Překvapení víkendu podle dat: Barcelona, Villarreal i Hamburk budou mít doma potíže

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Překvapení víkendu podle dat: Barcelona, Villarreal i Hamburk budou mít doma potíže
Odpovědnost za útok Barcelony proti Bilbau bude hodně ležet na Ferránu Torresovi (vpravo).
Odpovědnost za útok Barcelony proti Bilbau bude hodně ležet na Ferránu Torresovi (vpravo).Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Livesport Zprávy proto každý pátek přinášejí ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Barcelona – Bilbao, neděle 21.00

Nedělní večer bude v katalánské metropoli patřit ostře sledovanému souboji mezi třetí Barcelonou a průběžně pátým Athleticem Bilbao. Sázkové kanceláře sice domácí pasují do role výrazných favoritů, samotné utkání ovšem dost možná tak jednoznačný průběh mít nebude. 

Ačkoli Baskové podle předběžných zpráv přišli o ofenzivně laděného krajního beka Óscara de Marcose a herně vytíženého defenzivního záložníka Mikela Vesgu, marodka soupeře aktuálně vzbuzuje mnohem větší obavy. Jisté je, že bude chybět nejenom dvorní střelec Robert Lewandowski, ale také klíčové osobnosti v ostatních řadách – záložníci Pedri s Frenkiem de Jongem, stoper Jules Koundé a s otazníkem je také start křídelníka Raphinhy.

Proti drtivé většině soupeřů sice dokáže Barcelona vzhledem k hloubce svého kádru dominovat na hřišti i navzdory absencím, tentokrát však čelí podstatně obtížnější výzvě. Defenziva Bilbaa je totiž z pohledu kvality povolených brankových příležitostí zatím tou nejlepší v právě probíhajícím ročníku LaLigy. Kupříkladu vedoucímu Realu Madrid ve vzájemném duelu povolila pouze 0,9 očekávaných branek a napříč sezonou si udržuje průměr okolo 0,8.

Dobrou ukázkou její kvality bylo také zatím poslední utkání proti Almeríi. Ačkoli se jedná o poslední tým tabulky, na této pozici se nachází zejména kvůli své špatné obraně. Co do kvality vytvořených šancí ve skutečnosti patří mezi výrazný nadprůměr. Přesto proti Bilbau zaznamenala Almería pouze jedinou střelu mířící mezi tři tyče a mizivých 0,1 očekávaných branek.

A pokud se už soupeři k nebezpečnějšímu ohrožení dostanou, poslední instancí je v takovém případě letos velmi dobře chytající gólman Unai Simón, který už se stihl blýsknout několika zajímavými zákroky. Podle pokročilých datových modelů zabránili většímu počtu branek pouze Jeremiás Ledesma z Cádizu a Álvaro Vallés z Las Palmas. I když si jej mnozí fanoušci pamatují díky kurióznímu vlastnímu gólu na minulém Euru, kdy mu míč projel pod kopačkou, Simon patří mezi nejlepší i při hře nohama a má tak pro tým obrovskou hodnotu.

Svěřenci trenéra Ernesta Valverdeho se navíc nemusejí spoléhat pouze na propracovanou defenzivu, hrozbou jsou i směrem dopředu. Své soupeře sice nezasypávají tak vysokým počtem střel jako Real s Barcelonou, i tak si zvládají během zápasu pravidelně připravovat mnoho šancí z prostoru okolo penaltového puntíku, a to především zásluhou výborného pohybu Iñakiho Williamse s Gorkou Guruzetou. Mají dobře zvládnutý rychlý přechod do útoku a navrch se mohou pochlubit dost možná nejefektivnějším presinkem v LaLize. Jedná se zkrátka o tým, proti němuž se hraje velmi nepříjemně. Zvlášť, když vám chybí klíčový kanonýr…

Hamburk – Greuther Fürth, sobota 13:00

Ačkoliv je druhá Bundesliga velmi vyrovnanou soutěží, kde po devíti odehraných kolech dělí průběžně 13. tým od čelních pozic pouhých pět bodů, současná 10. příčka Fürthu ani trochu nesluší. Tým pod vedením trenéra Alexandera Zornigera předvádí pěkný útočný fotbal, který si v ničem nezadá ani s těmi největšími favority na postup mezi elitu, a to včetně Hamburku.

Osa y znázorňuje průměrnou hodnotu očekávaných inkasovaných branek, osa x pak hodnotu očekávaných vstřelených branek.
Osa y znázorňuje průměrnou hodnotu očekávaných inkasovaných branek, osa x pak hodnotu očekávaných vstřelených branek.11Hacks / Livesport

Podle datových modelů si Fürth vytváří třetí nejkvalitnější šance v soutěži za Kaiserslauternem a právě Hamburkem, jenže zatím jeho hráče sráží před soupeřovou brankou nízká efektivita. Výborně funguje také obrana, která má zatím pouze jediné slabé místo, a tím je pozice brankáře. Teprve 20letý Jonas Urbig je vysoce ceněný za svou hru nohama, ovšem v kvalitě chytání zatím patří podle matematických modelů mezi nejhorší brankáře soutěže.

Zatímco však Fürth pouští soupeřovy hráče do kvalitních šancí jen zřídka, obrana rozhodně není silnou stránkou Hamburku. V ligovém srovnání je totiž pouze průměrná, což se ostatně projevuje také na výsledcích. Během minulého měsíce zvítězil Hamburk pouze jedinkrát a dohromady získal jen čtyři body. Nyní navic na jeho stadion zavítá další schopný oponent…

Villarreal – Alavés, neděle 18:30

Na opačném pólu tabulky bude k vidění klání mezi celky, které se po špatném úvodu sezony chtějí odrazit směrem ke klidnějšímu středu ligového pořadí. Jak šestnáctý Villarreal, tak sedmnáctý Alavés mají na svém kontě shodně osm bodů a zatímco hosté si jako nováček soutěže mohou tuto pozici svým způsobem dovolit, fanouškům Žluté ponorky současné výkony rozhodně nejsou po chuti. Už jen proto, že jejich tým v uplynulé sezoně obsadil pátou příčku zajišťující účast ve skupinové fázi Evropské ligy.

Nový trenér Pacheta sice zvládl hned své první utkání proti Almeríi, z následných čtyř však získal už jen dva další body. Villarreal trápí po letním odchodu stopera Paua Torrese především defenziva, která je i navzdory poměrně slušnému losu třetí nejhorší v aktuálním ročníku ligy. Tým se snaží hrát útočný fotbal ve vysokém bloku a aktivně presovat, jenže i vzhledem k velkému množství letních odchodů napříč všemi řadami v zápasech nekontroluje hru a povoluje velké množství nebezpečných střel.

Obrovským zásahem do fungování týmu je také fakt, že si i v nadcházejícím duelu bude odpykávat karetní trest střední záložník či křídelník Álex Baena, neboť se jedná o zcela stěžejního kreativního hráče a exekutora standardních situací. Kvalitnější finální přihrávku mají v LaLize podle metriky očekávaných asistencí už pouze Iňaki Williams z Bilbaa a Sávio z Girony. Obrana Alavésu vychází ze vzájemného srovnání mnohem lépe, zatímco oba útoky jsou podle většiny důležitých ofenzivních metrik srovnatelné. Jednoduchý zápas Villarreal rozhodně nečeká.