Barcelona ovládla městské derby a slaví titul. Atlético padlo s posledním Elche

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona ovládla městské derby a slaví titul. Atlético padlo s posledním Elche

Aktualizováno
Barcelona se může radovat ze zisku titulu
Barcelona se může radovat ze zisku tituluAFP
Barcelona porazila v městském derby Espanyol 4:2 a může čtyři kola před koncem slavit mistrovský titul. Překvapivou porážku 0:1 utrpělo Atlético Madrid na půdě Elche. Valencia se naopak výhrou na hřišti Celty Vigo přiblížila záchraně.

Espanyol – Barcelona 2:4

Jako by tomu osud chtěl, že duel, v němž Barcelona mohla slavit zisk titulu, vyšel právě na termín katalánského derby. Úhlavního rivala Realu Madrid nicméně neměl čekat na stadionu městského konkurenta zdaleka jednoduchý úkol, jelikož domácí bojovali o holé přežití. Lídr soutěže byl přesto obrovským favoritem, a to i s přihlédnutím k tomu, že ve 21. století dosud nikdy nedělilo oba celky před vzájemným střetem 51 bodů, jako tomu bylo tentokrát.

V nervózním úvodu zahrozil jako první Pedri, jenž po pasu od Julese Koundého namířil balon těsně vedle levé tyče. V 11. minutě předvedl precizní práci s míčem Balde, naservíroval jej Lewandovskému a Barcelona šla brzy do trháku. Další direkt pro domácí na sebe nenechal dlouho čekat, když se po centru Pedriho prosadil ve skvělé fazoně hrající Balde. Talentovaný obránce se v profesionálním fotbale trefil vůbec poprvé. Rozklad defenzivy Espanyolu pokračoval i nadále a ve 40. minutě hosté vedli již rozdílem třídy. S přihrávkou Raphinhy na malé vápno si nemohl poradit nikdo jiný než Lewandowski. Alespoň čestný zásah mohl přidat Martin Braithwaite, kterého však vychytal jeho bývalý spoluhráč Marc-André ter Stegen.

Strasti modrobílých neskončily ani po výměně stran, protože hned v 53. minutě zvýšil přesnou hlavičkou Koundé. Hosté tak mohli litovat snad jen toho, že na stadionu zcela scházeli jejich fanoušci, a to z důvodu událostí před podzimním duelem, v němž Barcelona nepustila na tribuny příznivce Espanyolu. Blaugranas možná i vlivem klidné atmosféry polevili a umožnili Javimu Puadovi hned několikrát pádit na ter Stegena. Domácí útočník se nakonec také prosadil, když po chybě hostující obrany přehodil německého brankáře. Snížení vlilo do žil Andulek energii, dalšího gólu se však dočkali až v poslední minutě zásluhou Joselua.

Barcelona tak dotáhla utkání do vítězného konce a oficiálně se stala mistrem španělské ligy. Další duel odehraje 20. května, kdy se střetne s Realem Sociedad. Andulky se pokusí o den později porazit Vallecano.

Statistiky barcelonského derby
Statistiky barcelonského derbyLivesport

Celta Vigo – Valencia 1:2

Netopýři šli do vedení už v osmé minutě. Do samostatného úniku se na pravém křídle dostal díky zaváhání obránce Diego Lopez, jehož centr přesně našel kopačku Kluiverta, který z voleje uklidil míč do levého dolního rohu branky.

Na druhé straně zkusil štěstí z dálky záložník, jenž si prošel akademií La Masia, Carles Pérez, ovšem jeho jedovatý pokus gólman vyrazil na roh. O chvíli později se míč v blízkosti brány odrazil k Lucovi de la Torremu, jenže jeho následný lob mířil příliš vysoko.

Celta Vigo měla hlavně v prvním poločase navrch.
Celta Vigo měla hlavně v prvním poločase navrch.Opta by Stats Perform

Fotbalisté Viga sice byli daleko častěji v držení míče, avšak k možnosti skórovat se přiblížili až v 50. minutě. Střela Harise Seferoviče ale nebyla kvůli jeho podklouznutí dostatečně razantní a Giorgi Mamardashvili ji bez problému vyrazil. Po hodině hry se však už domácí ze vstřeleného gólu mohli radovat. Na centr od rohového praporku naskočil Seferovič a razantní hlavičkou nedal jinak skvěle chytajícímu gruzínskému brankáři šanci.

Hráči Celty ale toužili po plném bodovém zisku a blízko k němu byli čtvrt hodiny před koncem. Přímý kop Óscara Rodrígueze však skončil pouze na tyči. Navzdory obrazu hry tak nakonec udeřila Valencia. Centr z pravé strany si našel střídající Marí, který zařídil Los Che veledůležité tři body.

Elche – Atlético Madrid 1:0

Fotbalisté sestupujícího Elche si připsali nečekaný skalp, když na domácím hřišti porazili Atlético Madrid 1:0. O osudu klání rozhodla situace ze závěru první půle, kdy hostující brankář Ivo Grbič podcenil dlouhé autové vhazování, které pouze tečoval k připravenému Fidelovi, jenž z voleje vsítil rozhodující gól. Rojiblancos může ztráta mrzet o to víc, že v tabulce přepustili druhé místo městskému rivalovi Realu.

Atlético zabralo až v druhém poločase.
Atlético zabralo až v druhém poločase.Opta by Stats Perform

Valladolid – Sevilla 0:3

Valladolid prohrál v důležitém zápase se Sevillou 0:3 a jeho náskok na sestupové příčky nadále činí jediný bod. Domácí dlouho předváděli zodpovědný výkon, který v závěru první půle také přetavili ve vedoucí gól. Zrovna ve chvíli přesné střely Sergia Escudera však rozhodčí k údivu všech fanoušků poslal oba týmy hvizdem do kabin. Rozhození hráči Realu již po změně stran na soupeře nestačili. Páté vítězství z posledních šesti ligových střetnutí vystřelil hostům Rafa Mir.

Tabulka LaLigy