Bezprecedentní rozhodnutí. V Belgii se bude kvůli chybě rozhodčích opakovat zápas

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bezprecedentní rozhodnutí. V Belgii se bude kvůli chybě rozhodčích opakovat zápas
Fotbalisté Genku protestovali proti výroku sudího.
Fotbalisté Genku protestovali proti výroku sudího.AFP
Belgická Disciplinární rada pro profesionální fotbal v pátek dospěla k závěru, že rozhodčí v utkání Anderlecht - Genk z 23. prosince loňského roku rozhodli v nesouladu s pravidly. Tím připravili o regulérní gól křídelníka hostů Yiru Sora (23), jehož klub si po zápase stěžoval a dožadoval se opakování duelu. V bezprecedentním případu mu v souladu s verdiktem bude vyhověno a výsledek původního klání bude anulován.

Když bývalý hráč Slavie Praha a aktuálně křídelník belgického Genku Sor z dorážky po neproměněné penaltě poslal 23. prosince loňského roku svůj tým do vedení v zápase s Anderlechtem, pravděpodobně neočekával, že odstartuje kauzu, která skončí až opakováním daného utkání.

Ve 23. minutě zahrával útočník hostů Bryan Heynen penaltu, kterou tváří v tvář Kasperovi Schmeichelovi neproměnil. Z následné dorážky však skóroval Sor. Sudí Nathan Verboomen ovšem po zásahu videorozhodčího vyhodnotil, že 23letý Nigérijec do velkého vápna vběhl ještě před rozehráním míče, gól proto neuznal.

Hranici pokutového území kromě něj překročili i dva hráči domácího celku, z nichž jeden dokonce ještě před Sorem. Sudí na tuto skutečnost nebrali ohled a gól rovnou odvolali, i když se podle pravidel měl v takovém případě pokutový kop opakovat. Oddělení profesionálních rozhodčích se proto situací zabývalo, podle něj ale došlo k chybě rozhodčího při posuzování herní situace, nikoli při uplatňování pravidel - ačkoli tedy sudí pochybili, zápas se podle ligových stanov v takovém případě opakovat nemůže.

Své rozhodnutí oddělení profesionálních rozhodčích odůvodnilo tím, že v komunikaci mezi hlavním rozhodčím a videorozhodčím nedošlo k řešení hráčů Anderlechtu, kteří překročili hranici velkého vápna spolu se Sorem. Předpokládalo se proto, že o nich sudí nevěděli, a tudíž nemohli správně aplikovat pravidla.

Genk ovšem nesouhlasil ani s tímto verdiktem a rozhodl se odvolat k Disciplinární radě pro profesionální fotbal. Ta v pátek sdělila klubu výsledek svého šetření, v němž uvádí, že skutečně došlo k nesprávné aplikaci pravidel, zrušila předchozí rozhodnutí a nařídila opakování zápasu. Jeho termín zatím není znám, kromě ligové asociace se na něm musí shodnout oba kluby.

Právník zastupující ve sporu Anderlecht Walter Damen je rozhodnutím překvapen. "Disciplinární rada tím vlastně říká, že od nynějška může být takto sankcionována každá chyba rozhodčího. Takto se otevírá Pandořina skříňka. Rozhodně se ještě odvoláme," řekl listu Het Laatste Nieuws.

Anderlecht – Genk 2:1