Lewandowski vs. Bellingham. Bitevní pole rivalů se přesouvá z Německa do El Clásica

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Lewandowski vs. Bellingham. Bitevní pole rivalů se přesouvá z Německa do El Clásica
Lewandowski a Bellingham v zápase Bayernu s Dortmundem.
Lewandowski a Bellingham v zápase Bayernu s Dortmundem.AFP
Dlouhá léta zosobňovali El Clásico Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Tahouni útoku Barcelony a Realu Madrid spolu soupeřili nejen o španělský titul, nýbrž i o trofej pro nejlepšího fotbalistu světa. Jejich role nyní převzali Robert Lewandowski (35) a Jude Belingham (20), kteří jsou nespornými lídry svých týmů. Není to navíc poprvé, co proti sobě stanou jako zástupci nesmiřitených rivalů.

Přitom oba mají v životopisu společnou adresu: Borussii Dortmund. Protagonisty rozdílných generací však dělí 15 let, a tak se ve žlutočerném dresu minuli o plných šest sezon. V době, kdy do vestfálského klubu dorazil Bellingham, už Lewandowski dávno válel v barvách Bayernu Mnichov. 

Oba se tak v Bundeslize potkali už jako opory velkých soupeřů. Nastoupili proti sobě celkem třikrát. V sezoně 2020/21 vyhrál Bayern ligový šlágr 4:2 právě hattrickem polského kanonýra. Angličan tehdy odehrál pouhých 20 minut. I v následujícím ročníku se radoval pokaždé mnichovský velkoklub (3:1, 3:2) a Lewandowski k tomu v obou utkáních přispěl trefou. Stručně řečeno – nad nastupující hvězdou světového fotbalu vede ve vzájemných soubojích 3:0 na výhry a 5:0 na góly.

To se však nyní může změnit. Téměř totiž nemine zápas Realu, aby se v něm Bellingham netrefil. Mladík s číslem 5 na zádech už nastřádal 11 branek ve 12 startech za svůj nový klub. V úterý v Braze byla jeho trefa vítězná a vyrovnal klubový rekord Francouze Christiana Karembeua z roku 1997, který se dosud jako jediný hráč pyšnil tím, že se trefil v úvodních třech zápasech za Real v Lize mistrů. 

O to víc fanoušky "bílého baletu" vyděsilo, když v Portugalsku Bellingham na konci utkání střídal a nevypadal úplně fit. Po zápase si stěžoval na bolest v oblasti třísel, ta je však podle všeho zažehnána. "Je OK. Měl mírně přepjaté přitahovače, protože byl měkký trávník. Nic vážného. Proti Barceloně hrát bude," ujistil kouč Realu Carlo Ancelotti.

O start své největší hvězdy měli (a mají) obavy i v katalánské metropoli. Vždyť Lewandowski víc než tři týdny nehrál. V utkání Ligy mistrů v Portu si na začátku října pochroumal vazy v kotníku. Společně s dalšími členy rozsáhlé marodky Pedrim, Frenkiem de Jongem, Julesem Koundém a Raphinhou už nicméně v pátek před prestižním zápasem trénovali.

A kouč Barcy Xavi je v případě Lewandowského opatrně optimistický. "Cítí se dobře. Rozhodne se v den zápasu," uvedl. Při početných absencích musel povolat rovnou osm hráčů ze slavné klubové akademie La Masia. "Pro El Clásico nám naši odchovanci přidávají navíc něco extra. Vědí, jak moc je zápas s Realem důležitý, co znamená pro naše fanoušky. Srdce najednou začne bít rychleji, krev se ve vás vaří…," přiblížil někdejší skvělý záložník, jenž podobných bitev odehrál za Barcu nepočítaně.

Bellinghama čeká tento zážitek prvně v životě. Podle jeho slov však má být jedním z mnoha. "Tohle je klub, ve kterém chci být dalších 10, 15 let. Miluju ho," vyznal se. Nové angažmá mu prý nesmírně prospívá. "Jsem desetkrát lepší než v minulé sezoně. Učím se každý den. Jsem jako houba, která nasává všechno, co mi spoluhráči řeknou. Proto jsem začal tak dobře," říká.

Potvrdí to i v El Clásicu? Nebo ho znovu zastíní Lewandowski?

Přehled zápasu Barcelona – Real Madrid (16:15)