Na gól mu stačilo 33 sekund. Barcelona představila nový klenot, parametry má jako Lewandowski

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Na gól mu stačilo 33 sekund. Barcelona představila nový klenot, parametry má jako Lewandowski
Marc Guiu těsně před svým prvním gólem v La Lize
Marc Guiu těsně před svým prvním gólem v La LizeProfimedia
Barcelona znovu sáhla do své snad bezedné studnice talentů a díky teenagerovi, který na zádech nese jméno Marc Guiu (17), získala důležité tři body v duelu s Atlétikem Bilbao. Mladík, který stále čeká na to, až se oficiálně stane plnoletým, skóroval po pouhých 33 sekundách od chvíle, kdy vstoupil do La Ligy. Ke slávě mu stačily dva doteky s míčem.

Kde se vlastně Marc Guiu vzal a co se od něj dá čekat v budoucnu? Není to tak dávno, co Barcelona vyslala na trávník Gaviho, Ansu Fatiho, Fermina Lopeze nebo Lamineho Yamala. Talenty, které pravidelně doplňují první tým z akademie La Masia jen potvrzují úspěšnost dlouholetého projektu. 

Gavi má dnes, ve svých 20 letech, tržní hodnotu 90 milionů eur, teprve šestnáctiletý Lamal 50 milionů. A v neděli přišlo představení dalšího perspektivního fotbalisty. Když Marc Guiu poprvé naskočil do La Ligy, bylo mu 17 let a 291 dnů. O 33 sekundách, po kterých stihl dát svůj první gól, už řeč byla.

Barcelona se v současné době potýká s marodkou ofenzivních hráčů. Jen na tribuně museli zůstat Pedri, Raphinha, či Frenkie de Jong. A samozřejmě také Robert Lewandowski. Útočnou vozbu tak tvořili společně s Joao Felixem jindy alternující Fermin Lopez a Ferran Torres.

Talent potřebuje šanci

Jenže chyběla nápaditost a soupeřova obrana se zdála nezlomná a Athletic už začínal cítit, že by proti gigantovi mohl získat aspoň bod. Pak vytáhl trenér Xavi z rukávu nový trumf. Marc Guiu přišel, viděl a dal Barceloně vítězství. "Poslal jsem ho na hřiště, aby dal gól. Má tah na bránu a jiskru, mám ho moc rád. Je to místní kluk, který byl nakonec tím rozdílovým. Jeho gól nám dal tři velmi důležité body," glosoval svůj povedený tah v závěru zápasu trenér Xavi, který přitom vzpomněl i na své začátky v barvách Blaugrany.

"Nedělá mi problémy, když mám v týmu mladé kluky. Marc je talent a těm musíme dávat sebevědomí. Přesně takhle jsem dostal šanci i já, když mi bylo 17 nebo 18 let," dodal aktuální kouč katalánského klubu.

Marc Guiu se stal členem barcelonského mládežnického programu v roce 2013, když se do červenomodrých barev přesunul z klubi Sant Celoni Barcelona. Dalších devět let trval jeho vývoj, než mu Barcelona nabídla profesionální smlouvu. Tu podepisoval ještě v dobe covidu s rouškou na ústech. Další rok si počkal na debut v A-týmu, ten přišel v červnu 2023 v přátelském utkání s Visselem Kobé. Další čtyři měsíce čekal na první ligový start.

Pro španělské odborníky není snový start Marca Guiu až takovým překvapením. V mládežnických výběrech bývá zpravidla jedním z nejdůležitějších hráčů (v barvách národních týmů Španělska nastřílel ve 12 zápasech 8 gólů) a na posledním evropském šampionátu do 17 let stejně jako jeho klubový kolega Lamine Yamal skóroval čtyřikrát.

Nový Lewandowski?

Díky své výšce 187 centimetrů, 82 kily váhy a pozici, na které nastupuje, se Barceloně rýsuje nová varianta s typickou "devítkou", kterou aktuálně mistrně zastává postavou (185 kg / 81 kg) i typologicky velmi podobný forvard Robert Lewandowski. Však také polský útočník prvnímu gólu svého možného nástupce uznale zatleskal.

"Častokrát jsem o tomhle okamžiku snil. Dočkal jsem se a opravdu jsem šťastný, jak to dopadlo. Všichni mi gratulovali, říkali mi, že dneska nebudu spát, a že si mám všechno užít," přiznal Marc Guiu. Jeho první gól samozřejmě sledovali i rodiče.