Ancelotti oslavil novou smlouvu v Realu vítězstvím. Girona přestřílela Atlético

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ancelotti oslavil novou smlouvu v Realu vítězstvím. Girona přestřílela Atlético

Aktualizováno
Antonio Rüdiger byl jediným střelcem zápasu mezi Realem Madrid a Mallorkou.
Antonio Rüdiger byl jediným střelcem zápasu mezi Realem Madrid a Mallorkou.AFP
Realu Madrid se v 19. kole La Ligy proti Mallorce dlouho nedařilo skórovat, v 78. minutě se však prosadil Antonio Rüdiger a udělal tak radost Carlu Ancelottimu, který před pár dny podepsal s Los Blancos novou smlouvu do roku 2026. Girona předvedla ve šlágru drtivý ofenzivní výkon a přestřílela Atlético 4:3. O záchranu bojují Granada porazila v andaluském derby Cádiz 2:0 a vyhrála poprvé od 26. srpna. Celta Vigo potěšila vítězstvím nad Betisem 2:1 trenéra Rafaela Beníteze, jehož pozice byla po neuspokojivých výsledcích notně vratká.

Real Madrid – Mallorca 1:0

Real byl od úvodních minut aktivnější a snažil se najít mezery v obranném bloku Mallorky. První obrovskou šanci měl ve 20. minutě uzdravený Vinícius Junior, který ale křižnou ranou těsně minul pravou tyč. Aktivní Brazilec zahrozil i ve 37. minutě, skvělým zákrokem se ovšem blýskl Predrag Rajkovič, jenž dalekonosný projektil zlikvidoval. Postupem času se však začali dostávat do hry i hosté.

Šok na Santiago Bernabéu mohl přinést ve 41. minutě Antonio Sánchez, ale hlavičkou trefil jen břevno. Závar byl před brankou Realu i v nastaveném čase, Andrij Lunin v malém vápně nedokázal chytit míč do rukou a pouze jej vyrazil na kopačku Cyleho Larina, jenže ten těsně minul. Pár minut po změně stran opět zvonila branková konstrukce za zády Lunina, tentokrát napálil z velké vzdálenosti pravou tyč Dani Rodríguez.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Sympaticky hrající Rumělky se postupně stáhly zpět do defenzivního bloku, do kterého se hráči Bílého baletu jen těžko dostávali. V 69. minutě se jim to povedlo. Rodrygo si navedl míč na silnější pravačku a chtěl obstřelit Rajkoviče. Ten však reflexivně vyrazil míč na Brahima Díaze, jenž z metru před prázdnou brankou trestuhodně trefil pouze tyč. Mrzet jej to nakonec nemuselo, v 78. minutě se totiž prosadil po rohu hlavou Rüdiger, jehož trefa byla rozhodující.

Girona – Atl. Madrid 4:3

Už po 30 vteřinách hry zahodil tutovku z malého vápna Arťom Dovbyk, aby jen o pár desítek sekund později Valery krásně zakroutil míč na zadní tyč. Antoine Griezmann se ovšem nenechal zahanbit a ve 14. minutě posunul hlavou balon na kapitána španělské reprezentace, který přízemním pokusem vyrovnal.

Utkání se nadále hrálo v neuvěřitelném tempu. Girona si vzala vedení zpět i díky hrubce jindy jistého Kokeho, jehož dezorientovanou rozehrávku potrestal dorážející Sávio. Domácí vstřelili ze všech týmů v nejlepších pěti evropských ligách nejvíce branek v prvních poločasech, což stvrdil ten nejméně očekávaný hráč.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ve 39. minutě se totiž zblízka prosadil svým prvním zásahem v La Lize Daley Blind. Právě Nizozemec se ovšem ještě před pauzou zřejmě myšlenkami zapomněl u gólových oslav, protože nejdříve pomohl pomalým návratem k další trefě Moratovi a chvíli poté málem vyrušil ofsajdové postavení útočníka hostů, jehož o gól připravily jen centimetry.

