35 107 fanoušků. Takovými daty disponuje týdeník Gól. Fotbalový server csfotbal.cz poté přišel s informací, že od rekordní dvojnávštěvy se hrálo dalších 141 kol, ve kterých Slavia a Sparta nastoupily v domácím prostředí.