Po návratu ze šaten začala jako první úřadovat ofenziva Atlétika, jíž hned několikrát zamezil ve skórování Paulo Gazzaniga či nepřesnosti Álvara Moraty, který si v zápase vytvořil více příležitostí než někteří útočníci za polovinu sezony. Jenže v 54. minutě děravá obrana Gironistes zaspala a hráč s číslovkou 19 na zádech obloučkem dokonal hattrick. 

Poté se zase mohl radovat Dovbyk, ale Ukrajinci prostě tentokrát nebylo souzeno, jelikož se skvělým zákrokem vyšvihl Jan Oblak. Od té chvíle usilovali o rozhodující branku zejména Katalánci, a nakonec se dočkali v nastavení, kdy se nádhernou ranou levačkou do šibenice trefil Ivan Martín.

Granada – Cádiz 2:0

Jako první mohli kapitulovat už ve třetí minutě hosté, rychlou brejkovou akci ale Uzuni zakončil z bezprostřední blízkosti těsně vedle. Po čtvrthodině se sice domácí poprvé v utkání prosadili, Lucas Boyé si ovšem při krásné individuální akci pomohl ve vápně rukou, a gól tak nemohl platit. Ve 25. minutě už se ale hráči Granady přece jen radovali z vedení.

Boye po centru do vápna sklepl míč na Uzuniho, jenž u levé tyče ve skluzu dorážel do téměř odkryté sítě. Albánský útočník mohl záhy přidat druhou trefu, ale jeho ránu z hranice vápna zneškodnil Conan Ledesma. Nazaríes byli i po zbytek první půle nebezpečnější, Cádiz mohl zahrozit jen z penalty, tu ovšem rozhodčí po konzultaci s VAR v nastaveném čase neodpískal.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ihned po změně stran přišla pro hosty další tvrdá rána, jelikož se Sobrino absolutně zbytečně ohnal rukama po svém protihráči, za což viděl červenou kartu. Granada početní výhody využila po hodině hry, kdy se prosadil Zaragoza, který po přihrávce od Carlose Nevy poslal míč do protipohybu brankáře. I přes početní oslabení se Piráti snažili alespoň o čestnou branku, té se však nakonec nedočkali.

Celta Vigo – Betis 2:1

Vrásky na čele kritizovaného trenéra Beníteze přidělal už v šesté minutě Aitor Ruibal, jenž sebevědomě převzal přihrávku od Isca a zakončil přesně na zadní tyč. Hosté se ovšem z vedení dlouho neradovali, jelikož si Borja Iglesias ve vlastním vápně spletl balon s nohou Larsena a rozhodčí nařídil penaltu. K ní se postavil šestatřicetiletý Iago Aspas a zkušenosti přetavil ranou po zemi ve vyrovnání.

Od té chvíle se hra přelévala ze strany na stranu, diváci však na větší šance do konce první půle čekali marně. Podobné to bylo po změně stran. Celta sice přidala na tempu a dostávala se i do zakončení, jenže žádné nemělo takové parametry, aby ohrozilo bránu Ruie Silvy. Až čtvrt hodiny před koncem přišel náznak příležitosti i ve vápně domácích, ránu Luize Henriqueho ale zblokovala obrana a stejně skončil i pokus Sergiho Altimiry.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Jak bývá ve Španělsku zvykem, týmy se postaraly o pořádný rozruch v samotném závěru. Po zmatcích v hostující šestnáctce se nejdříve prosadil z hraniční situace Larsen, hlavní sudí však po dlouhém přezkumu u videa nakonec neodvolal gól pro ofsajd, ale kvůli faulu Aspase. V desetiminutovém nastavení pláchl defenzivě Betisu z vlastní poloviny vybíhající Swedberg a po kličce Silvovi spustil lavinu nadšení na tribunách.

Tabulka La Ligy